Van’da 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle merkez ve ilçelerde çeşitli programlar düzenlendi.

 

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Merkez İmam Hatip Anadolu Lisesi’nin konferans salonunda düzenlenen Çanakkale Şehitlerini Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı etkinlikleri kapsamında yapılan “Çanakkale - Bir Hilal Uğruna” programına Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, kurum amirleri ve birçok vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Daha sonra konuşan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç; Çanakkale'de bir milyon insanın savaştığını belirterek, "Metrekareye 6 bin mermi düşmüş ve bir alay asker üç dakika içerisinde Hakk’a yürümüştü. 500 binin üzerinde kayıp vardı. Savaşa katılan her iki kişiden biri yaşamını yitirmişti. Bir hilal uğruna 250 bin canımız şehadet şerbetini içmiştir" diye konuştu.

 

Çanakkale zaferinin önemini anlatan bir konuşma yapan Vali İbrahim Taşyapan ise, zaferin herkesçe bilinmesi gereken önemli hadiselerden biri olduğunu belirtti. Mehmet Akif Ersoy'un ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirinin ezbere bilinmesi gerektiğini kaydeden Vali Taşyapan, "Mehmet Akif Ersoy'un ‘Çanakkale Şehitlerine’ şiirini yüreğimize doya doya, içime sindire sindire okur ve ezberlersek, Çanakkale’nin ruhundan, ilhamından yüreğimize damlalar damlayacaktır. Bizim askerimiz, kültürümüz, tarihimiz fert olarak savaşılmaz, fert olarak bu mücadele verilmez, bir inanç ve ideal uğruna savaş verilir. Bu ideal de Allah'ın askeri olmak, dinini yaymak ve Allah uğrunda savaşmaktır. Onun için bu tür anmalar ve programlar Çanakkale'yi anmak ve aynı zamanda anlamaktır. Anlamak için çalışmalı, Çanakkale'de neler olduğunu bilmeliyiz. Bu ruhun bugün ki hayatımıza ne kadar yansıdığını düşünmeliyiz. Bu nedenle bu tür programlara gençlerimizi ve çocuklarımızı da getirerek onların yüreklerinde kıpırdayan duyguları canlandırmalıyız. Onlara bir zihniyet aşılamalıyız. O zihniyeti bu tür programlar güçlendirecektir" şeklinde konuştu. Program, sinevizyon gösterisi, şiir dinletisi ve Kars Sarıkamış’ta şehit olan 120 Vanlı Kahraman Çocuk ve Çanakkale konulu tiyatro oyunu ve ardından Çanakkale türküleri dinletisiyle devam etti. İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın Çanakkale şehitleri için yaptığı duaların ardından, Çanakkale konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere Van Valisi İbrahim Taşyapan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç tarafından ödüllerin verilmesi ve hatıra fotoğrafının çekimi ile sona erdi.

 

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü, Van’ın Erciş ilçesinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk tören kaymakamlık önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Buradaki törenin ardından Kaymakamlık Çok Amaçlı Konferans Salonu’nda Ercişli Emrah Anadolu Lisesi tarafından anma programı düzenlendi. Programa İlçe Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Garnizon Komutanı Topçu Albay Murat Yalbır, Erciş Belediye Başkan Yardımcısı Nejdet Kahraman, Erciş Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Fikret Yaşar, Erciş Mili Eğitim Müdürü Erol Şimşek, İlçe Emniyet Müdürü Murad Hoş, kamu kurum ve daire amirleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, askeri erkan, şehit yakınları ve gaziler ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Erciş İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Şimşek, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

 

ŞEHİTLER İÇİN MEVLİT OKUNDU

Ardından, ‘Çanakkale Savaşı’nın askeri yönünü anlatan konuşmayı 108. Topçu Alay Komutanlığı’ndan Hava Savunma Teğmen Semih Er slayt eşliğinde anlattı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bekir Koçlar ise günün anlam ve önemini belirtir bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından, Ercişli Emrah Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ‘Çanakkale’ sunumu gerçekleştirildi. Şiir ve kahramanlık türkülerinin seslendirilmesinden sonra Erciş Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin hazırladığı ‘Çanakkale’de iki kardeş’ isimli oyun sahnelendi. Duygulu anların yaşandığı program, gazilerin ve şehit yakınlarının protokol üyeleri tarafından çiçek ve hediye sunulması ve ‘Çanakkale’ isimli resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Anma programları kapsamında ayrıca, Erciş Müftülüğü tarafından Kara Yusuf Paşa Camisi’nde şehitler için mevlit okutup dua edildi.

 

EDREMİT’TE ÇANAKKALE ZAFERİ ETKİNLİĞİ

Van’ın Edremit ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümü nedeniyle bir program düzenlendi. Edremit Halk Kütüphane Müdürlüğü’nce yapılan anma etkinliğine çok sayıda öğrenci katıldı. Kütüphane sorumlusu İbrahim İlhan, Çanakkale Zaferi’nin zorluklar içinde kazanıldığına dikkat çekerek, “Kütüphanemizde stantlar açtık, öğrencilerimiz ziyaret ediyor. Zaferin maneviyatının ve nasıl zorluklar içinde bir mücadeleyle kazanıldığını öğrencilerimiz okuyup incelesinler istedik. Birlik ve beraberliğe büyük ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz” dedi.

 

SABAH NAMAZINDA ŞEHİTLER ANILDI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ülke genelinde organize edilen ‘Şühedanın İzinde Huzur'da Namazdayız’ kapsamında Van’ın Erciş ilçesinde de etkinlik düzenlendi.

Erciş Müftülüğü’nün organize ettiği sabah namazı buluşması Kara Yusuf Paşa Camii’nde gerçekleştirildi. Sabah namazının kılınmasının ardından, tekbirler getirilip aziz şehitlerin ruhuna hatimler bağışlandı. Erciş Müftüsü Ziya Albayrak; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümü nedeniyle 81 il müftülüğüne genelge gönderdiğini belirterek, "Milletin birliği, dirliği ve bütünlüğü için değerleri uğruna canlarını feda eden şehitlerimizin ruhlarını şad etmek, hatıralarını yâd etmek, şühedaya ve geride bıraktıkları yakınlarına karşı gösterilecek en büyük vefa borcumuzdur" ifadelerinde bulundu.

Namazın ve duaların ardından, cemaate buğday çorbası ve üzüm hoşafı ikram edildi.

 

Van’ın Çatak ilçesinde 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle bir tören düzenlendi. Kaymakam Hacı Asım Akgül, Garnizon Komutanı Umut Düzerdik, Belediye Başkanı Celalettin Bartu, Emniyet Müdür Vekili İbrahim Canbaz, Milli Eğitim Müdürü Salih Taş, kurum amirleri, öğretmenler, şehit yakınları, gaziler ve öğrencilerin katıldı törende, Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Ali Certel, günün anlam ve öneminin belirten bir konuşma yaptı. Ardından Atatürk İlkokulu’nun konferans salonunda devam eden törende, konuşmalar yapılarak şiirler okundu. Çanakkale türkülerinin de seslendirildiği tören, çeşitli dallarda dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

 

81 İL VE 957 İLÇE MERKEZİNDE ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Muradiye ilçesinde, Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle sabah namazında anma programı düzenlendi. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101. yıldönümü nedeniyle 81 ilde olduğu gibi Van’ın Muradiye ilçesinde de anma programı düzenlendi. Yavuz Selim Mahallesi Camisi’nde sabah namazı ile başlayan program, şehit ve gaziler için Yasin-i Şerif okunmasıyla devam etti. İlahilerin de okunmasının ardından bir konuşma yapan İlçe Müftüsü Selim Duman, “Çanakkale Zaferi’nin 101. yılı nedeniyle şehitlere karşı görevlerimizi yerine getirmek ve halkın konuya olan duyarlılığını artırmak amacıyla tüm Türkiye’de olduğu gibi Muradiye’de de bir program düzenledik. Bugün sabah namazının ardından 81 il ve 957 ilçe merkezinde anma programı düzenlendi. Biz burada şehitlerimizi bir kez daha anıyor ve Allah’tan rahmet diliyoruz. Ankara’da terör saldırılarında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımız başta olmak üzere Bedir’den Çanakkale’ye, Çanakkale’den bugünümüze kadar din, vatan, namus ve mukaddesat uğruna şehit olan tüm aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyor, teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi. Duman’ın konuşmasının ardından Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okundu, şehitlerin ruhuna dualar edildi. Anma programında AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Selçuk Yay tarafından hazırlanan Çanakkale menüsü olan çorba ve üzüm hoşafı cemaate ikram edildi.

Editör: TE Bilisim