Van’da Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen “Buzağı Hastalıkları Sempozyumu” başladı.

 

Van YYÜ, Veteriner Hekimleri Odası ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen “Buzağı Hastalıkları Sempozyumu” dün Double Tree By Hilton’da başladı. Van Otelinde düzenlenen sempozyuma Van Vali Yardımcısı Önder Can, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ’den akademisyenler, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ile yurt içi ve yurt dışından bilim insanları katıldı. İlk konuşmayı Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Doç. Dr. Loğman Aslan, yaptı. Sempozyumla ilgili genel bilgileri paylaşan Aslan, şunları söyledi: “Sempozyumumuza uluslararası bilim insanları da iştirak etmiştir. Dolayısıyla buzağı hastalıkları ve buzağı kaybını önlemek için ne gibi çalışmalar yapılabilir ve Türkiye’deki durumun tespiti için Pendik, Şap ve Etnik Araştırma Enstitülerinden bilim insanlarının da katıldığı büyük bir organizasyona dönüştü. Sempozyumda hayvanların beslenmesi, yapılan hatalar, salgın hastalıklar ve önleme yolları, tedaviler gibi konular tartışılacak ve buradan çıkan sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılacak. Ben sempozyumun ilimize, ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyor, sempozyumda emeği geçen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’a, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner’e ve burada bulunan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

 

Daha sonra söz alan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal katılacağı başka bir program nedeniyle yaptığı kısa konuşmada, sempozyumun Van ve katılımcılar için önemine değindi. Battal, “katılımcı bilim insanlarının Van’ın güzelliklerini yakından görebileceği gibi sadece belirlenen hastalıkları değil, bölgeye has başka hastalıklar konusunda da bilgi sahibi olacaklarını ifade etti. Van İl Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner de yaptığı konuşmada, Van’ın buzağı ölümlerinden dolayı yaşadığı maddi kayıp konusunda bilgiler verdi.

 

 

“100 MİLYON TL’LİK BİR BUZAĞI KAYBIMIZ VAR”

Türkiye’deki genel sorun konusunda da bilgi veren Altuner, “İnsan hayatını sürdürebilmesi için beslenmeye ihtiyacı var. Küçükbaş hayvan da önemli, ama büyükbaş hayvan eti daha çok tüketiliyor. Türkiye’de 14 milyon civarında büyükbaş hayvan var. Sempozyumun konusu buzağı ölümleri. Bu 14 milyondan yılda yaklaşık 3 milyon buzağı elde ediyoruz. Ancak büyük oranda buzağı ölümleri oluyor. Bundan on yıllar önce insan için de durum aynıydı aslında o zaman da suçiçeğinden çocuk ölümleri çok olurdu. Ancak daha sonra geliştirilen tedavi yöntemleri ile bunun önüne geçildi. Benzer bir gelişmeyi de hayvancılığımızda sağlamalıyız. Veteriner Hekimler Odası ile bir araya gelerek bunu nasıl engelleyebilirizi tartıştık ve böyle bir sempozyuma karar kıldık. Sempozyumumuz uluslararası ama katılıma baktığımızda bir paralellik oluşturmuyor. İlimizde 170 bin büyükbaş hayvan var. Yılda 35-40 bin buzağı elde etmemiz gerekiyor. Ancak ciddi buzağı kayıpları var. Yılda 100 milyon TL’lik bir buzağı kaybımız var. Bunu Türkiye’ye uyarladığımızda ne kadar büyük bir maddi kayıp meydana geldiğini tahmin edebilirsiniz. Eğer biz bu problemimi çözebilirsek şu anda yaşadığımız ithalatla ilgili problemimiz de hal olur” Diye belirtti. 

 

“BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞIN BÖLGEMİZDE DAHA PROFESYONEL YAPILACAĞINA İNANIYORUZ”

Seminerde konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki meralar ve ekolojik ortam hayvancılık için idealdir. Hayvancılığın en mükemmel şekilde yapılacağı bir ülkede, gerektiği kadar faydalanamıyorsak demek ki bazı eksiklikler, bazı aksaklıklar var. Belediyeler olarak kesinlikle hayvancılığın şehir ortamında olamayacağını ifade etmek istiyorum. Çünkü buzağı, asfaltlar üzerinde ya da mevcut olan yollar üzerinde, bu kirlilik içerisinde, insanın yaşadığı bu sıkıntıları yaşamaması lazım. Daha doğal ortamlarda ya da ekolojik ortamlarda biz bunları gerçekleştirebilirsek hem sağlıklı bireylerin yetişmesinde hem de toplum üzerinde gerek et, gerek süt ve gerekse diğer ihtiyaçlar başta olmak üzere bütün ihtiyaçların karşılanacağı büyükbaş hayvancılığın bölgemizde daha profesyonel ve daha sağlıklı yapılacağına inanıyoruz. Bu kapsamda bu sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Dedi.

 

 

“KÜÇÜK BİR ATEŞ TÜM ORMANI YOK EDER”

Nahçivan Devlet Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Doç. Dr. Seyidli Mirmahmud Mircaferoğlu da bir konuşma yaptı. Hijyene dikkat çeken Mircaferoğlu, şunları söyledi: “Azerbaycan’dan buraya geldik. Bu çok önemli bir sempozyum. Sizleri tanıdık, sizlere çok teşekkür ediyorum. Biz hijyene önem veririz. Buzağının temeli doğru atılmasa ölümler olur. 3-4 gün anne sütü şarttır. Küçük bir ateş tüm ormanı yok eder, buzağının kaptığı hastalık da kısa sürede onu öldürür. O nedenle buzağıyı hastalıklardan uzak tutmak lazım.”

Bursa’dan gelen veteriner hekim Ziver Şahin de, çiftliklerde sürekli bir veterinerin hazır bulunduğuna dikkat çekti. Buna rağmen buzağı ölümlerinin devam ettiğini ifade eden Şahin, “Türkiye bu konusa giderek kötüye gidiyor. Nihai bir çözüm bulmak lazım” dedi.

 

 

“KONTROLLÜ TEŞHİS OLMALI”

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Öğleden önce yapılan ilk oturumu Van İl Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner, yönetti. Oturumun ilk sunumunu Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Veteriner Hekim Dr. Yavuz Ulusoy yaptı. Buzağı ölümleri ve çözümle ilgili bilgi veren Ulusoy, “Türkiye’de yüzde 40 oranında ölümler var. ABD’de yüzde 2-3, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 10. Bizdeki ölüm sebepleri barınma, beslenme, yetiştiricilik hataları, bakteriyel, viral, paraziter ve mineral madde eksikliğindendir. Çözüm olarak 0-6 yaş arası 100 adet hasta, 30 adet de sağlam buzağı incelemeye alınmalı. İshal nedenleri ortaya konulmalı. Kontrollü teşhis olmalı. Antibiyotik kullanımı ayarlanmalı. Gebe anneler için aşı ve buzağı ımmun serum niteliği belirlenmeli. Aile işletmeleri en az 50 başlık işletmeler haline getirilmeli.”

 

İkinci sunumu yapan Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü’nden veteriner hekim Ayşe Ateşoğlu da, bağışıklığın artırılması, temiz ve rahat barınakların olması gerektiğini söyledi. Ateşoğlu, temel çözümün de üreticinin eğitilmesinden geçeceğinin altını çizdi. Sempozyum öğleden sonra yapılan iki oturumla devam etti.

 

Bugün de son oturum gerçekleştirilecek, sonuç bildirgesi yayınlanacak. Yarın ise, katılımcılara Van’ın tarihi yerleri gezdirilecek.


 

ŞEHRİVAN SAĞLIK: MERAL YILDIZ

FOTOĞRAF: İHA

Editör: TE Bilisim