Van dün sabah saatlerinde büyük bir operasyona uyandı. Sabah 05.00 sularında Van Büyükşehir Belediye binasına operasyon düzenlendi. Düzenlenen operasyonda Van Büyükşehir Belediye Başkanı gözaltına alındı. Gözaltına alınan Kaya’nın yerine Van Valisi İbrahim Taşyapan ise başkan vekili olarak atandı.

 

Sün sabah saatlerinden Van Büyükşehir Belediyesine operasyon düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın evine de düzenlenen eş zamanlı operasyonda başkan Kaya gözaltına alındı. Kayan’ın gözaltına alınmasından kısa bir süre sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Bekir Kaya görevinden alındı. Kaya’nın görevden alınmasının ardından bakanlık tarafından Belediye Başkan Vekilliğine Van Valisi İbrahim Taşyapan getirildi. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra belediye binası önünde toplanan belediye çalışanları, alınan kararı protesto etmek istedi. Polis 20 Kasım tarihine kadar Van’da yasaklanan basın açıklaması, yürüyüş ve diğer etkinliklerin yasaklanmasından dolayı toplanan belediye çalışanı ve diğer vatandaşları biber gazı ve tazikli suyla dağıttı.

 

BELEDİYE BİNASINDA GÖZALTINA ALINDI

Van Büyükşehir Belediyesine ve Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın evine operasyon düzenlendi. Evinde olmayan Bekir Kaya operasyon bilgisinin ardından avukatlarıyla beraber belediye binasına gitti. Evinde ve belediye binasında aramaların devam ettiği esnada belediye binasına giden Bekir Kaya polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan Kaya, emniyetteki sorgusu için Van İl emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Kaya ile birlikte 5 kişi gözaltına alınırken, belediyedeki aramalar ise geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı. Kaya’nın “silahlı terör örgütüne üye olmak” gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

 

BELEDİYE ÇALIŞANLARINA MÜDAHALE

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın gözaltına alınmasını protesto eden belediye çalışanlarına polis müdahale etti. DBP'li Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın sabah saatlerinde gözaltına alınmasının ardından bir grup belediye çalışanı, Van Büyükşehir Belediye binası önünde toplandı. Güvenlik güçlerinin önlem aldığı belediye önünde, kalabalık basın açıklaması yapmak istedi. Polisin basın açıklamasına izin vermemesinin ardından belediye çalışanları belediye önünde ayrılmadı. Polisin dağılmaları yönünde anonsuna karşılık kalabalık slogan atması üzerine, polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından kalabalık, belediye binasına ve sokaklar kaçarak dağıldı.

 

KAYA İLE BİRLİKTE 3 DAİRE BAŞKANI DA GÖZALTINDA

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte 3’ü daire başkanı 5 kişi daha gözaltına alındı. Alınan bilgilere göre, Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince sabah saatlerinde bazı adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Cuma Köylüoğlu, Fen İşleri Daire Başkanı Mehmet Yalım Eryiğit, peyzaj mimarı Zelal Tanlı ve tekniker Can Taylan Akdemir gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar emniyete götürülürken, Sağlık İşleri Daire Başkanı Yılmaz Berki ise sonradan belediye binası önünde gözaltına alındı. “Silahlı terör örgütüne üye olmak” gerekçesiyle gözaltına alınan şahısların işlemleri devam ediyor. Sabah saatlerinde Kaya ile birlikte gözaltına alınan 4 kişinin yanı sıra 8 kişi de Erciş’te gözaltına alındı.

 

KAYA’NIN YERİNE VALİ TAŞYAPAN ATANDI

Sabah saatlerinde gözaltına alınan Büyükşehir Belediye başkanı Bekir Kaya’nın vekilliğine gözaltından saatler sonra Van Valisi İbrahim Taşyapan atandı. İçişleri Bakanlığı'nca görevden uzaklaştırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın yerine Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi. İçişleri Bakanlığı Basın Merkezi'nden görevlendirmeye ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İçişleri Bakanlığı'nca, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya görevinden uzaklaştırılmış olup; Van Valisi İbrahim Taşyapan Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir.”

 

KAYA HAKKINDA ADLİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya hakkında adli ve idari çok sayıda soruşturma olduğu ortaya çıktı. 7 Haziran 2012'de PKK/KCK operasyonunda aralarında partili yöneticilerin de bulunduğu 12 şüpheliyle birlikte tutuklanan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 4 Ocak 2016 tarihinde 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kaya'nın 674 sayılı KHK kapsamında yapılan belediye başkanvekili görevlendirmelerine tepki olarak 20/09/2016 tarihinden itibaren 2 gün süreyle belediye hizmetlerini durdurduğu, 6-7 Ekim 2014 tarihinde Van'da başlayan olaylarda Büyükşehir Belediyesi ve olayların yaşandığı ilçe belediyelerinde itfaiye, çevre temizliği ve toplu taşıma hizmetlerinin yürütümü noktasında ihmal gösterildiği, mevzuata aykırı sözde “eşbaşkanlık” uygulamasının devam ettiği belirlendi.

 

İŞTE KAYANIN SORUŞTURMASINDAKİ O SUÇLAR

Soruşturma ve kovuşturmaya konu olan diğer başlıklar ise şöyle: “Belediye ve bağlı şirketlerinden örgüte müzahir STK’lara yardım yapıldığı, Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının maaş ve ücretlerinden örgüte müzahir bazı sivil toplum örgütleri namı hesabına "bağış" adı altında kesinti yapıldığı. Belediyeye ait bin 500 metrekarelik taşınmazın 49 yıllığına örgüte müzahir vakfa tahsis edildiği, imar planlarında kamu kurumu için ayrılan yerlerin kasıtlı olarak vasfının değiştirilerek kamu yatırımlarının yapılmasının engellenmeye çalışıldığı. Büyükşehir Belediyesinde çalışan, yardım yapılan ve ihale verilen birçok şahsın kendisinin ya da yakınlarının PKK ile irtibatlı olduğu. Bazı araçların da bu örgütün eylemlerinde kullanıldığı, Yenimahalle Karşıyaka Mezarlığı peyzaj tasarımı ve çevre düzenleme işi ihalesi ile Yenimahalle Mezarlığı içinde bir bölümün ölen teröristler için oluşturulan sözde şehitlik haline dönüştürüldüğü tespit edildi. Bu konulara ilişkin adli, idari soruşturma ve kovuşturmaların devam ettiği öğrenildi.”

 

106 BELEDİYEDEN 34’ÜNE KAYYUM ATANDI

İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Eylül'den bu yana DBP'de olan 3'ü Büyükşehir, 6'sı il belediyesi olmak üzere toplam 34 belediyeye kayyum atandı. 4 ilçe Belediyesinin faaliyetleri ise, ilçe Kaymakamlıklarının iznine bağlandı. Demokratik Bölgeler Partisinden (DBP) yapılan açıklamada, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden kazanılan 102 belediye ve daha sonra DBP'ye geçen 4 belediye ile sayısı 106'ya çıkan DBP'li belediyeden şimdiye kadar başkanları yürütülen PKK/KCK soruşturmaları kapsamında tutuklanan ya da görevden alınan 34'üne kayyum atandı. İçişleri Bakanlığı'nın 11 Eylül 2016'da başladığı kayyum atamaları ile Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir ile Hakkâri, Siirt, Şırnak Tunceli ve Batman belediye başkanlıklarına vali ya da vali yardımcıları kayyum olarak atandı.

 

DBP'DE 3 İL KALDI!

DBP'nin elinde şu anda Iğdır, Ağrı ve Bitlis belediye başkanlıkları kaldı. DBP'nin Büyükşehir ve il dışında 26 ilçe belediyesine de kayyum atanırken, 4 ilçe belediyesinin çalışmaları ile valilikten tarafından kaymakamlık iznine bağlandı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel merkezi Mardin, Van, Siirt ve Tunceli Belediyelerine kayyum atanması ile ilgili yaptığı açıklamada, bu durumun halkın iradesine yönelik yapılan büyük bir saygısızlık olduğunu belirtti. KAYNAK: ŞEHRİVAN-AA-İHA

Editör: TE Bilisim