Büyükşehir Belediyesi projelerinin açıklandığı toplantıda saatler süren toplantıda başta Belediye Başkan vekili İbrahim Taşyapan olmak üzere katılan tüm belediye ekibi ile kentin sorunları masaya yatırıldı. Projelerin açıklandığı projenin büyük bir bölümünde de kente dair merak edilen konular Taşyapan ve ekibine soruldu. Yapılan sunumların ardından, soru-cevap bölümü ile tamamlandı. Van basını belediye başkan vekili İbrahim Taşyapan’a kent ile ilgili sorular sordu. Taşyapan bu bölümde kente dair merak edilen bir çok konuyu değerlendirdi.

 

“VAN KONTROLSÜZ BÜYÜMÜŞ BİR ŞEHİR”

Van’ın kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü ifade eden Taşyapan şöyle devam etti: “Dışarıdan çok göç aldığı için etrafına yığılan insanlar alışkınlıklarını şehri getiriyor. Tabi bu biraz da ekonomik zaruretten kaynaklanıyor. Bu insanlar hayvanları varken, buraya geliyorsa, hayvanlarını da beraberinde getiriyor. Evlerinin altına veya yanına ahırlar yapmak suretiyle orada hem ailevi ihtiyaçlarını karşılıyorlar, hem de bir kısmını şehre satıyorlar. Kendilerine böyle bir ekonomik düzen kurarak, yaşamına devam ediyorlar. Bizim görevimiz Van gibi bir yerde şudur.”

 

TAŞYAPAN: KÖKTEN ÇÖZECEK BİR PROJE DEĞİL

Van’da merkezde hayvancılık yapılamayacağını söyleyen Taşyapan, “Belli bir süre verilir, şehrin dışına çıkılmadığı zaman o ahırlar mühürlenir. Bizim yapmamız budur ama böyle kestirip atmayla bu işi çözemeyiz. Bu sorunun çözülmesi için organize hayvancılık projesi çok konuşuluyordu ama bu sorunu kökten çözecek bir proje değil. En son Güçbirliği toplantısında Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın gelmesiyle birlikte organize hayvancılık projesini yapalım kararı çıktı. Biz bunu başlattık, geçici mütevelli heyeti oluşturduk. Kurumların hangi oranda katkı vereceklerini belirledik. Biz Van Büyükşehir Belediyesi olarak bu işe yüzde 20 dahil olduk. Yüzde 15 oranında da YİKOB olarak dahil olduk ve şuanda bu başladı ama burası kurulduktan sonra işletmesine başladığımız zaman hayvancılığımızın hepsini burası almaz. Buradaki insanlarda orada işletme sahibi olacak güç de değil. Buradaki işletmelerin büyük çoğunluğu şehrimizin içerisindeki yoğunluğuna baktığımız zaman 30 ile 50 arasındaki hayvan besleyenlerden oluşuyor. Kanuna baktığımız zaman belediye olarak şehrin içinde hayvan beslemenin yasak olduğu kararını almak zorundayız. Gelecekte mutlaka şehir içerisinde hayvan beslemenin önüne geçeceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

“İNSANLARDA OTOPARK ALIŞKANLIĞI YOK”

Depremden sonra yapılan TOKİ’ler ile Van’ın daha çok büyüdüğünü söyleyen Taşyapan şunları kaydetti: “Sinyalizasyon kavşak sistemi var. Sinyalizasyonları belli saatlerde, belli yoğunluğa göre yeni yapacağımız ayarlama sistemi akıllıdır. Buradaki trafik sorunu çözmeden bu işlere girmek çok kolay değil ama insanlarımızın da katlı oto parka girme alışkanlığı yoktur. Örneğin valiliğin karşısında özel olarak işletilen katlı bir otopark var ama boş duruyor. İnsanlarımızda kullanma alışkanlığı yok, esnafımız bazen dükkânın önüne araç park eden araçları şikâyet ediyor ama kendisi park ettiği zaman herhangi bir sıkıntı olmuyor. Bakın dükkânın önündeki kenar esnafın değil, toplumundur. Esnafın hakkı kapısının sınırında bitiyor. Tabi ki kimse esnafların dükkânı önünde park edemez ama esnafta vatandaşların geçiş hakkına engel olamaz. Yeterli sayıda otoparkımız olursa tedbir alabiliriz. O zaman kimse bir şey diyemez.”

