Van İl Koordinasyon Kurulu toplantısının geçen ayki gündeminde Van Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyelerinin araç alım konusundaki sıkıntıları vardı. Her ay Van’a dair bir birinden önemli konuların ve sorunların konuşulduğu o toplantıda belediyelerin Devlet Malzeme Ofisi’nden araç alımı ile ilgili çıkışları yankı buldu. Belediyeler defalarca başvurmalarına rağmen DMO’nun araç alımı konusunda kendilerine cevap vermediğini belirtti. Araç sıkıntısıyla ilgili konuşan Bahçesaray Belediye Başkanı Mehmet Garip Aykut, “Biz sürekli makine talebinde bulunuyorduk ancak sürekli önümüze bahaneler geliyor. Bahçesaray’da tek bir iş makinemiz var.” Diyerek sitem ederken, Vali İbrahim Taşyapan ise konuya; “Bu imkân kullanılabiliyorsa bu çok iyidir. Ancak araç alımı yapamıyorsa belediye bunun için yeni girişimler olmalıdır. Bu da bana göre bir bahane değildir.” Cevabını verdi. Öte yandan aynı toplantıda Van Büyükşehir Belediyesi yetkilileri belediyenin toplamda 105 projesinin olduğu belirtildi.

 

Van’da Nisan ayı Koordinasyon Kurulu toplantısı geçtiğimiz Nisan ayı sonunda yapıldı. Toplantıda tüm kurumlar projelerini, proje giderlerini, yapacakları projeleri ve ayrıca koordinasyonu gerektiren konuları kurulda konuştu. Kurulda gerçekleştirilen konuşmalardan en çarpıcısı ise Van Büyükşehir Belediyesinden geldi. Büyükşehir Belediyesini temsilen Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Sönmez kurulda yaptığı konuşmada belediye olarak yaşadıkları sıkıntıları aktardı. Şehrivan olarak kurumların yaşadıkları sorunları, projeleri ve koordinasyon kurulunun tüm detaylarını sizlerle paylaşıyoruz.

 

 

BÜYÜKŞEHRİN 105 PROJESİ VAR

Van Büyükşehir Belediyesi adına konuşan Genel Sekreter Yardımcısı İrfan Sönmez ilk olarak proje sayılarından bahsetti. Sönmez şu ifadelere yer verdi: “105 adet projemiz bulunmaktadır. 105 adet proje için toplam bedel 101 milyon liradır. Önceki yıllar harcaması 41 milyon, ödeneği 45 milyon, dönem sonu 2 milyon liradır. Parasal gerçekleşme yüzde 11, fiziki gerçekleşme yüzde 19’dur. İnşaat sektöründe 13, mal hizmet sektöründe 46, tarımda 4 yapım işlerinde 31 ve ulaşımda 3 projemiz bulunmaktadır. Projelerimizden iki tanesi olan bakla yetiştiriciliği ile belediye hizmet binamız tamamlandı.”

 

İŞTE O 105 PROJE:

105 projeyle ilgili kısa bilgiler veren Sönmez bu projeler içinde çok katlı otoparkı da açıkladı. Sönmez, “105 projemizden bazıları; çocuk yaşam merkezi, çok katlı otopark, hayvan barınağı, ilaçlama merkezi, kent bilgi sistemi, ulaşım ana planı gibi çok sayıda projemiz var. Van’da bu şekilde drenaj sorunu, kırmızı kot projesi tamamlanacak. Kent numaratajı şu an devam ediyor. 650 dönümlük fidanlık parkımız inşaat başladı. Bu proje 30 milyonluk bir projedir. Burada futbol sahaları ve gençlik merkezleri bulunmaktadır. Mezarlık için çalışmalarımız var. Taziye evleri için yine çalışmalarımız var. İlçelerimizde parklar yapmaya devam ediyoruz. Van Gölü dip temizlik çalışmalarımız geçen yıl başladı ve bu yılda devam ediyor. Yol ve köprü çalışmalarımızda devam ediyor.” İfadelerine yer verdi.

 

 

SÖNMEZ: DMO BİZE ARAÇ VERMİYOR

Projeler ve ödeneklerle ilgili konuşmasını tamamlayan Sönmez ardından belediye olarak yaşadıkları sorunları aktardı. İlk olarak DMO’da sorun yaşadıklarını aktaran Sönmez şunları ifade etti: “İş makinesi alımlarında Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) ücret yatırmamıza rağmen bize bir geri dönüş yapılmadı. Biz de vermiş olduğumuz paramızı geri almak zorunda kaldık. DMO’da iş makinesi alma konusunda sorunlar yaşıyoruz. Aynı şekilde kışın kaldırımların temizlenmesi içinde bir araç almak için yazılar yazdık ancak bu yazılara da bir cevap alamadık. Sizin anlayacağınız Devlet Malzeme Ofisi üzerinden malzeme alamıyoruz. DMO’dan almadan ihaleye çıkarak malzeme alma imkânı var. Bunda da sıkıntılar yaşıyoruz. Malzeme konusunda en sağlıklı alım DMO’dan yapılıyor ama bizde bunu yapamıyoruz. Diğer belediyeler malzeme alabiliyorsa biz alamıyorsak burada bir çifte standart söz konusudur.”

 

AYKUT: BAHÇESARAY’DA 1 İŞ MAKİNESİ VAR

Araç sıkıntısıyla ilgili konuşan Bahçesaray Belediye Başkanı Mehmet Garip Aykut, “Biz sürekli makine talebinde bulunuyorduk ancak sürekli önümüze bahaneler geliyor. Bahçesaray’da tek bir iş makinemiz var. Biz 5 yıldır bu talepte bulunuyorduk. Bugüne neden iş makinesi alamadığımız görmüş olduk. DMO araç satmıyormuş. Biz tek iş makine ile kendi işimizi mi yapalım yoksa vatandaşın işlerine mi yetişelim bilemiyoruz. Bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz. Mümkünse bu konu çözülsün ve bu bahane de artık ortadan kalkmış olsun. Bahçesaray’da iş makinesi konusunda mağdur olmasın. Bizim iş makinesi alacak bütçemiz yok. Büyükşehir belediyesi de bu sorunu yaşıyorsa bu sorun bir şekilde çözülmelidir.”

 

 

TAŞYAPAN: BANA GÖRE BAHANE DEĞİL

Yapılan konuşmalarla ilgili konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise şunları söyledi: “Bu iş koordinasyon kurulunun çözeceği bir iş değil. Bu iş DMO ile belediye arasındaki bir iştir. DMO bildiğiniz gibi bir saklama alanıdır. Yani ihale yapılmadan kurumların iş makinesi alması konusunda aracılık yapan bir kurumdur. Bu kurumlar için büyük bir imkândır. Bu imkân kullanılabiliyorsa bu çok iyidir. Ancak araç alımı yapamıyorsa belediye bunun için yeni girişimler olmalıdır. Bu da bana göre bir bahane değildir. Bahaneyse bile bu bir yoldur. Bu yol kullanılmıyorsa başka bir yol kullanılmalıdır. Şu belediye alıyor biz alamıyoruz şu var bu var. Biz bunları konuşamayız. Varsa böyle bir şey doğru değil. Peşin para yatırılıyorsa araçlar verilmelidir diye düşünüyorum. DMO zaten bu satışlarda kendinde belli bir pay alıyor. Aracı kurum olduğu için.”

 

“DİĞERLERİNE NASIL BİZE DE ÖYLE”

Kent yaptıkları parkların tahsislerinin kendilerine yapılmadığını ifade eden Sönmez diğer büyükşehirlerde geçerli olan yasaların Van içinde geçerli olması gerektiğini dile getirdi. Sönmez, “2015 yılında yaşanan sellerden dolayı halkın mağdur olmaması için harcamalar yaptık bu yağmış olduğumuz harcamaları geri almak için yazı yazdık ancak ödenek alamadık. Bu konuda da sorunlar yaşadık. 30 yıldan bu yana kullanılan şantiyelerimiz var. Şantiyelerin tahsisi bize yapılmadığı için sıkıntılar yaşıyoruz. Yeni yer arayışları ve imalatlar yapacağız öyle görünüyor. İmarın 11. Maddesinden kaynaklı park alanları var. Bu park alanları diğer şehirlerde nasıl yapılıyorsa maalesef Van’da aynı yapılmıyor. Bizde park tahsisleri yapılmıyor. Bundan kaynaklı sıkıntılar var.” Dedi.

 

KÖYLERİN MAHALLE OLMASI SORUN OLDU

Köy statüsünden büyükşehir ile birlikte mahalle statüsüne geçilen Van’da, mahalle sakinlerinin bu geçişten sonra tarım konusunda sorunları yaşadığını ifade eden Sönmez, vatandaşların mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. Sönmez şöyle devam etti: “Köy yerleşim alanlarıyla ilgi problemlerimiz var. İl Özle İdaresi zamanından kalan ve bize devredilen 40’dan fazla dosyamız var. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir genelge var. Bu genelgede ‘Büyükşehir Belediyesinin aksine bir karar yoksa mevcut köy statüsünde devam ettiği için eski yasayla devam etmesi.’ Gibi bir genelge var. Biz bununla ilgili bir dosya tarıma gönderdik ve yazışmalar yaptık. Tarım bu alanları mahalle olarak gördüğü için buralar plan istiyor. Büyükşehir belediyesi açısında bir fark yok ancak bundan vatandaş etkileniyor. Büyükşehir belediyesi ile tarımın mahalle de olsa köyde olsa uyguladığı çalışma aynı. Ot parası, arazi parası aynı şekilde alınıyor. Ancak eski sisteme göre vatandaşın cebinden daha az para çıkıyor. Planı biz yaptığımız zaman vatandaşın cebinden daha fazla çıkmış olacak. Tarım mahalle olarak kabul ettiği için bu sorun yaşanıyor.”

 

SÖNMEZ: ÜCRETSİZ OTEL YAPMAK İSTİYORUZ

Van Büyükşehir Belediyesi olarak bölgenin sağlık üssü olan Van’da hasta yakınları için ücretsiz bir otel yapmak istediklerini dile getiren Sönmez, bunun için Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yan tarafından bulunan arazinin belediye tahsis edilmesi gerektiğini söyledi. Sönmez, “Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yanında kuru bir alan var. Biz bu alanın bize verilmesini talep ettik. Bu alan hasta yakınları için ücretsiz 100 yataklı bir otel yapacaktık. Bildiğiniz gibi Van sağlık alanında bölgenin sağlık üssü olmuş durumda. Bizde bunu bildiğimiz için böyle bir şey yapmak istiyoruz. Bu alan şu an şartlı olarak genel sekreterliğine verilmiş. Buranın imarının değiştirilmesi takdirde biz bu projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

“ÇALIŞMA PERFORMANSLARIMIZ DÜŞÜYOR”

İş makineleri konusunda Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri konusunda sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Sönmez şunları kaydetti: “Bunun yanı sıra günlük olarak yaşadığımız bir problem var. Günlük olarak biz iş makinelerimizin nerde çalıştığını, kimlerin görev aldığı gündelik olarak TEM şubeye bildiriyoruz. Bunu yapmamıza rağmen sıkıntılar yaşıyoruz. TEM şube bunları bilmesine rağmen ilgili arkadaşları rahatsız etme noktasında bir girişime giriyor. Başkale’de şöyle bir durum yaşandı. ‘Biz sizin bu çıkışlarınızı nereden bilelim’ gibi bir sorun yaşandı. Bu şekilde yapılan uygulama ile çalışma performansları ne yazık ki azalıyor aksamalar oluyor. Bununla ilgili de sizlerin desteklerinizi bekliyoruz. İş makinesinin yerinin bildirilmesi ve belgeleri konusunda hiçbir sıkıntımızda bulunmamaktadır.”

 

TAŞYAPAN: ARTI BİR UYGULAMA VARSA BAKARIZ

İş makinelerinin belgeleri ve çalışma yerleri ile ilgili konuşan Vali Taşyapan ise iş makinelerinin belgesiz olmaması gerektiği artı bir uygulama var ise de bununla ilgileneceklerini söyledi. Taşyapan, “Oradaki genelgemiz nettir. Hem iş makinesi üzerinde çalışanların belgesini istiyoruz hem de iş makinelerinin toplu belgelerini istiyoruz. İş makinalarının çalıştığı yerlerde üzerinde muhakkak ki çalışma belgesi olacak. Bu belge de sorulduğu zaman belge gösterilecek. Olay bundan ibarettir. Buna ayrıca artı uygulamalar varsa biz buna da bakarız. Çünkü orada çalışan iş makinelerinin bazı yerlerde kullanılmasından dolayı biz böyle bir zorunlu düzenlenme getirdik. Bu yüzden de o belgelerin tam olması gerekiyor.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim