Van’da düzenlenen bir toplantıya katılan Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey basın ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Haber alma hakkının bir Anayasal hak olduğunu vurgulayan Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey, bu hakkın da basın aracılığıyla gerçekleştirildiğini kaydederek, “Basın bir şehrin adeta kılcal damarıdır. Bunun yanında sivil toplum kuruluşları da bir diğer kılcal damarlardandır. Bu kılcal damarların muhakkak işlemesi gerekir. Basının özgür şekilde haber alma ve yayma hakkını elinden alırsanız işlevini yerine getiremez hale getirirsiniz. Bu kılcal damarları tıkamış olursunuz” dedi.

 

CANBEY: BASINIMIZIN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Panelde yaptığı konuşmada Dr. Canbey, ekonomi zirvesinde yapılan konuşmaları dinlediğini ve konuşmalarda dile getirilen hususların gerçekleştirilmesi halinde Van’ın kısa bir sürede çok büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirebileceğine inandığını söyledi. Daha önce 3 kez Van’a geldiğini ve bunlardan birinin 23 Ekim 2011’deki Van Depreminde olduğunu hatırlatan Dr. Canbey, Basın İlan Kurumunun da devletin diğer tüm kurumları gibi Van’da bulunduğunu ve basın mensupları için çadır kurduğunu, internet ve barınma gibi hizmetleri sağladığını ifade etti.

 

ÖZGÜR ÇALIŞMA ORTAMI ŞART

“Biz kurum olarak bize ihtiyaç duyulan her an basın mensuplarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz” diyen Dr. Canbey, haber alma hakkının Anayasal bir hak olduğuna dikkat çekerek, bu hakkın basın aracılığıyla karşılandığını belirterek, “Basın bu açıdan bir kamu görevi de görmektedir. Bunun için basının özgür bir ortamda çalışıyor olması lazım. Basının haber alma hakkının görmezden gelinmemesi lazım. Yerel basınımıza sahip çıkmamız lazım. Yerel basınımıza hoşgörü ile yaklaşmalı ve desteklemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

 

“GAZETELER SADECE İLAN GELİRİYLE AYAKTA DURAMAZ”

Kurum olarak önem verdikleri konuların başında basının maddi olarak da desteklenmesi olduğunu anlatan Dr. Canbey, ancak gazetenin sadece ilan geliriyle yürütülemeyeceğinin altını çizerek, daha kaliteli, daha çok okunan bir ve daha iyi reklam alan bir gazete oluşturulmasının başarı için kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. “15 Temmuz”da yaşananların yerel basının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını vurgulayan Dr. Mustafa Canbey, internet gazeteciliğine de değindiği konuşmasında Basın İlan Kurumu’nun bu konudaki çalışmalarını aktardı.

 

İNANÇ: BASIN AHLAKI ÖNEMLİDİR

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Adnan İnanç ise panelde yaptığı konuşmada gazetecilik mesleğine yabancı olmadığını ve daha önce Van’da gazetecilik mesleğini icra ettiğini hatırlatarak, “Bu mesleğe yabancı değilim” dedi. İnanç ayrıca: “Uzun soluklu olabilmek çok önemlidir. Gazetecilik bir okuldur. Hür düşüncenin bir mektebidir. Yerel gazetecilik çok önemlidir. Korunması, desteklenmesi, sonraki kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bir şehir içinde çok seslilik her zaman iyidir. Farklılıklar bizim için önemlidir. Her şeyin tek olması doğru değildir. Kamuoyu oluşturmanın en önemli yollarından biri de yine yerel medyadır. Biri sizin hep iyi tarafınızı söylüyorsa, hep 'mükemmel' diyorsa bu sizin dostunuz değildir, Sizi eleştiren bir mekanizmanın varlığını korumak gerekiyor. Eleştiri işlerini yerel medya yapar. Her işte ahlak çok önemlidir ama basının ahlakı daha da önemlidir. ‘Ahlak’ı çıkarırsanız, susuz bir limon gibi olur her şey. Ahlakı hayatımızın bütün safhasına katmak durumundayız.” Panel sonunda Van Vakfı Genel Başkanı Nizamettin Ağar Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca adına Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Canbey’e bir plaket taktim etti. 

Editör: TE Bilisim