 

TAŞYAPAN: YOLU DA YAPACAĞIZ

Var olan birkaç yolun kötü olduğunu söyleyen Taşyapan bunların onarımlarını yapacaklarını söyledi. Taşyapan şöyle konuştu: “Çohaz Petrol’den başlayıp Bostaniçi’nde karakola kadar giden yol çok kötü durumdadır. Karakoldan sonraki yola da baktım orası iyidir ama orasını her gün kullanan vatandaşlarımız çok büyük zorluk çekiyor. Yağış biter bitmez o yolu yapacağız. Bunun talimatını verdim. O cadde de hali hazır olan yerlerini bölünmüş yol yapacağız, 20 metreye uymayan yollarında asfaltını yapacağız. İnsanların rahat gelip gitmesi için o yolu da yapacağız.”

 

“VATANDAŞ EVİNDEKİ YATAĞI DEREYE ATMIŞ”

Vangölü’ne döküle derelerin şehir içinden geçmesiyle ilgili konuşan Taşyapan, “Şehir içinden geçen derelerle ilgili DSİ ile çalışmalarımız var. DSİ yapabildiği kadarını yapacak, yapamadığı kısımlarda biz Büyükşehir Belediyesi olarak diğer ilçelerde koordineli bir şekilde akar hale getireceğiz.”

 

TAŞYAPAN: ELEŞTİRİLERE HER ZAMAN AÇIĞIZ

Eleştiriye her zaman açık olduklarını söyleyen Taşyapan şunları dile getirdi: “Çünkü eleştiriler baştan düzeltmeye sebebiyet verir. Yani bir iş yanlış gidiyorsa ve basın bizi bu konuda eleştiriyorsa dönüp yaptığımız iş üzerinde bir kez daha düşünürüz. Hakikaten yanlış gidiyorsa, onu düzeltmeye gideriz. Van 21 bin metrekaredir. Dolayısıyla her tarafta hizmet üretiyoruz. Kontrolümüz dahilinde olmayan bir yerde elemanımızdan kaynaklanan sıkıntılar olabilir. Bu konuda bilgilenmekten hiçbir zaman rahatsız olmayız. Basının en önemli görevi denetleme, bilgilendirme, doğru ve yanlışları kamuoyuyla paylaşmadır.”

 

“VANSPOR’U BİR KENARA ATAMAYIZ”

Van Büyükşehir Belediyespor ile ilgili de konuşan Taşyapan, “Yönetime geldikten sonra Van Büyükşehir Belediyespor ile ilgilenmeye başladık. İyi giden bir gidişat vardı. O yüzden yönetimi görevden almadık, en azından sezon sonuna kadar böyle götürmeyi planladık. Van Büyükşehir Belediyespor profesyonel ligde mücadele ettiği için doğrudan destek veremiyoruz. Belediyeler için böyle bir yasal prosedür var. Her ne kadar Büyükşehir Belediyespor ismi kullanılsa da kanunda profesyonel ligde mücadele eden takımlara kaynak ayrılmıyor. Mevcut yönetimin siyasi açıklamalarından sonra yönetim değişikliğine gittik. Takıma geçici olarak yeni bir yönetim seçtik. Geçmişte Vanspor birinci lige kadar çıkmış ve karşılığı olan bir takımdır. Vanspor’a gönül veren birçok vatandaşımız var. Onun için bu takımı bir kenara atamayız.” Şeklinde konuştu.

 

“SAHİP ÇIKACAK İNSANLARA TESLİM EDECEĞİZ”

Van Büyükşehir Belediyespor’un şu an profesyonel ligde mücadele ettiğini söyleyen Taşyapan şöyle devam etti: “Bu yüzden profesyonel bir yönetim olmasını istiyoruz. Bu ilin zenginleri burayı yönetsin bizde destek olalım mantığıyla hareket ediyoruz ama şuanda oluşan yönetim bu mantıkla değil. Sezon bitene kadar götürelim ama hakikaten Van’ı seven, sporu seven, Vanspor’a sahip çıkacak insanlar bulabilirsek, yönetimi onlardan oluşturalım. Bizde dışarıdan Van Büyükşehir Belediyesi olarak destek verelim. Kaynaklarımızı kullanarak desteklerimizi desteği veririz ama sahip çıkan olmasa belediye olarak gücümüz yetiğince destek vermeye devam edeceğiz. Takımı ortada bırakacak halimiz yok. Tabi belediye olarak amatör kulüplere malzeme desteği verebiliyoruz.”

