2005 yılında Van Ticaret Borsası Feridun Irak tarafından kurulan ve 30’un üzerinde hissedarın olduğu toplam 9500 dönümlük Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş. bir süre önce Van Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmıştı. 5500 dönümünü elinde bulunduran Van TB dışındaki hissedarların hisselerini satın alan Van Büyükşehir Belediyesi kanadı uzun sürelik sessizliğin ardından yatırım ile ilgili birinci ağızdan yaptı. Uzunca süre satışla ilgili detay verilmezken yaşanan tartışmaların ardından eski yönetim kurulu başkanı Feridun Irak gazeteciler ile buluşmuş ve satışın detaylarını paylaşmıştı. O devirle ilgili belediyenin nasıl bir yatırım planı izleyeceği merak konusu olurken eş başkanlar Bekir Kaya ve Hatice Çoban VOTAŞ ziyaretinde bu yatırıma dair değerlendirmelerde bulundu.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya belediyeye devredilen Van Organize Tarım İşletmelerinde (VOTAŞ) incelemelerde bulundu. Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, kısa bir süre önce 60 hissesinden 54'ünün belediyeye devredildiği Van Organize Tarım İşletmelerinde (VOTAŞ) incelemelerde bulunarak, tesisleri gezdi. Eş Başkanlara; Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, Genel Sekreter Yardımcısı Suat Türk, VOTAŞ Yönetim Kurulu üyeleri, VOTAŞ İşletme Müdürü Münir Karan da eşlik etti. Tesislerin tamamını gezen Eş Başkanlar, burada yapılacak çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

 

KARAN TESİS HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Tesislerle ilgili bilgi veren VOTAŞ İşletme Müdürü Münir Karan, toplam 4 bin dönüm arazinin olduğunu, 180 dönüm meyve ağaçlığı, 420 dönüm yoncalık alan, 3 bin dönüm arpalık alan ve 15 bin metrekare kapalı tesis alanının olduğu bilgisini verdi. Karan şu ifadelere yer verdi: VOTAŞ levhasından cezaevine olan kısım yol boyu 3 km’dir oraya kadar VOTAŞ’ın arazisidir. TOKİ köyü kanal boyu buralara kadar VOTAŞ’ın arazisidir. VOTAŞ 4 bin dönümdür. 4 bin dönüm arazi içinde yol boyunca 7 bin civarında meyve ağacı var. Sulama sistemi pivot dediğimiz otomatik sulama sistemidir. 9 tane pivot var ve bu pivotların her biri 400 dönümü sulayabiliyor. Şu an 3 bin dönüm arpa, 420 dönüm yonca, yol boyunca 180 dönümde de meyve ağaçlarımız var. Bu meyve ağaçlarının çoğu elma ağacıdır. 15 bin metre kare kapalı alanı olan 4 tane büyük süt inekçiliği için yapılmış her biri 250 başlık 4 tane ahırımız var. Bunlara göre sağım hane ve doğumhane var.”

 

KAYA: HAYVANCILIK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Tesislerin gezilmesinin ardından Eş Başkan Bekir Kaya, VOTAŞ ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. VOTAŞ'ın Büyükşehir Belediyesinin yeni bir girişimi ve yeni bir deneyimi olacağını belirten Kaya şunları söyledi: “VOTAŞ'ın alımı ile birlikte kente ciddi bir tesis ve alan kazandırdık. Büyükşehir Belediyesi olarak projenin hayat bulması için ciddi bir çaba içerisinde olacağız. Burada kolektif bir çaba yürütüyoruz. Her bölgenin, her kentin kendine ait bazı potansiyelleri var o potansiyeller işletilerek o kentler kalkınır ya da o kentlere katkılar sağlanır. Kentimizde de tarım ve hayvancılık potansiyeldir. Maalesef uygulanan politikalardan dolayı kentimizde tarım ve hayvancılık bitme aşamasına gelmiştir. Oysa Türkiye’de bulunan meraların yüzde 10'u bizim kentimizde bulunuyor. Bu tarım ve hayvancılıkta çok daha ileride olmamızı gerektiriyordu. Ama bölgemizde yaşanan çatışmalı ortamlardan ve uygulanan politikalardan dolayı bu potansiyel kullanılamıyor. Belediye olarak tarım alanlarında çalışmalarımız var ama bunun yanında kentte tarım ve hayvancılığın gelişmesi için neler yapmamız konusunda çalışıyoruz.”

 

“BAŞARILI OLACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ”

Tesislerin daha verimli kullanılabilmesi için önemli tartışmalar yürüttüklerini belirten Kaya, uzun süren görüşmelerin ardından VOTAŞ’ın devrini aldıklarını söyledi. Kaya, "Bizler de bundan sonra kenttin tüm dinamikleri ile bu projenin başarılı olması için çaba içerisindeyiz. Arkadaşlarımız bu projenin kenti, kentliyi nasıl kapsayacağı çalışmaları da var. Bu arazinin 4 bin 500 dönümü belediyemize aittir. Toplumda acaba başarıya ulaşacaklar mı? Diye bir kaygı var. Biz başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Bizler, neyi nasıl yapacağımıza dair epey yol aldık. Kentimizin tüm dinamiklerinden gelecek görüş, öneri ve kolektif çalışma noktasında da açık olduğumuzu belirtiyoruz.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim