Geçtiğimiz gün Van TSO işbirliği ile ekonomiye yön veren isimlerle bir değerlendirmede buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, en çok eleştirildikleri konu olan ‘işbirliği eksikliğine vurgu yapmış, Valilikten milletvekillerine, Emniyet’ten kurum amirlerine kadar birçok muhataba tepki göstermeyi de ihmal etmemişti. Van Valiliği ise bugün yaptığı yazılı açıklamada Başkan Kaya’ya cevap vererek, Valiliği haksız, gerçekle ilişkisi olmayan, kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan ve başkanının kişiliğini yansıtmayan ibarelere rastlanıldığı belirtildi.

Van’da yıllardır ardı arkası gelmeyen bir sorun haline gelen Valilik-Belediye çatışmasında tarafların karşılıklı açıklamaları ile suçlamalar ve iddialar sıralanmaya devam ediyor. İki başarılı yöneticinin yapıcı tutumuna rağmen özellikle kentin büyükşehir olmasından sonra başlayan Devir Tasfiye Komisyonu kararları iki kurum arasında tartışma olmaya devam ederken farklı aralıklarla tartışmalar sil baştan yeniden patlak veriyor. Daha önce de defalarca konu ile ilgili açıklamaların yapıldığı ve karşılıklı söylemlerin yer verildiği tartışmada bir belediye bir valilik kanadı cevap veren taraf olurken iki kurum kent adına ‘ortak işbirliği’ noktasında yeniden karşı karşıya geldi. Daha önce defalarca işbirliği çağrısında bulunan Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın sözlerine gecikmeli de olsa geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ekonomi toplantısında cevap veren Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, yine flaş iddialara yer verirken Valiliğin ise konu ile ilgili cevabı gecikmedi. Ekonomi toplantısında yine ayrılıkların tartışıldığı toplantı sonrası dile getirilen iddiaları Valilik yaptığı açıklama ile tek tek ve maddeler halinde açıklayarak tartışmada yeniden dahil oldu. İki kurum da kent adına yapılması gerekenler için farklı değerlendirmeler yaparken vatandaş aklında kimin haklı kimin haksız olduğu yönündeki soru işaretleri oluşmaya devam ediyor.

VALİLİK MADDE MADDE CEVAPLADI

Ekonomi işbirliği toplantısında bir araya gelinmesine rağmen ekonomiden çok yine koordinasyon eksikliği ve işbirliği noktasındaki başarısızlığın tartışıldığı toplantıya sözleri ile damga vuran Bekir Kaya’ya Valilik’ten maddelerle ve örneklerle açıklanmış cevap geldi. Özellikle kentin ortak işbirliği konusundaki sıkıntısına dikkat çeken Valilik, bu sitemin Valilikten çok büyükşehire yapılması gerektiğine işaret ederek kent adına yapılan buluşmalarda aksine büyükşehirin eksik kaldığını vurguladı. Açıklamada “Bu açıklamalarda Valiliğimizi muhatap haksız, gerçekle ilişkisi olmayan, kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan ve tanıdığımız Belediye Başkanının kişiliğini yansıtmayan ibarelere rastlanılmıştır.” Denildi.

‘DAVET VAR KATILIM YOK’

Açıklamada, “Van’da valiliğimizin içinde bulunduğu ve ilimizde yapısal değişiklikler içeren çalışmalar tam anlamıyla katılımcı, paydaşlara açık biçimde organize edilmektedir. Örnekler çok olmakla birlikte birkaç özel örnekle durum aşağıda izah edilecektir. Van 2023 Vizyonu hazırlıkları için tüm paydaşlar katılıma davet edilmiştir. Yazılan yazılara ya da toplantı davetlerine, 80 merkezi idare kuruluşu, aralarında büyükşehir belediyesinin de bulunduğu 7 belediye, 32 muhtarlık, 70 STK, 19 bilgi üreten kuruluş, 180’e yakın özel sektör kuruluşu cevap vermiştir. Ayrıca her ilçede ayrı ayrı olmak üzere onlarca toplantı ile düzenlenmiştir. Ancak, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı tanıtım toplantısına davetli olduğu halde katılmamıştır. Organize Hayvancılık Bölgesi oluşturma amaçlı toplantıya taraf bütün kuruluşlar (11 kuruluş) davet edilmiş, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı düzeyinde temsil edilmiş, yine davetli olduğu halde Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı katılmamıştır.”

“ISRARLARA RAĞMEN BAŞKAN KAYA KATILMADI!”

“İlimizde yeni bir ekonomi bölgesi oluşturmak ve tren yolu iltisak hattının OSB’ye kadar uzatmak amaçlı yapılan toplantıya Vali’nin ısrarlı telefonlarına rağmen Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı katılmamış, bir belediye meclis üyesi (Sayın Hatice Çoban) kısa süreli katılım sağlamıştır. Valiliğimiz Van lehine olacak (bir siyasi amaçlı organizasyon olmadığı takdirde) her toplantıya uygun katılımlarla Van’ın geleceğine dair sorumluluk almaya devam edecektir. Van’da ortaklık kültürünü geliştirmeye samimi olarak niyetli olanların, hazırlıklı olarak toplantılara katılması gerektiği kamuoyunca da açıkça konuşulmaktadır. Anlaşılan bu konuşmalar hedefine ulaşmaktadır.” Denildi.

‘BÜYÜKŞEHİR KENDİSİNİ SORUGULAMALI’

Van valiliği yayınladığı yazılı açıklamada İl Özel İdaresi mallarının dağıtım konusunda da değinerek, “İl Özel İdaresi’nin mal varlığının dağıtım işi daha önce kamuoyunda tartışılmış, bu konuda valiliğimiz de görüşlerini paylaşmıştı. Ancak Büyükşehir Belediyemizin gerçekler bütün çıplaklığı ile ortada olduğu halde hala geçmişe dair gerçek dışı bilgileri kamuoyuyla paylaşarak neyi amaçladığı meçhuldür. Şu ana kadar Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı 28 davada talep ettiği bütün yürütmenin durdurulması istemleri yargı yerince reddedilmiştir. Elbette idari yargılama süreci devam etmektedir ve bu süreci şu ya da bu şekilde etkileyecek yorumlara girmemek adına yalnızca bu seviyede bilgi paylaşmak yeterli görülmektedir. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyesi’ne geçici kullanım amacıyla ‘Mülga İl Özel İdaresi B Kampüsü’nü tahsis etmiştir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'yle yapılan görüşmede, valiliğimiz verdiği sözün tamamının arkasında durmayı bilmiştir. Büyükşehir Belediyesi verdiği sözler konusunda kendisini sorgulamalıdır. Ancak gelinen noktada ortada bir İdare Mahkemesi kararı olduğu da unutulmamalıdır.” Dedi.

‘VALİLİK MAKAMI KENDİSİNE AÇIKTIR’

Valilik yaptığı yazılı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Tekstil kent yatırımı, ilimiz açısından bir prestij ve dönüşüm projesidir. Bu projede gerek doğalgaz temini ve gerekse atık suların yönetimi konusunda oluşan sıkıntılar, Kalkınma Bakanlığı’ndan temin edilen ödeneklerle yönetilecektir. Ancak kamuoyunun Büyükşehir Belediyesi’nden ‘parsel bacalarının yerini göstermek’ dışında da beklentisi olduğu izahtan varestedir.”

“VALİLİK MAKAMI KENDİSİNE AÇIKTIR”

“Kamuoyunun beklentisi Büyükşehir Belediyesi’nin bu iki temel ihtiyaç konusunda nasıl bir vaziyet aldığını Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı bürokrasisi ile görüşerek daha yakın ölçekte takip etmesi yönündedir. Valiliğin belediye başvurularını sümenaltı ettiği iddiası tamamen gerçek dışıdır. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bir kez olsun valilikle sözünü ettiği konularda bir gecikme yaşandığına dair teması olmamıştır. Bu temas ne yüz yüze ve ne de telefonla kurulmamıştır. Bir temas yok ise suçlamak kabul edilebilir değildir. Şayet bunun aksine bir durum varsa ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’na samimiyetle bu konularda ilerleme sağlanmasını istiyorsa, valilik makamı daima kendisine açıktır; ziyaret ederek ya da telefonla konuyu vali ile bizzat paylaşmak suretiyle çözüm konusunda destek isteyebilir. Valiliğimizin ilimizin bütün ekonomik nitelikteki sorunlarına ve diğer ortak konularına duyarlılık gösterdiği konusu Vanlı hemşerilerimiz tarafından bilinmektedir” denildi.”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim