ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Satışı 2010’da yapılan ve 2011’de yapımı için start verilen City Van AVM için Van Büyükşehir Belediyesi yarışma başlattı. Van’da esprilere konu olan ve “Aşkımız City Van gibi olsun, hiç bitmesin” şeklinde yakıştırmalar yapılan Cumhuriyet Caddesi üzerindeki AVM ile ilgili çalışmalarda nihayet sona gelindi. Büyükşehirin devralıp yeniden ihale ettiği ve bir firma ile de işletme anlaşması yaptığı AVM için bir taraftan açılış hazırlıkları yapılırken bir taraftan kötü imajı silecek isim aranıyor.

 

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve mülkiyetinin yüzde 51’i Özel İdare diğer kalanı da özel şahıslara ait olan binanın yerine yapılan AVM ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Satışın ardından 2010’da çalışmaları başlanan ve ilk etapta kuyumcular çarşısı olarak tasarlanan ardından da City Van AVM olarak adlandırılan o AVM’nin bitimi yılan hikayesine dönünce Büyükşehir Belediyesi olaya el koydu. Büyükşehir Belediyesi çıkmaza dönen AVM ile ilgili tüm denetimi eline alarak AVM’yi hızla tamamlama hazırlıklarına başladı. Tam 7 yıla yakındır bitmeyi bekleyen inşaat halindeki yapıda eksiklikler bir bir tamamlanırken AVM’nin işletmesi de 23 milyon TL civarında bir bedelle ihale edildi. Bir türlü açılmaması ile dillere destan olan AVM’nin açılışı sevinç yaratırken belediye kent genelinde ilana çıkarak AVM için isim aradığını duyurdu. “Yeni AVM’nin adını sen bırak” sloganı ile AVM’ye isim arayan belediye Sürpriz Ödüllü bir anketi de sitesinde başlattı. İsim arayışı Van’da ses getirirken sosyal medyada ‘Bitmeyen AVM’ gibi birbirinden renkli yorumlar geldi. Şehrivan Gazetesi de o AVM’nin isim tartışmasını vatandaşlara sordu.

 

BÜYÜKŞEHİR İLANA ÇIKTI SOSYAL MEDYA YIKILDI

İlanı internetten yayınlanan ödüllü isim duyurusu yapılır yapılmaz sosyal medyada birbirinden ilginç yorumlar gelirken Şehrivan’ın Facebook ve diğer sosyal medya hesaplarına da isim yağmuru geldi. Vatandaşlar AVM için: Bitmeyen AVM, Şükür AVM, Depremzede Park, Çok Şükür Bitti AVM, Bitmeyen Aşk AVM, Van Canavar AVM, Pisi Park, Düşe Kalka AVM gibi ilginç isimlerle yorum yağmuruna tuttu. Van AVM’nin açılıyor olması heyecan yaratmaya devam ederken belediyenin kampanyasına da Vanlılar ilgi göstermeye devam ediyor.

 

'BİTMEYEN AVM' İRAN’DA HABER OLMUŞ

Gazeteniz Şehrivan olarak daha önce İranlılar ile yaptığımız görüşmelerde City Van AVM’nin İran’da da konuşulduğunu öğrendik. Solmaz Farzaneh adlı İranlı vatandaş, City Van AVM’nin İran’ın bir dergisinde haber olduğunu söyledi. Farzaneh, “Van’da bir tane AVM var. Ancak birçok AVM’nin de açılması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi yanılmıyorsam uzun zaman önce yapımına başlandı ancak henüz bitmedi. Bu kötü bir şey. Çünkü bu AVM İran’da da bir dergide haber oldu, bitmemesiyle ilgili. Biz İranlılar Van’da alışveriş yapmayı seviyoruz. İnşallah kısa zamanda açılır ve insanlar orada alışveriş yapar.” Diye konuştu.

 

YİĞİT: BELEDİYE EKSİKLİĞİNİ KABUL ETMELİ

AVM’nin ismiyle ilgili gazetemize konuşan çevre esnafından Abdullah Yiğit şunları söyledi: “Bence ismi bitmeyen AVM olmalı. (gülüyor) Yıllardır yapımı devam eden bir AVM, bundan sonra Van’a ne katar bilmiyorum. Çünkü binası bitmiş, kaldırımlardaki koruma barikatları kaldırılmış ama ben hale burada çalışma yapılıyor gibi görüyorum. Sanki bu yapı hiç bitmeyecekmiş gibi. Bence belediye bu konuda yarattığı sıkıntıyı göz ardı etmemeli ve bitmeyen AVM diyerek eksikliğini kabul etmelidir.”

 

YILDIZ: TUŞPA İSMİ VERİLMELİ

Eski Van şehri isminin verilmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlardan Ünal Yıldız da, “Bence eski Van şehrinin ismi olan Tuşpa ismi verilmeli. Tuşba değil ama Tuşpa verilmeli. Van’da buy tür isimlerin yaşatılması gerekiyor diye düşünüyorum. Tüm şehirlerdeki gibi Van AVM, Park AVM ya da benzeri isimlerden çok farklı bir isim kullanılarak Tuşpa AVM denilebilir. Yapımı çok geç tamamlanmış olabilir bari ismi kopya olmasın. Güzel bir isimle bu AVM Van’a çok şey katacaktır diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

YERTÜRK: URARTU AVM OLABİLİR

Vanlı esnaflardan Necati Yertürk ise AVM’ye Urartu isminin verilmesi gerektiğini belirttir. Yertürk şöyle konuştu: “Urartu AVM denilebilir. Van AVM ya da buna benzer klasik isimlerdense Van’a özgü olan ve dünyaca tanınan Urartu ismi verilebilir. Hem dikkat çeker hem de bana göre güzel bir isim olur. Yok, eğer bu isim tarihi bir isim AVM’de uygun olmaz deniliyorsa da Van Cadde AVM denilebilir. Van’ın önemli caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinden yer almasından dolayı bu isimde kullanılabilir.”

 

GÖRGÜLÜ: EN GÜZELİ BİTMEYEN AVM

“İsmi bitmeyen Van AVM olması gerekiyor” diyen vatandaşlardan Harun Görgülü ise, “Yıllarıdır yapımı bir türlü tamamlanıp açılmadı. Çok iddialı olacak belki ama bence bitmeyen AVM denilmeli. İnsanlar için bir farklılık olur. Birazda cesur bir isim olmuş olur. Belediye böyle cesurca bir adım atarsa bence tepki de çekmez. Uzun zamandır bitirilmeyen AVM için çokta yanlış olmaz bu isim. Ancak böyle bir şey yapılacağını sanmıyorum. Bence başka bir isim çokta fark etmeyecektir. En güzel bitmeyen AVM ismi.” Dedi.

 

SARILA: BİTMEYEN AVM, YANLIŞ OLUR

Bitmeyen AVM isminin yanlış bir isim olduğuna vurgu yapan esnaflardan Şehmuz Sarıla, modern bir isim olması gerektiğini vurguladı. Sarıla şunları belirtti: “Bazen vatandaşlardan bazen de esnaf arkadaşlardan bitmeyen AVM gibi bir isim duyuyoruz. Bence bu çok yanlış olur. Doğrudur geç bitirilmesi ve henüz hizmete açılmaması çok tepki çekti. Bu da yanlış değil. Kesinlikle geç kalındı. Ancak büyükşehir olan bir Van için bitmeyen AVM demek dışardaki insanlar için alay geçilecek bir isim olur. Daha modern ve büyükşehre yakışır bir isim olmalı.”

 

"KENT MEYDANI İLE KENT AVM OLMALI"

İsmin ve konumu hakkında konuşan Sarıla, “Konum itibariyle merkezde ve yapılması planlanan Kent Meydanı yanında bir AVM olacak. İsim söylemem gerekirse hem merkezi hem de Kent Meydanı yanında olması nedeniyle, Kent AVM olabilir. Kent AVM çok güzel olur. Yoksa öyle bitmeyen AVM ya da insanların dalga geçeceği isimlerin Van’a zarar verir. Kent Meydanına yanında olması çok güzel olacaktır. AVM ile Kent Meydanı Van’a güzellik katacaktır. Bu yüzden de Kent AVM olması güzel olur.” Şeklinde konuştu.

 

İRANLILAR YENİ AVM’LER İSTİYOR

Van’a daha çok alışveriş ve eğlence için gelen İranlılardan hem yeni açılacak olan AVM’ye seviniyor hem de yeni AVM’ler açılmasını istiyor. Farahnaz Hashemi adlı İranlı vatandaş şunları söyledi: “Biz daha çok alışveriş için Van’a geliyor. Van’da çok sayıda giyim satan yer var. Ancak biz daha çok AVM seviyoruz. Van’da da şu anda sadece 1 tane AVM var. Bu sayının artması gerekiyor. Bu sayı artarsa Van’a gelecek olan İranlı sayısı da artacaktır. Alışveriş için AVM’ler çok güzel. Bu yüzden de AVM açılmasını istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim