ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM

Son dönemlerinde kayak pistleri, kış turizmine müsait alanları ile öne çıkan Van ve bölge kentleri, gelecekte bu alanda yer edinmek için çabalıyor. Daha önce sadece Abalı’nın bulunduğu kentte Çaldıran gibi kayağa müsait noktalarda önemli yatırımlar yapılıyor. Bunlardan birisi Çaldıran belediyesi tarafından kurulan kentin ikinci kayak merkezi oldu. Çaldıran gibi hem karın hem de termal zenginliğin çokça olduğu bir ilçede hem kayağı hem de termali bir arada buluşturan tesis kapılarını açarken ileriki yıllarda daha büyük bir çekim merkezi olmak için de çalışmalarını aralıksız yürütüyor. Bölge illerinin ve kent halkının kayak için Van ve Hakkari’ye akın ettiği şu sıralar adından söz ettiren Çaldıran Kayak Tesisi’ni kuran başkan Şefik Ensari, kayağın yeni gözdesini anlattı.

Çaldıran Belediyesi tarafından termal kaynakların bulunduğu bölgede kurulan ve Van’ın gözde mekanları haline gelen kayak merkezi ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Türkiye’nin en soğuk bölgelerinden biri olan 2050 rakımlı Çaldıran’da kurulan kayak merkezi, kayak severlerin uğrak yeri oldu. Doğal kristal karın ve rahat kayağın yapıldığı termal kayak merkezi, çevre il ve ilçelerden gelen kayak severlerin eğlenceli ve hoşça zaman geçirdikleri bir yer haline geldi. Kış mevsiminde her yaştan ve her kesimden kayak severleri ağırlamaya devam ediyor. Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya gelerek, kayak merkezinin tadını çıkardı. Daha sonra merkezde gönüllerince kayak yapan gazetecilere, kayağın ardından köfte ekmek ve ayran ikram edildi. Öte yandan Çaldıran Termal Kayak Merkezi hakkında bilgiler paylaşan Başkan Ensari, Çaldıran ilçesinin de kayakta var olduğunu söyledi.

ENSARİ: “ÇALDIRAN İLÇEMİZİN SOĞUK OLMASI BİZİM İÇİN BİR AVANTAJDIR”

Çaldıran Termal Kayak Merkezi’nde basınla bir araya gelen Çaldıran Belediye Başkanı Şefik Ensari, “Buradaki kayak merkezinin amacı karın 4-5 yerde kalmasıdır. Cazibe merkezi haline gelmesi noktasında basınla bir etkinlik düzenledik. Tabi neredeyse 3 ay gibi bir zamandır kayak merkezimiz hizmet veriyor. Tahmin ediyorum ki bu kar bizi daha bir ay götürecek. Kayak merkezinin özelliği ise kristal kar olmasıdır. Tabi bunu da termal kayak merkezi haline getireceğiz. Şu an neredeyse her yerde kar bitmiş durumda. Bizde ise bitmeme noktasında soğuğun etkisi var. Çaldıran ilçemizin soğuk olması bizim için bir avantajdır. Bizler dezavantajları, avantaja dönüştürmek için çalışıyoruz. Burayı uluslararası kayak merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

KAYAK MERKEZİNDE HEDEF BÜYÜK!

Sezonun bir ay daha devam edeceğini aktaran Başkan Ensari, “Karda şu an herhangi bir erime yok. Zaten kristal karın etkisi de budur. Kayak merkezimizin pistini uzatarak 9 kilometreye çıkarabileceğiz. Aynı zamanda burada konaklanabilecek otel alanları olacaktır. Bu konseptleri bir araya getirdiğimiz zaman burası daha faklı bir kayak merkezi haline gelecektir. Yani kış, termal ve sağlık turizmi konseptlerini bir araya getireceğiz. Bunları bir araya getirdiğimizde dünyada bir ilk olacaktır. Kaydıktan sonra termale girecek kısa bir mesafemiz var. Bunu da yaptıktan sonra buraya uluslararası kayakçıları da bekleyeceğiz. Öte yandan geçen seneden beridir belediye bünyesinde kayak eğitimi de veriyoruz. Burada kayakçı eğitmenlerimiz de var. Kısaca Çaldıran ilçesinin de kayakta var olduğunu söylüyorum. Çünkü neredeyse Şubat ayını bitirdik ama pistlerde halen kar mevcut. Sezonumuz mart ortalarına kadar devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE VAN’I KONUŞMAYA BAŞLAYACAK”

Cümlelerini sürdüren Ensari, şunları kaydetti: “Zorlu kış şartlarımız var, bazen eksi 40 ve eksi 50’leri görebiliyoruz. Ancak burada unuttuğumuz bir olay var. Dediğim gibi biz uluslararası bir yoldayız. Türkiye’nin yol güzergahı üzerindeyiz. Günlük neredeyse bine yakın tır geçişleri var. Biz bu alanları avantaja geçirmek istedik. Hedefimiz burada yıllık 400-500 bin insana ev sahipliği yapmak. Bunu da kayak merkezini termal ayakla birleştirmeyle yapacağız. Vatandaşlar artık rahatlıkla Çaldıran’a gelebilecek. Aslında Çaldıran sayesinde Türkiye Van’ı konuşmaya başlayacak. Biz herhangi bir kayak merkezine rakip değiliz. Ama diğer bütün kayak merkezlerini geçebilecek bir projemiz var. Bu projeler gerçekleştikten sonra ilçemiz daha canlı bir hale gelecek. En kısa zamanda inşallah faaliyete girecektir. Öte yandan yazında burada doğa turizmi yapacağız.”  

AKTAN: “MUAZZAM BİR YER”

Davet üzerine kayak merkezine gelen vatandaşlardan Erhan Aktan, şunları belirtti: “Burayı ilk kez gördüm. Muazzam bir yer. Van’da bu tarz etkinliklerin olması bize gurur verir. Geldik eğlendik, ilgi alakaları da çok güzeldi. Vatandaşların hafta sonlarını burada kendi aileleriyle geçirmelerini tavsiye ederim. Ayrıca çok soğuk bir yer dediler ama gayet sıcak ve güneşli bir yer. Hava güzel, pist güzel bir de kaymayı bilseydik daha güzel olurdu. Ama kaymayı bilen ya da bilmeyen herkes gelsin çünkü düşe kalka öğreniyorsunuz. Birde zaten size eşlik eden eğitmen hocalar var. Teşvik amaçlı paylaşımlar yaptım. Buraya herkesin gelmesini istiyorum.”

“HERKESİN GELMESİNİ DE TAVSİYE EDERİM”

Kaymayı yeni yeni öğrendiğini aktaran Mahmut Seven, “Çaldıran’ın bu kadar sıcak olacağını tahmin etmiyordum. Çok sıkı giyindim ama sıcaktan kayamıyorum. Arkadaşlarla iki üç hafta sonudur kaymaya geliyoruz. Bende yeni öğrenmeme rağmen burayı çok sevdim. Neredeyse ilkbahara gireceğiz ama karda erime yok. Buranın böyle olması bizimde işimize geliyor. Çünkü gerçekten çok eğlenceli bir şey. Ben çok sevdim ve herkesin gelmesini de tavsiye ederim.” İfadelerine yer verdi.  

Editör: TE Bilisim