Van’da kentin yeniden şekillenmesi anlamında yapılan çalışmalar ve deprem sonrası izlerin giderilmesi anlamında yapılan iyileştirmeler bir taraftan da kentte ciddi bir sıkışıklıklar yaşanmasına neden oluyor. Caddelerinin darlığı ve trafiğin her geçen gün daha büyük bir işkenceye döndüğü Van’da çalışmalarla birlikte insanlar daha büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntılardan biri de Van’ın en işlek bölgelerinden biri olan Beşyol civarı ve Sıhke Caddesi civarında yaşanıyor.

 

Sıhke Caddesi üzerinde yapılan kaldırım ve yol çalışması vatandaşı büyük ölçüde rahatsız ediyor. Beşyol meydanında bulunan Dabbağoğlu parkının yenilenmesi çalışmalarının yanında depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen tadilatın yeni başlaması şehrin o bölgesinde trafiği ve gidişatı adeta felç ediyor. Çalışmalar devam ederken yol kenarında yapılan 2 hatta üç sıralı park ise trafiği tam anlamıyla durma noktasına getiriyor. Bu durumdan da hem vatandaş hem de o bölgedeki yolları kullananlar dertli.

 

ESNAF ÇİLEDEN ÇIKTI!

Şehrin merkez noktalarından biri olan Beşyol çevresinde yapılan çalışmalar gerek çevrede bulunan esnafın gerek yolu kullanan vatandaşların tepkisini topluyor. Şikâyetlerini gazetemiz aracılığıyla dile getiren vatandaşlar kendi mahallelerinde de bu gibi çalışmalar olduğunu ve çalışmaların gereğinden fazla uzun sürdüğünü belirtti. Yapılan çalışmaların söz konusu çevrenin en işlek saatlerinde yapıldığını dile getiren esnaflar işlerini halletmek için dışarı çıkan ve Sıhke Caddesi’ne gelen vatandaşların büyük zorluklar çektiğini belirtti. Üstüne bir de çalışmanın gerçekleştiği noktada araçların bazı vatandaşlar tarafından park edilmesi hem işçileri hem de esnafı çileden çıkarttı.

 

MÜŞTERİ UĞRAMAZ OLDU

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cadde esnafı “Her gün iş yerlerimizi açmak için geldiğimizde büyük bir toz bulutu ve gürültü ile karşılaşıyoruz. Gelen tozlar yüzünden iş yerlerimizde her gün temizlik yapmaktan bıkmış durumdayız. Bizler burada yıllardır bulunan esnaflarız. Vatandaşlar toz içine girmemek için yollarını değiştiriyor ve iş yerimize gelmiyor. Bu tür çalışmalara akşam saatlerinde start verilmesi hepimizin işine gelir. Üstelik çalışmanın yapıldığı cadde herkes tarafından kullanılan işlek bir nokta bu yüzden gerekli önlemlerin alınmasını herhangi bir çalışma yapılacaksa da akşam saatlerinde yapılmasını istiyoruz. Van Belediye’sinin yapmış olduğu çalışmaları görmezden gelirsek büyük ayıp etmiş oluruz. Belediye dört koldan çalışmalara hız vermiş durumda fakat bir yandan çalışılırken bir yandan da önlem alınması söz konusu sorunları ortadan kaldıracaktır.”diyerek şikâyetlerini dile getirdi.

 

BİR DE KÖYLÜNÜN ŞİKÂYETLERİ VAR

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlar “Köyümüzden Van’a işlerimizi halletmek ve gerekli ihtiyaçlarımızı gidermek için geliyoruz. Köylerimiz zaten sorun içinde sorun yaşıyor. Gerek elektriğin düşük voltajda gelmesi üzerine elektronik cihazlarımızın bozulması, gerek yollarımızın bozuk olmasından dolayı özellikle Kış mevsiminde köyümüze ulaşamıyor olmamız bu sorunlardan sadece birkaçı. Üstüne bir de Van’a geldiğimizde yolların bozukluğundan nasibimizi almamız ve kalkan toz bulutu içerisine girmemiz bizleri perişan ediyor. Bu nokta da Van’ın gözde camilerinden olan Hz. Ömer Cami’sinin de bulunması hem bizi hem de diğer vatandaşları namaz esnasında bile etkiliyor. Cami’nin de içerisine ve halılarına kadar işleyen toz namaz kılmak için içeri girdiğimizde bizi boğacak duruma getiriyor.” Diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim