Van İpekyolu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde ‘Büyümenin İzlenmesi Günü’ etkinlikleri kapsamında hastanede tedavi gören ailelere anne ve çocuklara ‘Anne Sütünün Önemi’ anlatıldı. 


Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Dr. Şaban Bozkır, tarafından yapılan bilgilendirme etkinliğine Van Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Emine Dilek ve çok sayıda aile katıldı. Büyümenin izlenmesinin önemine değinen Dr. Şaban Bozkır, "Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yaşamın ilk üç yılı daha önemli olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde yaşayan beş yaşından küçük her çocuğun büyümesinin izlenmesi gerektiğini belirtmektedir. Özellikle anne sütü almayan, düşük doğum ağırlıklı, ikiz eşi ya da ailenin çok sayıda çocuğundan biri olan, doğumdan sonraki ilk bir yıl içinde kardeş ölümü bulunan bebekler gibi bazı risk etmenlerini taşıyan çocukların izlemi çok dikkatle yapılmalıdır. Büyümenin izlenmesinde ağırlık, boy, baş çevresi ölçümleri ve bunları değerlendirmek için de büyüme eğrileri kullanılır. Gelişmenin izlenmesinde de standart bazı testler geliştirilmiştir. Bu testlerle çocuğun yaşına göre beklenen hareket, dil, toplumsal yaşam ve kişisel bakım becerilerine ilişkin başarısı sınanır. Çocukların büyümesinin izlenmesinde çok değişik ölçümler kullanılmaktadır” dedi.


Test sonucu kuşkulu çıkan çocukların yakından izlenmesini öneren Dr. Bozkır, “Gelişimin izlenmesi sırasında gelişimsel veya davranışsal sorunların erken ortaya çıkarılabilmesi için standart tarama testleri oluşturulmuştur. Bunların içinde Denver Gelişimsel Tarama Testi (DGTT) sıklıkla kullanılmaktadır. Bu test 6 yaşına dek çocukların gelişimini dört başlıkta değerlendirir: Kişisel-sosyal, ince motor, dil ve kaba motor gelişim. Kısa bir tarama testi olması dolayısıyla yararlı bir test olmasına karşın geçme kriterleri düşük olduğu için hafif gelişimsel sorunları olan çocukların saptanamamasına neden olabilir. Bu nedenle test sonucu kuşkulu çıkan çocukların yakından izlenmesi önerilmektedir” şeklinde konutu.

Editör: TE Bilisim