Van Büyükşehir Belediyesi dün eski hizmet binasını yıkmak istedi. Bunun üzerine harekete geçen binanın altında bulunan pasaj esnafları pasajın girişine siyah bez asarak yıkıma tepki gösterdi. Ellerinde yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen Belediyenin bu tutumuna tepki gösteren esnaf, mağdur olduklarını söyledi. Dün tüm bunlar yaşanırken Belediye yetkilileri ise sessizliğini korudu. Dün gün boyu açıklama yapmaktan kaçan Büyükşehir Belediyesi bugün bir yazılı açıklama yaparak, “Söz verildiği tarihte pasajı boşaltmayan ve gösterdiğimiz iyi niyete rağmen esnafların böylesi bir tutum içerisine girmesini kabul edilir bulmuyoruz” denildi.

 

“İYİ NİYETİMİZ SUİSTİMAL EDİLDİ”

Büyükşehir Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bilindiği üzere kentimizde yaşanan çok ağır iki depremin ardından belediyemizin eski hizmet binası ile ilgili AFAD ve diğer yetkili kurumlar tarafından yıkım kararı verilmiş, kararın ardından da belediye olarak binayı boşaltmak durumunda kalmıştık. Binayı boşaltmamızın ardından esnaflarımızın da can ve mal güvenliği için belediye pasajını boşaltmaları için gerekli yazışmalar ve görüşmeler yapılmıştır. Bir yıl önce belediye yetkililerimiz pasajın boşaltılması için hem esnaflarla, hem de Van Ticaret Sanayi Odası ile gerekli görüşmeler yapmış, görüşmelerin sonunda, bizlere 20 Ocak 2016 tarihinde boşaltılacağı ile ilgili söz verilmişti. Ancak geçen süre içerisinde onlarca kez tebligat ve uyarı yapmamıza rağmen pasaj boşaltılmamış, orada bulanan esnaflarımız iyi niyetimize karşılık tepkisel bir tutum içerisine girmişlerdir.”

 

“YIKTIRMAK MECBURİYETİNDEYİZ”

Büyükşehri Belediyesi açıklamanın devamında ise ağır hasar raporu verildiği günden bu yana pasaj esnafından hiçbir şekilde kira alınmadığını söylerken, “Ağır hasar raporu verilen iş yerlerinden bugüne kadar da belediyemiz kira talep etmemiş, yıkım kararı verilen bir yer ile ilgili kira almayı da hiçbir şekilde uygun görmemiştir. Ancak gelinen süreçte binanın halkımızın can ve mal güvenliği için acilen yıktırılması gerekmektedir. Diğer yandan belediye pasajı içerisinde bulanan hiçbir işyeri için yıkılmamasına dönük bir mahkeme kararı da bulunmamaktadır. Söz verildiği tarihte pasajı boşaltmayan ve gösterdiğimiz iyi niyete rağmen esnafların böylesi bir tutum içerisine girmesini kabul edilebilir bulmuyor, belediye binasını halkımızın can ve mal güvenliği için yıktırmak mecburiyetinde olduğumuzu ve yıktıracağımızı kamuoyuna bildiririz.” Denildi.

Editör: TE Bilisim