Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi, DBP ve AK Partili meclis üyelerinin katılımıyla başladı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin, İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav ve AK Partili meclis üyesi Kerem Baynal 13 Temmuz 1930’da yaşanan Zilan katliamının yıl dönümü vesilesiyle açıklamalarda bulundu.

 

Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, yaptığı konuşmada 13 Temmuz 1930 Zilan katliamının yıldönümü olduğunu, yaşanan katliamda birçok insanın katledildiğini belirterek, bu tür katliamların katliam olarak adlandırılmasının yetersiz olduğunu söyledi. Bozbay, tarihsel süreç içerisinde yaşanan katliamların her birinin birer soykırım olduğunu, Zilan Katliamı’nın da bir soykırım olarak nitelendirdiğini ifade etti. Bozbay: "Tarihte o bölgede çok ciddi katliamlar yaşanmıştır. Yıldönümü vesilesiyle bu anlayışı ve tarih içerisinde Zilan katliamı başta olmak üzere bütün katliamları yapanları lanetliyorum. Bunlar insanlık suçu işlediler. Bu katliamların her biri birer trajedi ve birer insanlık suçudur. Bunları bizim unutmamamız gerekir. Bunlar bizim tarihsel belleğimiz açısından da son derece önemlidir. Bugün yine halkımızın gözü önünde Şengal’de başlayan Kobanê’de devam eden yine hem Suriye hem Irak içerisinde halklara yönelik çeşitli soykırımlar, çeşitli katliamlar devam ediyor. Ortadoğu’da mübarek ramazan ayı dolayısıyla da artık barış ve huzurun gelmesini diliyorum.  Bütün bu yaşananlar İslam toplumuna ve İslam dinine yakışmayan görüntülerdir. Dolayısıyla bütün bu katliamları lanetliyorum" dedi.

 

Bozbay’dan sonra konuşan Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin, insanları katleden sistemin şimdi de Zilan deresinde HES’lerle doğayı katletmek istediklerini, aynı katliamın yine Dersim’de de yapılmak istendiğini söyledi. Keskin,  sistem aklının hep aynı çalıştığını ve sistemin halkların kendi zihniyle, toprağıyla, bulundukları yerde kendi özleriyle yaşamalarına izin vermediğini ifade ederek, 85 yıl önce yapılan katliamı nefretle kınadıklarını ve HES’lerle yapılmak istenen doğa katliamına izin vermeyeceklerini belirtti. Daha sonra konuşan İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Aygül Bidav da İslam aleminin kandilini kutlayarak kandilin barışa, kardeşliğe ve huzura vesile olması temennisinde bulundu. Bidav, Zilan Katliamı’nın da 85’inci yıl dönümünün Kadir gecesine denk gelmesi bundan sonra halkların bu katliamları bir daha görmemesine ön ayak olmasını barış, huzur ve kardeşlik içerisinde tekrar bir arada yaşama kültürünü oluşturmasını dilediğini söyledi.

 

Son olarak konuşan AK Parti meclis üyesi Kerem Baynal, zalimin ve zulmün olduğu yerde bereket ve insanlığın olmadığını belirterek, Allah’ın zalimi de zulmü de lanetlemiş olduğunu söyledi. Yapılan konuşmaların ardından meclis gündem maddelerini görüştü.

Editör: TE Bilisim