Van Büyükşehir Belediyesi tarafından, sinekle mücadelede kullanılan amfibik, insansız hava aracı (İHA) Biocopter ve diğer ekipmanların tanıtım programı gerçekleştirildi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan 14 ekip, Van Gölü'nün sulak bölgelerinde karasinek, sivrisinek ve üveze karşı ilaçlama çalışmalarında kullanılan amfibik, insansız hava aracı (İHA) Biocopter ve diğer ekipmanların tanıtım programı gerçekleştirildi.

 

Yaklaşık 42 personelin 15 tam donanımlı araçla sürdürdüğü çalışmalarda sineklerin üremesini önlemek için biyolojik mücadele yapan ekipler, ilaçlama çalışmalarını özellikle Van Gölü kıyılarındaki bataklık ve sazlık alanlarda sürdürecek. İskele Yaşar Kemal Parkı'nda düzenlenen tanıtım programına Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan ve firma yetkilileri katıldı.

 

 

TAŞYAPAN: VAN’IMIZ SULARIYLA DA ÖVÜNÜR

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan’ın da katılımı ile toplum ve halk sağlığı için yapılan ilaçlama çalışması yerinde incelendi. İnsansız hava aracı (İHA) ve diğer ekipmanların kullanıldığı tanıtım programında konuşan Vali Taşyapan, “Ülkemiz kışları ağır geçen bir ülke. İlimiz de coğrafi konumu itibarıyla özellikle kırsal alanda kışları çok ağır geçen bir ildir. Ama buna bağlı olaraktan Van’ımız suyuyla, sulak alanlarıyla ve su bolluğuyla da övünebilir. Ama yaz mevsimi geldiğinde sulak alanlar, derelerimiz, akarsular ve gölümüzün büyük bir kıyıya sahip olması gibi durumlar sivrisinek, karasinek ve diğer haşaratın bol miktarda üreyeceği alanların ilimizde olduğu bir gerçek." Dedi.

 

 

"İNSANIMIZ VAN GÖLÜ'NDEN FAYDALANACAK"

Yaz aylarında karasinek ve sivrisineklerden dolayı Van Gölü'nün kenarında oturmanın mümkün olmadığını ifade eden Taşyapan şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız bu haşeratların hücumuna uğramaktadır. Van'ımızda daha önce de sineklerle mücadele yapılmış. Daha önce bunun gibi çalışmalar yapılmış ama bu basit bir konu değil ve önemli bir mücadele tekniğiyle mücadele edilmesi gerekmektedir. Bizde bu konuya bu sene ehemmiyet vererek önemli çalışmalar yaptık. Bu işi üstlenen firmamız inşallah iyi bir teknolojiyle burada mücadele verecekler. Bu sene ilimizde bu sorunu ortadan kaldıracağız ama bu bir başlangıçtır. Gelecekte daha iyi olacağına inanıyorum. İnsanımızı huzur içerisinde Van Gölü'nden faydalanarak bahçelerinde, balkonlarında her nerede bulunuyorlarsa bu haşaratın etkisinde kalmadan onların taşımış olduğu diğer zararlı hastalıklara ulaşmadan iyi bir yaz geçirecekler. Bütün bu olanlar insanımıza hizmet içindir.”

 

 

EN İYİ TEKNOLOJİYİ KULLANILIYOR

Haşeratın önüne geçmek için en iyi teknoloji ekipmanların kullanılması gerektiğine dikkat çeken Taşyapan, "Bir yerde bir haşerat ürüyorsa biliyorsunuz ki öncelikle o alanların kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu mücadele dağlarda başlamak üzere yapılacak kapsamlı, nitelikli, bilinçli ve bilimsel bir mücadeleyle ancak sonuca erdirilebilir. Bu amaçla da biz en iyi teknolojiyi kullanmanın mücadelesi içerisindeyiz. Bu tür mücadele Van’ımıza iyi sonuçlar getirecektir. Çalışan ekiplere başarılar diliyorum. Van Büyük Şehir Belediyesiyle beraber diğer belediyelerle işbirliği içerisindeyiz." İfadelerini kullandı.

 

 

“VAN’DA HER TÜRLÜ TEKNOLOJİ KULLANACAĞIZ”

Daha sonra konuşan Şirket Genel Müdürü Ahmet Akman ise sinekle mücadelede yapacakları çalışmalardan bahsederek, “Teknik şartnameye bağlı kalmadan problemlerin çözümüne odaklı her türlü teknolojiyi Van'da kullanacağımızı taahhüt ediyoruz. İnşallah iyi bir sezon geçireceğiz. Şimdiye kadar dijital ortamda bir mücadele yapılmadığı için sinek üreme alanımız ve veri tabanımız bulunmamaktadır. Bizler bu yıl Coğrafi Bilgi Sistemleri'ni (CBS) kullandığımız için tüm alanları dijitalleştiriyoruz.” Dedi.

 

 

45 DAKİKA HAVA DURABİLİYOR

Öte yandan hem karada, hem de suda hareket kabiliyeti yüksek olan amfibik araçla girilemeyen sazlıklara girilerek ilaçlama yapılıyor. 8x8 ATV aracı; sinek ve sivrisinek mücadelesinde önemli kolaylıklar sağlarken, araç normal yollarla ulaşılamayan bölgelerde ilaçlama yapabiliyor. Araçların giremediği noktalarda 4 kişilik ekibin 2 günde yaptığı ilaçlamayı amfibik aracı 4 saatte yapabiliyor. Diğer taraftan, yük olmadığı sürece 45 dakika, yükü varsa 15 dakika havada kalabilen Biocopter,  ilaçlamayı ise 10 dakika içerisinde bitiriyor.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: HAKİM İNALÖZ - ERDAL ERBAŞ

 

 

 

Editör: TE Bilisim