Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi Haziran ayı meclisinde kentteki uyuşturucu madde kullanımı ile mücadele için önemli bir karar aldı. Van Merkez ve ilçelerinde gençlerin bu bataklıktan kurtarılması için çeşitli dallarda spor okulları, kurslar ve gençlerin sosyal yaşama katılmaları için tesisler kurulacak. Komisyon bu çalışmalara ilişkin bir araştırma yapacak, ardından bu konu mecliste tartışılarak karara bağlanacak.

ULAŞIM VE KALDIRIM İŞGALLERİ DE GÖRÜŞÜLDÜ

Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi önemli gündem maddeleriyle Haziran ayı meclisini tamamladı. Başkan Vekili Cahit Bozbay'ın başkanlık ettiği mecliste önemli kararlar alındı. Gündeme alınan ilk konu Van ve ilçeler arasında taşımacılık yapan minibüslere yönelik artan sorunların tartışılması ve çözüm yolunun bulunması oldu. Konu Ulaşım komisyonuna yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. Kaldırım işgallerinin çözümünü tartışan meclis, konunun daha detaylı ele alınması ve çözüm yollarının bulanması için Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonuna yetki verdi.

BİLDİRİCİ: ÜÇ GENÇTEN BİRİ UYUŞTURUCU MADDE KULLANIYOR

Gündemin son maddesi ise 'kentteki uyuşturucu madde kullanımı' ile ilgili yapılacak çalışmalar oldu. Yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Belediye Meclis Üyesi Abdulbasit Bildirici, İpekyolu Belediyesi Meclisi'nde de bu konu ile ilgili çalışmalar yapıldığını belirterek, gençlerin bu bataklığa düşmemeleri için acilen çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Buna dönük çok amaçlı bir proje hazırladıklarını aktaran Bildirici, projenin maliyet kısmında Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine destek sunmasını istedi. Uyuşturucu madde bağımlılığının çok yaygınlaştığını aktaran Bildirici, “Kürdistan’da her üç gençten biri madde bağımlısı olmuş durumda. Bu toplumun üçte birinin işlevsiz hale gelmesi, aynı zamanda felaket demektir. Üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konudur” dedi.

“HER AİLEDE MADDE BAĞIMLISI VAR”

Yapılacaklarla ilgili de bilgi veren Bildirici, “Çevremize baktığımız zaman her ailede neredeyse bir madde bağımlısıyla karşılaşıyoruz. Bu konuda geleceğe dönük ne yapabiliriz. Bu gençleri uyuşturucu batağına sürüklenmelerinin önüne nasıl geçebiliriz? diye düşündük ve aklımıza spor geldi. Spor gençlerin hem ruhen hem de fiziksel olarak sağlıklı olmalarına yarıyor. Bu konuda kapsamlı bir proje düşündük. Merkeze kapsamlı bir kütüphane yapmayı planladık. Bu kütüphanenin içinde sinema ve tiyatro salonları, sanatsal çalışmalara, eğitime, kurslara imkân sağlayacak bölümler ve etüt salonlarının olacağı bir yapı planlıyoruz. Bunların dışında Van merkez ve Erciş ilçesine iki büyük spor kompleksi düşünüyoruz. Bu kompleks içinde olimpik ya da yarı olimpik yüzme havuzları, çeşitli sporların yapılacağı iki büyük tesis yapmayı planlıyoruz. Bunun dışında merkezde bulunan 30mahalleye çok fazla maliyeti olmayan spor yaşam alanları, 9 ilçemize de kapalı spor tesisleri yapmayı planlıyoruz” dedi.

“UYUŞTURUCU YAŞI 12’YE DÜŞTÜ”

Konuyla ilgili çalışmaların yapılacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, uyuşturucu kullanımının 12 yaşına kadar indiğini belirterek, “Kürdistan kentlerinde yaşayan her 3 kişiden biri uyuşturucu kullanıyor. Sistemin tutumu zaten ortada, 'bunlar siyasetle uğraşmasınlar da neyle uğraşıyorlarsa uğraşsınlar' zihniyetindeler. Bu proje hayata geçmesi durumunda en azından bundan sonraki gençlerimiz için umut olur” dedi. Konuşmaların ardından bu çalışmaların yapılması için komisyona yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

Editör: TE Bilisim