Van Büyükşehir Belediyesi, "12 İmam Orucu" ve "Yas-ı Matem" orucu olarak da bilinen Muharrem'in sona ermesi ile birlikte kentte aşure dağıttı. Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, aşureyi Ankara’daki barış şehitlerine adadıkları söyledi.

 

Büyükşehir Belediyesi, "12 İmam Orucu" ve "Yas-ı Matem" orucu olarak da bilinen Muharrem'in sona ermesi ile birlikte kentte aşure dağıtıldı. Sanat Parkında yapılan anmaya Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, HDP Van Milletvekili adayı Lezgin Botan, İpekyolu Eş Başkanı Veysel Keser, HDP, DBP il, ilçe yöneticileri, Alevi yurttaşların da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Sanat parkında yapılan aşure dağıtım alanına Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Kürtçe ve Türkçe olarak “Aşûre Aşiti ye, Hezkirin e, Dostî û Parvekirin e” , “Aşure Barıştır, Sevgidir, Dostluktur ve Paylaşımdır” ve “Ankara’da Yitirdiğimiz Tüm Barış Güvercinlerini Saygıyla Anıyoruz” pankartları asıldı.

 

ÇOBAN: AŞUREMİZİ ANKARA'DA YAŞAMLARINI YİTİREN BARIŞ ŞEHİTLERİNE ADIYORUZ

Yapılan aşure dağıtımı öncesi konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, "Muharrem ayının gelmesi ile birlikte geçmişte yaşanan acılar dile getiriliyor ve bu acılar bir kez daha yaşanıyor" diyerek tüm insanlık âleminin Muharrem'ini kutladı. Çoban, bu yıl dağıtımı yapılan aşurenin ve anmanın Ankara katliamında yaşamlarını yitiren canların anısına yapıldığını söyledi. Çoban, “Barış yolumuz olsun, barış şehitleri şahsında bütün şehitleri saygıyla anıyorum. Lokmamız kabul olsun” dedi.

 

BOTAN: GÜNÜMÜZ YEZİDLERİNE KARŞI DİRENECEĞİZ

Daha sonra konuşan HDP Van Milletvekili adayı Lezgin Botan da, “Hz Hüseyin mertliği ile nasıl ki Yezid'e boyun eğmediyse, insanlığın şanını ve onurunu yere düşürmediyse bugünde aynı sevgi ve özlem ile Kerbela şehitlerini anıyoruz” diyerek başladığı konuşmasına, “Ankara’da şehit düşen yoldaşlarımızın anısına verilen bu lokmanın helal olmasını, barışa ve kardeşliğe vesile olmasını diliyorum” diye konuştu. Botan,"Hz Hüseyin’in Yezide karşı nasıl direndiyse kardeşlerimizin de çağdaş Yezidlere karşı direnecek ve yol veremeyeceğiz" dedi.

 

"AŞURE DUALARLA DAĞITILDI"

Yapılan konuşmaların ardından Alevi Pirlerinden Mehmet Yurt, dua okudu. Okunan duaların ardından Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban ve beraberindekiler yurttaşlara aşure dağıttı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Kobanêli ailelerin kaldığı evlere de aşure dağıttı. 

Editör: TE Bilisim