Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Erciş’te yapımına başlanılan ve bu yıl itibari ile tamamlanan Erciş Şehirlerarası Otogarı ilçede düzenlenen açılış ile hizmete sunuldu.

 

Türkiye’nin önemli terminalleri arasında yer alan ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri olan Erciş Şehirlerarası Otogarı ilçede düzenlenen açılış töreni ile bölge halkının hizmetine sunuldu. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 milyon TL harcanarak bölge halkının hizmetine sunulan otogar Türkiye’nin ve bölgenin en önemli terminalleri arasında yer alıyor. Daha önceki dönem temeli atılan, Van’ın büyükşehir statüsünü alması ile birlikte tesisi devralan Van Büyükşehir Belediyesi, 10 milyon TL harcayarak otogarı tamamladı. Erciş-Ağrı yolu üzerinde yapılan terminalin toplam 5 bin 500 metrekare kapalı alanı bulunuyor.

 

TERMİNAL BÖLGENİN EN ÖNEMLİ PROJELERİ ARASINDA YER ALIYOR

Terminalin içerisinde 12 adet yazıhane, 9 adet bilet satış yazıhanesi, 1 restoran, 1 cafe, 1 internet cafe, bay-bayan mescit, engelliler için de tasarlanmış WC’ler, 1 kuaför, emanet haneler, 6 adet halkla ilişkiler birimi, şoför dinlenme ve duş yerleri, kuru temizleme gibi birçok sosyal alanın yer aldığı terminalde son teknoloji imkanları kullanıldı. Terminalin tüm iç kısımlarına kameralar yerleştirilirken, terminalin ısıtma ve soğutma sistemi ise en iyi şekilde dizayn edildi. 11 bin metrekare alan üzerine kurulan terminal alanın 6 bin metrekaresinde ise 15 peron, misafir otoparkı, güvenlik alanı ve yeşil alana ayrıldı. Terminal ile aynı alan içerisinde bin 230 metrekare alanda araçların yağ, bakım ve onarım çalışmalarının yapılacağı bir ünite, ünite ile birlikte de 4 adet teknik servis alanı da kuruldu.

 

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Erciş-Ağrı yolu üzerinde açılışı gerçekleştirilen ve bölge halkının hizmetine sunulan terminalin açılış programına HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, HDP Van Milletvekilleri ve adayları, bölge belediye eşbaşkanlarının yanı sıra vatandaşlar katıldı. Terminalin açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, belediye olarak temel görevlerinin halka hizmet olduğunu söyledi. Seçildikleri dönemlerde verdikleri sözler ve açıkladıkları irade beyanı çerçevesinde halka hizmet ettiklerini dile getiren Kaya,” Halkın kendilerine vermiş olduğu destekten korkan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Bir irade beyanından bulunuldu diye Erciş Belediye Eşbaşkanı tutuklandı. Bu arkadaşlar herkesin arkasında durduğu bir irade beyanında bulundu. Bizler siyasi bir irade beyanında dolayı tutuklayan iktidar canlı bombalara karşı ise tedbir almıyor” dedi.

 

Van’da 2011 yılında yaşanan depremde çok ciddi problemler yaşandığını ifade eden Kaya, Van’ın deprem nedeniyle ekonomisinde büyük sorunlar yaşadığını bu sorunların çözülmesi için gereken 650 trilyonluk bütçenin ise devlet tarafından Van’a verilmediğini söyledi. Kaya “Kaçak Sarayın 31 aylık masrafı kesilirse Van’ın ekonomisi düzelir. Başbakan yardımcıları gelip ilk defa seçime giriyormuş gibi Van’da çalışıyorlar. Aslında bizler ile dalga geçiyorlar. Eş başkanlar gözaltındayken geçmişten başbakan yardımcı olan Beşir Atalay Erciş halkının seçtiği iradesi gözaltındayken gelip esnafı ziyaret etti. Hepimize ve Erciş halkına hakaret edildi. Beşir Atalay’ın siyaset için yaşı çok geçmiş buna saygımız var, ama Atalay’ın bunama derecesine geldiğini hepimiz görüyoruz. Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarına istediklerini yaptırabileceklerini sanıyorlar. Bizleri tehdit ediyorlar. Van halkı Atalay’ı 1 Kasım’da başbakanın çok sevdiği beyaz toros ile Ankara’ya geri gönderecektir. Van halkına en acı günüden en büyük kötülüğü yapan kendisidir. Biz gücümüz test ediyoruz diye Beşir Atalay 4 gün boyunca gelen yardımları engelledi. Şimdi bu şahıs bizden temsiliyet istiyor. Van ve Erciş halkı gerekli cevabı 1 Kasım’da verecektik” dedi. Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Bizler emeğin üretmenin sevdası ile yürüyoruz. İşte en zor koşulda halkı ile birlikte üretenlerin durumu ile bu otogarı açıyoruz. 20 belediye eş başkanları tutuklandı. Bu belediyelerin halka hizmet etmesin diye bildiği ne kadar kalleşlik ne kadar yok ve silah varsa hepsini bize karşı hareket geçirmiştir. Bu zor koşullarda halk ile üretmek için vazgeçmemek bizim gücümüzden geliyor. Korkutamazlar bizi yolumuzdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

 

‘HALKIN TERCİHLERİNİ SORGULAYAMAZSINIZ’

Yüksekdağ, Van halkının tercihini HDP’den yana yaptığını dile getirerek, “Van halkı tercihini bizden yaptı. Siyasi iktidar Van halkını birliğine tahammül edemiyor. Bu halkın yaptığı tercihleri sorgulayamazsınız. Bizim seçilmişlerimize irademiz yaptıkları saldırılar bu halkın kendilerinden daha iyisini görmelerinden duydukları kaygıdır. Van halkını daha doğru dürüst ve namuslu olanı seçtikleri için kıskanıyorlar” dedi. DBP belediyelerinin temel görevlerinin halka hizmet ederek eşitlik olduğuna vurgu yapan Figen, tüm engellemelere rağmen halka gidileceğine ve en iyi şekilde hizmet edileceğini söyledi.

 

‘BİZ EMEĞİN VE ÜRETMENİN SEVDALISIYIZ’

Devletin irade beyanında bulunan halktan korktuğunu halkın iradelerini tutsak etmeye çalıştıklarını söyleyen Yüksekdağ, “Aramızdan koparılan arkadaşlarımızın üretmek sevdasından vazgeçmediğimizi inadına yıkıyoruz. Onlar haklımızı kanla ölüm ve beyaz toroslar ile tehdit ediyorlar. Bizler emeğin üretmenin sevdası ile yürüyoruz. Bu belediyelerin halka hizmet etmesin diye bildiği ne kadar kalleşlik ne kadar yok ve silah varsa hepsini bize karşı hareket geçirmiştir. Bu zor koşullarda halkı ile üretmek için vazgeçmemek bizim gücümüzden geliyor” şeklinde konuştu.

 

‘VAN HALKI GEREKLİ CEVABI 1 KASIM’DA SANDIKTA VERECEK’

Yüksekdağ, “Van tarihi boyunca doğru seçimler yaptı. Bizlere dayatılan 1 Kasım seçimleri le yine doğru tercih yapacak. Barış ve demokrasiden yana olan Van halkı 8 milletvekilini Van için seçecek.  O zamanda bütün seçilmişlerimize sahip çıkacağız. Bugün yapılan açıklama siyasi iktidarın ayıbıdır. Diba başkanın burada olmayabilir ama emeği var halkına hizmet eden ve dur durak demeyen başkanı tutuklamak onları utancıdır. Bu halkın gücü ile gurur duyuyoruz. Bizler bu guru ve direnç ile kazanacağız. Bizlerin gururunu ellerinden ağlamaya çalışan insanı değerlerimizi paspas edenlere karşı Van halkı en büyük cevabı verecektir” söyledi.

Editör: TE Bilisim