 

TAŞYAPAN: PEYNİR İLE SAKATAT BERABER OLMAMALI

Peynirciler çarşısını için DAP Daire Başkanı ile konuştuklarını söyleyen Taşyapan, “Onlar bize kaynakta sağlayacaklar ama orası özel bir mülkiyettir. Biz peynirciler çarşısını başka yerde yapmak istedik fakat bunu yaptığımız zaman otantikliğini kaybeder. Onun için orada yapmak istiyoruz. İpekyolu Kaymakamımız Cemil bey konunun üzerinde çalışıyor. Oradaki insanlarla anlaşarak, orada çok güzel bir bina yapabiliriz. Her dükkanın altına bir soğuk hava deposu, üstüne güzel dükkanlar, orayı iki bölüm yaparak ayırmak istiyoruz. İçerisinde peynirciler olsun, dışında ise sakatatçılar olsun. Peynir ile sakatat aynı anda satılabilecek bir şey değil ama burada bir araya gelmişler. Ben iki defa oradan geçtim, peynir almaya gitsem, almadan çıkarım. Çünkü vaziyetten, kokudan, hijyen olmadığından dolayı insanlar orada alışveriş yapmak istemiyorlar. Tabi oradaki insanlarla anlaşabilirsek hemen yapabiliriz. Çünkü bu işin kaynak sorunu yok. DAP idaresi bize bu konuda büyük katkı sunuyor.” İfadelerini kullandı.

 

“KEDİ FESTİVALİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Festivallerle ilgili konuşan Taşyapan şu ifadelere yer verdi: “Festivaller, törenler bir müddet sonra kanıksanıyor. Yani toplumsal tabanı olması lazım, yoksa belli bir kesimle oraya gidip kutluyoruz, tabi bunların çoğu da resmidir. Bu talep biraz kültürde olması gerekiyor. Tabi şuan arkadaşlar bazı konular üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Kedi festivali yapmak istiyoruz ama festivallerin toplumsal tabanı olmazsa, rutin halle geliyor.”

 

“TURİZME KAZANDIRIRSAK MUHTEŞEM OLACAK”

Deniz otobüsü seferleriyle ilgili de konuşan Taşyapan, “İki tane deniz otobüsümüz var. Bunlar yazın daha çok Edremit Marina’dan Akdamar Adası’na çalışıyor. Bu sene Van Gölü çevresinde yazlık geziler düzenliyoruz. Belli güzergahlarda Çarpanak Adası da buna dâhil olacak şekilde geziler düzenleyeceğiz. Van’da belki yüzlerce kişi Çarpanak Adası’nı görmedi, hâlbuki Çarpanak, Akdamar Adası kadar güzel bir adadır. Eğer orayı restore edip, turizme kazandırırsak, muhteşem olacak.” Dedi.

 

TAŞYAPAN O İDDİALARA AÇIKLIK GETİRDİ

Gündeme getirilen billboardlarla ilgili de açıklama yapan Taşyapan, yaşanan gelişmelere açıklık getirdi. Taşyapan şöyle devam etti: “Naturel firmasıyla ilgili bakanlık müfettişlerinin bir incelemesi oldu ve o inceleme sonucu biz firmanın sözleşmesini taahhütlerini yerine getirmediği için iptal ettik. İptal etmeden önce seçim takvimi başlamıştı ve firma Yüksek Seçim Kurullarıyla anlaşma yapmıştı ve partilerle reklam sözleşmesi imzalamıştı. Orada asılan partilerin reklamları tamamen yasal süreçten geçiyordu, o yüzden müdahale edemedik ama yasak başladığı andan itibaren bütün afişleri kaldırdık. Mevcut firma ile sözleşme iptal edildi. Yeni bir ihale yaparak, başka bir firma ile anlaşacağız.”

 

“VANLILARIN SAHİP ÇIKTIĞINI DESTEKLERİZ”

Kamuoyunun desteklediği her şeye destek verdiklerini söyleyen Taşyapan, “Kamuoyunun desteklediği, Vanlıların sahip çıktığı her şeyi biz destekleriz. Burada destek açıklamamızdan alındıysanız, bizden ses çıkmadı diye düşündüyseniz biz bunu destekliyoruz. Bildiğiniz üzere kurtuluş günleri mahalli günlendir. Ben buraya ilk vali olarak geldiğimde 2 Nisan Van’ın kurtuluşu dediler, iyi dedik törene katılalım fakat böyle günleri belediyenin kutladığını ve hangi etkinlikleri yapacaklarını sordum. Ancak bana belediyenin hiçbir şey yapmayacaklarını söylediler ve hatta kurtuluş gününe katılmadıklarını ifade ettiler. Bu olay çok garibime gitmişti ama hakikaten baktım ki belediyeden kimse gelmedi. Çelenk bile koymaya gelen olmadı.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim