Van Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Kurulu IŞİD saldırıları sonucu Suruç'a yerleşen halka 2 aydır aralıksız yardım ulaştırıyor. Büyükşehir Belediyesi, 15 ton kavurmalık et, 20 tır ve 54 kamyon malzeme yollarken, büyükşehir belediyesi ayrıca Suruç'ta kamplara günde 20 bin kişilik sıcak yemek dağıtıyor. Büyükşehir Belediyesinin 6 sosyal yaşam alan çadırı ve tam donanımlı sağlık tırı ise 2 aydır Suruç'ta halka hizmet veriyor.

Van Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Kurulu, IŞİD çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırıları sonucu yurtlarını terk ederek Suruç’a sığınan vatandaşların durumuna dikkat çekmek için başlattığı yardım seferberliği devam ediyor. Kobanê’ye yapılan saldırıların ardından yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve vatandaşlara yardım yapmak için Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan koordinasyon, Kobanê’li vatandaşlara yönelik yardımları en üst seviyeye çıkararak her hafta Suruç’a yardım gönderiyor. Kurulan koordinasyon kentin tüm alanlarında Kobanê için yardım noktaları kurarak yardım seferberliği başlatılırken, Eylül ayından bugüne kadar Kobanê’li vatandaşlara insani yardım çalışmalarını aralıksız devam ettiriyor.

KURBAN BAYRAM'INDA 17 TON ET TOPLANDI

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan koordinasyon bugüne kadar 20’si tır diğerleri ise büyük kamyon olmak üzere toplamda 54 araçlık insanı yardım malzemesini bölgeye ulaştırdı. Büyükşehir Belediyesi Kurban bayramında ise ‘kurban bağışı’ adı altında başlatmış olduğu kampanya sonucu 17 ton et topladı. Toplanan etler toplam 15 ton kavurma haline getirilerek bölgeye ulaştırıldı. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya da paketlenen kavurmaları inceledi. Bölgeye yiyecek, içecek, giyecek, kadın ve çocuk hijyen maddeleri gibi insani yardım malzemelerini ulaştıran Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Kurulu Kobanê’den gelen 37 aile için ise ev tutarak ailelerin bütün ihtiyaçlarını karşıladı.

GÜNDE 20 BİN KİŞİYE YEMEK

Kobanê halkı için ilk günden itibaren tüm imkânlarını seferber eden Van Büyükşehir Belediyesi, ayrıca IŞİD çetelerinin saldırılarından kaçarak Suruç’a yerleşen Kobanê halkı için tam donanımlı ve tam teşekküllü sağlık tır'ını bölgeye gönderirken, sağlık ekipleri 2 aydır Kobanê’li vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti verdi. Yine 52 adet kışlık yaşam çadırı kuran belediye, ayrıca her gün 20 bin kişiye sıcak yemek dağıtıyor. Yardımlarını seferberlik ruhu ile yürüten Van Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda başta büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, Koordinasyon Kurulu üyeleri ve belediye çalışanları da dönüşümlü olarak bölgeye giderek burada nöbet tutuyor.

ESNAFA VE STK’LARA TEPKİ

Yapılan yardım ve çalışmaları ile ilgili yazılı açıklamada bulunan koordinasyon kurulu üyelerinden Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri Nurhayat Çelik, Cevdet Altındağ ve Fehim Oflas ilk günden itibaren IŞİD saldırılarına ve kuşatmasına maruz kalan Kobanê halkı için seferber olduklarını ve bölgeye insani yardım gönderilmesi için gece gündüz çalıştıklarını kaydetti. Yapılan yazılı açıklamanın devamında, toplanan yardımlarının yüzde 95’nin halk tarafından yapıldığını açıklanırken, Van’da bulunan STK’ların ise yaşanan duruma sessiz kalınmasına tepki gösterildi.

‘ESNAF VE STK’LAR DUYARSIZ’

Yazılı açıklamanın devamında, “Van esnafının ve STK’ların sessizliği kabul edilebilir değildir. Mağdur ve perişan durumda olan Kobanê halkı için yeterince yardım yapmayan Van esnafını ve STK’larını halkımıza teşhir ediyoruz. Son olarak Van esnafı ve STK’larını duyarlılığa davet ediyor, yaşanan insani krize sessiz kalmamalarını umut ediyoruz. Bilindiği gibi kış ayına girdik ve şu an acil olan ihtiyaçların başında kışlık elbiseler, yatak, soba ve yaşam malzemeleri geliyor. Yapılacak olan yardımların yardım merkezlerimize ulaştırılmasını bekliyoruz” denildi.

BELEDİYE İLAÇ TOPLAMA KAMPANYASI BAŞLATTI

Ayrıca, Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, çetelerle çatışmaların sürdüğü Kobanê'de, ilaç ihtiyacını karşılamak üzere kentte ilaç kampanyası başlattı. İki ekibin oluşturulduğu kampanya kapsamında ilk ekip sivil toplum kuruluşları ve ecza depolarını dolaşırken, ikinci grup ise mahallelerde ev ev dolaşarak ilaç topluyor. Toplanan ilaçlar toplama merkezinde toplandıktan sonra Suruç'a gönderilecek. Van Büyükşehir Belediyesi, kış mevsimine girilmesi nedeniyle Suruç'ta kamplarda kalan Kobanê’li vatandaşlar için de Van halkına acil çağrı yaparak, kışlık yardımların yapılmasını istedi. Büyükşehir, halktan kışlık giyecekler, mont, battaniye, soba ve yardım malzemelerinin koordinasyon merkezine getirilmesi istedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim