Önder ALTINAL / Şehrivan


Kentle ilgili birçok birliktelik, program ve çalıştaya katılan ve bir siyasetçinin üstlenmesi gerektiği rolden daha büyük rol üstelen CHP Van İl Başkanı Cemal Şen, Büyükşehir Kent Konseyi’nin çalıştayına katılan tek siyasi parti temsilcisi oldu. Çalıştaya STK’ların katılmamasına tepki göstererek; “İşte bizim eksikliğimiz buradadır. Biz her şeyi göstermelik yaparız. Her şeyi yapmış gibi gösteririz.” Diyerek tepki gösterdi.

Van Büyükşehir Kent Konseyi’nin yaptığı STK’lar Arası Diyalogsuzluk Çalıştayı’na gösterilen ilgisizlik kadar siyasi partilerden sadece CHP İl Başkanı Cemal Şen’in katılması da dikkat çekti. Şen de Sivil Toplum Kuruluşları’nın kentte önemli bir vizyon üstlenmesi gerektiğine vurgu yaparken yerel yöneticilerin de kendisini fazlasıyla endişelendirdiğini kaydetti.

BÜYÜKŞEHİRİN İLGİSİZLİĞİNE SİTEM…

Konuşmasında ilgisizliğe dem vuran Şen, sivil toplum kuruluşlarının birbirlerini ayrıştırarak değil konuşarak kentte bir şeylerin çözülmesinde rol oynayabileceklerini kaydetti. Şen konuşmasında şu ifadelere yer vererek büyükşehirden bir yetkili ismin katılmamasına da eleştirdi; “Çok önemli bir gündem ile toplandık. STÖ’ler arasındaki diyalogsuzluğu tartışmak, sorgulamak, konuşmak ve çözüm önerilerimizi ortaya koymak amacıyla bir araya geldik. STÖ’lerin çalışma anlayışları tümüyle devletin ezber olarak bize dayattığı yasalara karşı bir direniş alanıdır. Herkes birbirinin düşüncesine saygı göstermek zorundadır. Ama Türkiye’deki STÖ’lerin birçoğu siyasi partilere angaje olmuş durumdadırlar. STÖ’ler bağımsız, özgür ve kendi iradeleriyle tavır sergileyebilmeliler. Bu noktada bugün bu toplantıyı burada izlerken böyle bir salonda ve toplumun en önemli konusunun tartışıldığı yerel yönetimler konusunda iştirak eden temsilcilerinin beni ne kadar endişelendirdiğini ifade etmek isterim. Sayın Belediye Başkanımızın elzem bir konu nedeniyle katılmamasını saygıyla kabul ediyorum. Ama mutlaka bir belediye başkanının yardımcısı, vekili yada meclis başkanı katılması gerekirdi.”

“AYRIŞTIRARAK DEĞİL ORTAKLAŞARAK”

“Buradan yola çıkarak şunu ifade etmek istiyorum. Eğer ulusal ve yerel basından gazeteci arkadaşlarımız bu çalıştaya katılsaydı inanıyorum ki burada 200’ün üzerinde STÖ olurdu. İşte bizim eksikliğimiz buradadır. Biz her şeyi göstermelik yaparız. Her şeyi yapmış gibi gösteririz. Onun için STÖ’ler bir noktaya, bir dirence ve bir güce kavuşamıyor. Avrupa’da yerel yönetimlere, ya da milletvekilliğine aday olmanın en büyük şartı herhangi bir STÖ’ye üye olmaktır. Bence Türkiye’nin biran önce bunu ele alması ve siyasi partiler kanununu yasalarına eklemesi gerekir. STÖ’lerin örgütlenme ortaklığı siyasal düşüncelerimizi koruyarak ama birbirimizi ayrıştırarak değil ortaklaştırarak STÖ’lerimizi çok ciddi bir güce erişebileceğini düşünüyorum.”

Konuşmasının bir bölümünde IŞİD’e de değinen Şen, hükümetin IŞİD’e ciddi destekler verdiğini de belirtti. Şen bu konuyla ilgili olarak da; “Kürt halkı yok edilmek isteniyor. Bu nedenle buna sessiz kalmak insanım diyen hiçbir varlığa yakışmayacak bir durumdur. Ama bu ülkede IŞİD’in işbirlikçileri var. IŞİD’e çok detaylı yardım yapan bir hükümet var. Bunu artık herkes kavrasın ve ortaya koysun. Bundan dolayı Çalıştayın sonuç bildirgesine bu katliamın konulmasını ve Çalıştaya katılan STÖ temsilcileri tarafından imzalanmasını istiyorum Ayrıca bir an önce STÖ’le bir araya gelerek bu katliamı kentin en etki yerinde basın açıklaması ile kınamalıdır.” Sözlerine yer verildi.

“KATILMAYANLAR TEŞHİR EDİLSİN!”

Öte yandan çalıştayın ardından sonuç bildirgesi hazırlanırken, özellikle tepkilere neden olan STK’ların ilgisizliği öne çıkan başlıklardan biri oldu. Bu noktada çalıştay sonunda çalıştaya katılmayanların teşhir edilmesi, Kent Konseyi 15 günde bir eğitim seminerleri düzenlemesi, Zaman planlaması STÖ’lere sorarak yapılması, Katliamlara ilişkin kınama çağrıları yapılması,
Kadın Örgütlerinin katılımını sağlamak gibi konular ön plana çıkarak çalıştayın sonuç bildirgesinde yer alan konular arasında yer aldı.

Editör: TE Bilisim