30 Mart yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir statüsü kazanan Van’da ulaşım sorunu çözülmeyi bekliyor. Van’ın sınırları çizilmeden önce trafik çilesi hat safhada olan Van’ın yeni ilçelerle ve TOKİ konutları ile birlikte sıkıntısı bir kademe daha arttı. Özellikle şehir içi trafikte ve toplu taşımada ciddi sorunların yaşandığı kentte tüm umutların kentin resmen Büyükşehir olmasına bağlanırken şimdiye kadar yeni araçlar, yeni düzenlemeler ile ilgili vaatlerde bulunulmasına rağmen kentin trafik sorunun çözülmesi için henüz büyük bir adım atılmış değil…

Van’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte gözler Büyükşehir Belediyeleri bünyesinde kurulacak olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’ye çevrildi. Hem kent merkezinde sıkışıp kalan trafik sorununa hem de toplu taşımaya umut olacağı beklenen UKOME için bekleyiş sürerken henüz toplu taşıma ile ilgili yeni araçlar da kente inmiş değil. Şehrivan Gazetesi olarak büyükşehir belediyesinin kurulma aşamasında olduğu ve merkezde 3 yeni ilçenin kurulma aşamasında olduğu şu günlerde bir kez daha trafik sorunu için Van Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın kapısını çaldık. UKOME ile ilgili vatandaşın merak ettiği sorulara ise Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Genel Sekreteri Veysel Özaraz cevap verdi. Özaraz, UKOME’nin Van’da kurulması için biraz zamana ihtiyaç olduğunu söyleyerek, Van Belediyesi ve Şoförler odası girişimleri sonucunda ulaşımdaki sorunları UKOME ile birlikte çözeceklerini belirtti.

TOP ŞOFÖRLER ODASI VE BELEDİYEDE!

30 Mart yerel seçimlerinin ardından Van’ın büyükşehir statüsü kazanması birçok soruyu da beraberinde getirdi. Daha önce Van Şoförler ve Otomobilciler odası, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Van Belediyesi bünyesinde oluşturulan İl Trafik Komisyonuyla birlikte ulaşımdaki sorunlar çözülürken, şimdi Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulacak olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile ulaşım sorunları çözülecek. Ancak seçimlerin ardından Ulaşım Koordinasyon Merkezi ile ilgili bir adım halen atılmış değil. Bu da Van’ın en büyük sorunu haline gelen ulaşım sorununun asıl çözüleceği sorusunu akla getiriyor. Büyükşehir olan Van’ın ulaşımdaki sorunlarını çözecek olan UKOME ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Genel Sekreteri Veysel Özaraz, UKOME ile Van’daki ulaşım sorunun çözüleceğini söyleyerek Belediye ile birlikte bu sorunun çözümü için çalışacaklarını anlattı.

“ODANIN DURUMU İÇ AÇICI DEĞİL”

Daha önceki İl Trafik komisyonun görevini yerine getirmediğini söyleyen Özaraz, yeni devraldıkları Şoförler odasıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Eski yönetimi eleştiren Özaraz, eski yönetim tarafından kendilerine bir odanın değil, bir enkazın bırakıldığını söyleyerek, “Görevi devraldığımız günden beri eski yönetimin bize bıraktığı enkaz ile uğraşıyoruz. Şu anda odanın hiç iç açıcı bir durumu yok. Ulaşımla ilgili sorunlara gelecek olursak. Büyükşehir ile ilgili temeller atıldı. Bizde Van büyükşehir belediyesi ile birlikte ulaşımdaki sorunları çözmeye çalışıyoruz. Belediye ile birlikte yapacağımız çalışmalar ile ulaşımdaki sorunları el ele ererek çözeceğiz.” Dedi.

“ULAŞIM SORUNUNU BELEDİYE İLE BİRLİKTE ÇÖZECEĞİZ”

Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulacak olan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özaraz, “Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ile ilgili henüz çalışmalar yapılmadı. Bunun kurulması bir süreçtir. Bu süreci de Belediye ile birlikte atlatıp biran önce ulaşımdaki sorunları çözmeye çalışacağız. Belediye ile birlikte UKOME’nin kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Eskiden İl Trafik Komisyonu vardı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi de belediye’nin bünyesi altında kurulacak ve komisyon ile yönetilecek bir merkez olacak. Geçen gün Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit ile bir görüşme yaptık. Onlarda bu konuda hızlı adımlar atmaya hazırlandıklarını söyledi. En kısa sürede bu merkezi kuracaklarını söylediler. Bizde böyle bir beklenti içerisindeyiz. İnşallah en kısa sürede kurulur ve ulaşım sorunu çözülür. Ulaşım sorununun çözümü zaten Belediye Başkanımız Bekir Kaya’nın projelerinde vardı. Bu sorunu hep birlikte el ele vererek çözeceğiz.” Dedi.

“ULAŞIMDAKİ SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN KARARLIYIZ”

Şoförler odası olarak ulaşımdaki sorunlarla ilgili yeni projeler hazırladıklarını söyleyen Özaraz, “Van’daki ulaşım sorunu UKOME ile çözüme kavuşacak. Elbette bu yalnız UKOME ile çözülecek bir sorun değil. Bizlerde Şoförler odası olarak bu konuda yeni projeler hazırlayıp hep birlikte bu soruna çözüm üreteceğiz. Bizlerde yeni görevi devraldığımız için daha eksiklerimiz olduğunu düşünüyoruz. UKOME kurulmadan hiç kimsenin ulaşımla ilgili adın atma yetkisi yoktur. Belediye meclis kararları ile ulaşımdaki sorunların çözümü için UKOME’ye yetkiler verilecek. Bizlerde UKOME ile iş birliği içerisinde bu sorunlara çözüm üreteceğiz. Bizde Belediye de bu sorunların çözümleri konusunda kararlıyız.” Dedi.

“BELEDİYE İLE BİRLİKTE PROJE HAZIRLAYACAĞIZ”

İlçelerin toplu taşıma sorununa da değinen Özaraz, İlçelere ulaşım mevcut çalışan kooperatifler ile sağlanacak. Ama yine UKOME’ye bağlı olarak çalışacak. UKOME gerek görürse mevcut minibüsler otobüs olarak değiştirilip, vatandaşların hizmetine sunulacak. Neticede ilimize ulaşımla ilgili iyi bir düzen geldiğinde köy ve ilçelere taşımacılık yapan minibüslerin de kentin dışına çıkarılması gerekiyor. Bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Yani bizim büyükşehir statüsünde olmamız için öncelikle ilçelerden gelen minibüs veya otobüslerin kesinlikle şehir dışında konuşlandırılması lazım. Bu konuda ilçe garajları oluşturulmalıdır. Bu konuyla ilgili Belediye ile birlikte çok büyük bir proje yürütmeyi düşünüyoruz. Bizim bu konuyla ilgili projelerimiz de hazır. Biran önce bu projeleri Van Belediyemiz ile birlikte hayata geçirmek istiyoruz.” Dedi.

Özaraz, yeni Büyükşehir yasasıyla birlikte toplu taşımada birçok yeniliğin olacağını, Batı illerinde kullanılan AKBİL ve araçlarda kamera sistemlerine geçileceğini söyleyerek, Büyükşehirde olan her şeyin Van’da da hayata geçeceğini belirtti.


Orhan Aşan - ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim