Bir çok kentin istihdamına büyük katkı sağlayan çağrı merkezleri dönemi Van’da da nihayet başladı. Tam kapasite çalışmaya başladıklarında organize sanayi bölgelerinden ve bir çok fabrikanın toplamından fazla bir istihdam sağlayacak olan iki çağrı merkezi Van’da ‘Alo’ demeye başlarken şimdilik yüzlerce, 1 yıldan az bir sürede de binlerce Vanlı ekmek kapısına kavuşmuş olacak.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Bir çok kentin istihdamına büyük katkı sağlayan çağrı merkezleri dönemi Van’da da nihayet başladı. Tam kapasite çalışmaya başladıklarında organize sanayi bölgelerinden ve bir çok fabrikanın toplamından fazla bir istihdam sağlayacak olan iki çağrı merkezi Van’da ‘Alo’ demeye başlarken şimdilik yüzlerce, 1 yıldan az bir sürede de binlerce Vanlı ekmek kapısına kavuşmuş olacak.

 

İletişim ve teknolojinin dünyaya yön verdiği bir süreçte, günümüzün en önemli istihdam alanları da bu alanlarda yaratılıyor. Devasa firmalar sanal yollar ve teknolojik imkanlar ile markalara yön verip müşteriler ile buluşuyor. Bu anlamdaki en büyük pazarlardan birisi olan çağrı merkezleri de her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Türkiye’nin batısında da sayısı her geçen gün artan ve her bir çağrı merkezinde binlerce kişinin istihdam edildiği merkezler nihayet Van’da da açıldı. Bölgede de bir çok bölgede gençlere istihdam kapısı olan çağrı merkezleri aynı dönemde Van’da start verirken yüzlerce genç şimdiden istihdam edilmeye başlandı. İlki Van TSO’nun gayretleriyle yıllar önce Van’a kazandırılan çağrı merkezi gecikmeli de olsa ‘Alo’ derken CMC adlı şirket de OSB’de dev bir yatırımın startını verdi. Binlerce gence ekmek kapısı olan çağrı merkezleri umut olurken bu konuda öncü olan Van TSO yönetim kurulu başkanı Necdet Takva yeni yatırım alanlarını Şehrivan’a anlattı. Takva, bu merkezlerin Van’da yapılacak en büyük yatırımlardan olduğunun altını çizdi. Daha önce Van’da kurulacakken başka illere kaptırılan merkezlerin de olduğunu hatırlatan Takva, binlerce gencin istihdam edilmesinin çok kıymetli olduğuna vurgu yaptı.

 

 

BİR DEĞİL 2 ÇAĞRI MERKEZİMİZ OLDU!

Dünya ve Türkiye çağrı merkezlerine kavuşalı yıllar oldu. Dünya artık çağrı merkezlerini kaldırmayı planlarken Van 2 çağrı merkezine kavuştu. 2 özel şirketin Van’da, Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) açtığı çağrı merkezleri genç işsizliği bitmeye yönelik önemli bir çalışma. Çağrı merkezlerinin Van’a kazandırılmasında önemli rol oynayan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, çağrı merkezlerinin Van’a getirilmesi sürecini anlattı. Takva, kurulan 2 yeni çağrı merkezinin Van’da genç işsizliği önüne geçeceğini ve 2018 yılsonu itibariyle bin 500 kişiyi istihdam edileceği müjdesini verdi.

 

150 KİŞİ İLE ‘ALO’ DEMEYE BAŞLADI

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Şehrivan Gazetesine yaptığı konuşmada, Van’da ilk defa 2 ayrı çağrı merkezinin kurulduğunu belirtti. Takva, “Bunlardan bir tanesi uzun zamandır odamızın alt katında yer tahsis ettiğimiz Web Help adlı şirket. Bir diğeri de CMC adlı şirket. Bunlar özel çağrı merkezleri alanında faaliyet gösteren şirketlerdir. CMC Organize Sanayi Bölgesinde kiraladığı bir yerde şuanda 150 kişi ile ‘alo’ demeye başladı. Biz bu firmayla geldiği günden bu yana işbirliği protokolü de gerçekleştirdik. Onların personel seçimi sürecinde biz 3 ay boyunca lojistik destek sunduk. Bunu yapmamızın amacı firmanın burada genç işsizliği önlemesi konusunda göstermiş oldukları faaliyet bizim için çok kıymetli.” İfadelerine yer verdi.

 

TAKVA: 1500 KİŞİLİK BİR İSTİHDAMA ULAŞACAKLAR

Web Help’in Van’da ilk olarak kurulması planlanan bir çağrı merkezi şirketi olduğunu ve tarihe geçecek olan bir şirket olduğunu dile getiren Takva, “Onlara da yaklaşık 3 yıldır kedilerine yer tahsisi yapmıştık. Bugüne kadar da onlarla ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştık. Onlarda yatırım kararı aldılar ve binaları da hazır hale geldi. İlk etapta 150 kişi ile işe başlayacaklar. Önümüzdeki günlerde her iki firma ile ortak bir basın açıklaması yapmayı planlıyoruz. Bu iki firma tahminen 2018 yılsonu itibari ile 1500 kişilik bir istihdama ulaşacaklar. Bizimde firmaların beyanları bu yöndedir. Firmaların yapmış olduğu bu yatırım duyarlılığından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız.

 

8 ARALIK’TA LANSMAN YAPILACAK

Van’ın genç nüfusa sahip olması ve bu genç nüfusunun da çoğunluğunun işsiz olması babında çağrı merkezi şirketin Van’da yapmış olduğu yatırım çok kıymetli gördüklerini kaydeden Takva, “Türkiye’nin birçok kentinde çağrı merkezleri faaliyet gösteriyor, biz uzun yıllardır bunu takip ediyorduk. Bu iki firmanın da ilimizde yatırım kararı alması bundan sonraki yatırımcıları motive edecektir. Bu şirketlerden biri ile 8 Aralık’ta bir lansman yapıp, faaliyetleri ve hedeflerini tüm detaylarıyla sizlerle paylaşacağız. Web Help’te zaten sürekli buradalar. Onlarda en kısa zamanda burada faaliyete başlayacaklar.” Dedi.

 

 

TAKVA: 3 YIL SONRA HAYATA GEÇTİ

Takva konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bundan 3 yıl önce dönemin Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’a Van’a bir çağrı merkezi kurması için baskı yapmıştık. Sayın Cevdet Yılmaz’da bize bir söz vermişti. ‘Siz uygun bir mekân taahhüdünde bulunursanız biz bir çağrı merkezinin Van’da kurulması yönünde girişimlerde bulunacağız’ yönünde bir söylemde bulunmuştu. Fakat o süreçte Sayın Cevdet Yılmaz bizim milletvekillerimizin de huzurunda dile getirdiğimiz talebimiz ne yazık ki 3 yıl sonra hayata geçti. Ama bu yine Sayın Cevdet Yılmaz’ın ve o dönemin milletvekillerinin ortaya koymuş olduğu performansla zuhur etmemişti.”

 

“VAN’DA KURULACAKKEN YOZGAT’A GİTTİ”

Takva, 3 yılın ardından 2 tane çağrı merkezi biranda Van’a gelmesinin kendilerini fazlasıyla mutlu ettiğini belirterek, “Milletvekilleri kendi illerinde bu tarz yatırımların yapılmasını öncelikli hale getiriyorlar. Bingöl’de var bunun örneği. Birçok ilde var hatta bu örnekler. Zaman zaman bizlerde Van’da çağrı merkezinin kurulması yönünde girişimlerde bulunsak da nihayetinde politik karar alıcılar kendi vilayetlerine yönlendirdiler. İşte bunun bir örneği de Yozgat’tı aslında. Tam Van’da bir çağrı merkezi kurulacakken dönemin Yozgat milletvekilleri kendi illerinde kurulması yönünde bir yönlendirme yapmışlardı. Bu birazda sahiplenme ile ilgilidir. Biraz yönlendirme ve lobi faaliyeti ile ilgili bir durumdur.” Dedi.

 

ÇİFTÇİ TAAHHÜT VERDİ

Bundan bir süre önce Web Help’in CEO’nu Fatih Çiftci ile görüştürdüklerini ifade eden Takva, Fatih Çiftci’nin CEO’ya taahhüt verdiğini vurguladı. Takva, “Bu işin koruyucusunu ve sahipleniciliğini yapacağına dair motivasyon yarattı. Kendisine de teşekkür ediyorum. Bu işler böyle olur. Eğer bu şekilde arzu ve istediğinizi dile getirirseniz arkasında durur ve motive ederseniz o insanlarda yatırım yapmakta imtina etmezler. Ayrıca Van çağrı merkezleri için çok uygun bir kent. Hem üniversitenin olması bu konuda çok iyi, genç nüfusun olması çok iyi hatta eğitimli genç nüfusun olması çok daha iyi. 6’ıncı bölge yatırım teşviklerinden yararlanıyorlar, İş-Kur desteklerinden yararlanıyorlar. İş-Kur Müdürüne de çağrı merkezlerinin kurulması yönünde motive ettiği için kendisine teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA: GEÇ KALINMIŞ YATIRIM ANCAK

Takva konuşmasının devamında şunları söyledi: “Geç kalınmış bir yatırım ama bundan sonra birçok firmanın Van’da faaliyet yürüteceğine olan inancımı koruyorum. Bir süre önce sizin aracılığınızla bir haber yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan suç haritasında Van’ın artık güvenli bir bölge olduğu yönünde beyanlar vardı. Ben yıllardır bunu dile getiriyorum. Bizde istatistiklere bakarak değerlendirmelerde bulunuyoruz. İstanbul’dan Ankara’dan daha güvenli bir kentiz. Dolayısıyla kırsalda yaşanan olayların kentimizde yaşanıyor ve kentimizin güvensiz bir şehir olarak algılanmasına izin vermemeliyiz. Doğruları konuşmamız lazım. Biz bunları söylerken bu istatistikler bizde vardı. Süreçleri okuyorduk. Gazetenizde bu konuyu geniş bir şekilde haber yaptı ve gazetenizin genel yayın yönetmeni de ‘başkanın dediği gibi’ vurgu yaparak bir nevi bunu tescil etti. Kendisine teşekkür ediyorum.”

 

 

ÇAĞRI MERKEZLERİ İSTİHDAMI ARTTIRACAK

İki çağrı merkezinin faaliyete başlaması halinde bundan sonrada bu sürecin kesintisiz bir şekilde devam edeceğine işaret ettiğini vurgulayan Takva, “Sadece çağrı merkezleri değil potansiyel diğer yatırımcıları da bu moralle e yaklaşımla beraber Van’la ilgili kararlarını tekrar gözden geçireceklerini düşünüyorum. Ben kısa zaman içerisinde çağrı merkezlerinin çarpan etkisi ile beraber burada önemli istihdam rakamlarına ulaşacaklarına inanıyorum. Çok önemlidir bu. 2018 yılı sonlarında var olan sayının iki firma üzerinden 1500’e ulaşırsak, bu inanılmaz derecede Van’ın istihdam politikalarında yeni bir perspektif yaratacaktır. Ben o iki çağrı merkezlerinin yöneticilerine yeniden teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

EN ÖNEMLİ PROJELERDEN BİR TANESİ

Takva konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Bizim de görevimiz bu. İnsanların buralarda yatırım yapması konusunda ikna etmek. Bunlar artık ikna olmanın ötesinde yatırımlarını gerçekleştirme durumundalar. Van Ticaret Odası da bu konuda stratejik işbirliğini hayata geçiriyor. En önemli projelerimizden bir tanesiydi. Kendi dönemimizde burada bir çağrı merkezi oluşturmak. Bunu da başarmış bir yönetsel anlayışı temsil ediyoruz. Beyan etmiş olduğumuz hiçbir söz havada kalmadı. Elimizden geldiğince verdiğimiz sözlerin arkasında kalarak, bu süreci sürdürülebilir kılmaya çalışacağız. Size de ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim