Van’da özellikle 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından gün yüzüne çıkan ve gün geçtikçe büyüyen Van’da sorunu da büyüyen İmar Planı artık can sıkıyor.

2011’de büyük bir deprem yaşayarak adeta sil baştan inşa edilen ve o depremden sonra bir çok önemli hizmete kavuşan yeniden imar konusunda depremi fırsata dönüştüremedi. Önemli hizmetler ve dönüşümlerin yaşandığı Van’da 2011’deki depremden sonra bakanlıkların da devreye girmesiyle yeniden şekillenen Van’ın imarı sonraki yerel yönetimlerin çıkmazı ve siyasi çekişmelerden dolayı bir türlü istenilen şekli almadı.

2014’te büyükşehir olan Van hala tam anlamıyla büyükşehir olma yolunda çabalarken kentteki önemli kuruluşların en çok konuştuğu konu da kentin imarı oldu. Hala belli bir noktada sıkışıp kalan ve geleceğe yönelik bir master planı olmayan kentte yeni imar talepleri gelmeye devam ederken Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek Vanbasin.net aracılığı ile açıklamalarda bulundu. Özdek: “Çevre Şehircilik Bakanlığı bu konuda yapılması gerekeni yapmalı ve Van’ın önü derhal açılmalıdır. Van’a yeni bir imar kazandırılmalı. Bu 15 hektarlık imarın Van’a yeterli olmadığını düşünüyorum. 15 hektarın 30 hektara çıkarılması gerekiyor. Bu şekilde Van’a yeni bir Van kazandırmamız gerekiyor.” Diyerek Van’ın metropol bir il olmasının önünün açılması gerektiğine vurgu yaptı.

Van’da özellikle 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından gün yüzüne çıkan ve gün geçtikçe büyüyen Van’da sorunu da büyüyen İmar Planı artık can sıkıyor. 1996 yılında bu yana hayata geçirilen ve zaman zaman revize gören imar planı Van’ın istediğini bir plana ulaşmış değil. Gerek kentleşme gerek kentsel yaşam ve gerekse de modern anlamda istenilen seviyeye ulaşamayan Van’ın önündeki engellerden en önemli imar.

VAN BÜYÜMÜYOR

Van’ın 1996 yılından bu yana çok ciddi imar sorunu yaşadığını söyleyen Özdek, “Müteahhitler Van’da yeni konut yapabilecek arsalar bulamıyor, yeni konut üretecek arsalar yok denecek kadar az, bunun nedeni Van’ın imarı konut yapmaya elverişli değil. Van orantısız göç alan bir şehirdir, Van’ın nüfusu 1 milyon 160 bin iken dışarıdan gelen insanlarla birlikte 1 milyon 600 kişiye ulaşışmış durumda. Bu 1 milyon 600 bin kişilik il eski Van’ın içerisine sıkışmış ve yeni Van’a ulaşamamış bir şehirdir. Diğer illere baktığımız zaman eski Diyarbakır, yeni Diyarbakır, eski Kayseri, yeni Kayseri, eski Gaziantep ve yeni Gaziantep’i görebilirsiniz ama Van eskisi gibi hala aynı yerinde durmuş bir durumda” dedi.

BU SORUNLAR VAN’IN ELZEM SORUNLARIDIR

Van’ın çehresinin değişmesi ve Van’ın yeni bir imara kavuşturulması gerektiğini kaydeden Özdek, “Çevre yoluyla birlikte, Edremit ilçesine doğru yeni bir şehir kurulumu olması gerekiyor, yine bununla birlikte alt yapı ve üst yapı çalışmalarının tamamlanması Van’ın turizme kazandırılması. Turizme yönelik çalışmalar yapılması, üretimin daha çok arttırılması, Organize Sanayi Bölgesinin daha çok güçlendirilmesi ve Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan bu nadide şehrin yenilenmesi gerekiyor, bu sorunlar Van’ın elzem sorunlarıdır. Van’da şuan iskele bölgesine gittiğimiz zaman kötü bir kokuyla karşı karşıyayız, Van’da kanalizasyonumuz Van Gölüne akmaktadır bunun önüne biran önce geçilmeli, Van Gölü korunmalı ve insanları rahatsız eden kokular giderilmelidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız geçmiş yıllarda bu konuyla ilgili bir proje gerçekleştireceğini söylemişti, biz ivedilikle bu işlerin tamamlanmasını Van Gölünün artık kirletilmemesi gerektiğini, Van’da ki yaşamın kültürel olarak yozlaşmadan kültürel olarak insanlarımızın müreffeh bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli çalışmaların biran önce yapılması gerekiyor” diye konuştu.

VAN’IN ÇEHRESİNİ AÇILMASI GEREKİYOR

Büyüyen ve gelişen bir Van için yeni imar planının devreye alınması gerektiğini belirten Özdek, “Van’ımızda imar sorununa baktığımız zaman, sorunlu ve sıkıntılı bir imar yapısıyla karşı karşıyayız, Van’ın şuan ki mevcut imar durumu üretimi sekteye koymaktadır, gelişimi engellemekte, zenginleşme ve kalkınmanın da önüne geçmektedir. Van dar bir imar içerisine çizilmiş durumda Van’ın bu anlamda çehresinin açılması gerekiyor, kentte yaşanan göçler ekonomik ve imarsal sorunlardan kaynaklanmakta, bu imarsal ve sosyal nedenleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. Gelişmeye doğru adımlar atarsak Van’da insanlarımızı barındıra bileceğiz, ekonomik sebeplerle göç etmeyecekler, huzurlu bir şekilde yaşayacağız bu sayede. Yaşanan sorunlar tamamen bir birini tetikleyen unsurladır, Van’ın üretime, işe, gelişmeye, gıda ve tarımcılığın artmasına turizme ihtiyacı var, güneşin başkenti Van’ın kalkınmaya ihtiyacı var, bu sorunları bertaraf etmek adına yetkilileri göreve davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: VANBASIN

Editör: TE Bilisim