2000’li yıllarda inşa edilerek hizmete açılan Hanımlar El Emeği Çarşısı ve Tepebaşı Modern Sebze Pazar’larının yıkılacağı öğrenilirken, yıkılması dâhilinde imarda park olarak geçen arazinin üzerine İpekyolu Belediyesi tarafından modern bir park yapılacağı belirtildi. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz İpekyolu Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Halis Çakır, Hanımlar El Emeği Çarşısı ve Tepebaşı Modern Sebze Pazar’ının Van’a yakışmadığını ve aynı zamanda ruhsatsız yapılar olduğunu dile getirirken, çarşı esnafı da ‘Yıkılacaksa da başımızı sokabileceğimiz bir yer versinler’ dedi.

 

Van’da yaşanan ekonomik sıkıntılar iş hayatını etkilerken, yüzde 90’nı kapanan Hanımlar El Emeği Çarşısı ve Tepebaşı Modern Sebze Pazar’larının yıkılarak yerine park yapılacağı belirtildi. Konuya dair açıklamalarda bulunan İpekyolu Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Halis Çakır, “Semt pazarı ve kadın emeği pazarının iyi çalışmadığını, oradaki düzeni bozduğunu, görüntü kirliliği yaşattığını biliyoruz. Büyükşehir belediyesi de parkları bize devretti. Bizde bahar aylarında orada park yapacağını karara bağladık. Esnafın mağdur olmaması için bir ay önce gittik, esnafı ziyaret ettik. Her iki pazarı da gezdik ve görüşmeler yaptık. Onlarla toplandık ve durumu aktardık kendilerine. Park yapacağımızı söyledik. Kendilerine kış olduğu için şartların uygun olmadığını söyledik. Ve onlara Nisan’ın başına kadar idare edeceğimizi ama sonrasında çıkmak zorunda olduklarını söyledik” ifadelerini kullandı.

 

KADINLAR MERKEZE YAKIN BİR YER İSTİYOR!

Van İl Özel İdaresi’ne bağlı Mikro Kredi Van Ofisi’nden kredi alarak iş sahibi olan kadınlar, ofisin kapanması ile birlikte kredisiz kalınca kepenk indirdi. EL Emeği Kadın Pazarında 45 dükkândan sadece 7 tanesinin açık olduğu öğrenilirken, kalan iş yerlerinin ise Mart ayında kapanacağı bildirildi. Depremden bu yana ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını ve çözüm sürecinin bitmesi ile kendileri başta olmak üzere herkesin sıkıntı yaşadığını belirten Hanımlar El Emeği Çarşısı’ndaki kadınlar, “Burası ilk kurulduğunda çok hareketli ve rağbet gören bir yerdi. Özellikle depremden sonra birçok arkadaşımız burayı kapattı. Çözüm sürecinden sonra başlayan sıkıntılar yüzünden burada kalanlar ise zor şartlarda ayakta duruyorlar. Hiçbir ödememizi yapamıyoruz. Ekonomik anlamda zor durumdayız. Dükkânların yüzde 90’nı boşalan çarşımız artık işlemez haldedir. Ama yıkılacaksa da bize bir yer tahsis edilmesini istiyoruz. Bostaniçi’nde bir tane yapılmış ama mesafe olarak bize çok uzak. Merkeze yakın bir yerde yapılacaksa daha iyi olacağına inanıyoruz. Zaten biz kadınlar zar zor kazanmaya çalışıyoruz. Erkeklerin eline bakmamak için ayakta durmaya ihtiyacımız var.” İfadelerini kullandı.

 

“BİZİ MAĞDUR ETMESİNLER”

Tepebaşı Modern Sebze Pazarı esnafı da dertli ve ne olacaklarını bilemediklerini dile getirdi. Pazar esnaflarından Ahmet Güngör ve Cumhur Polat, pazarın yıkılmasına karşı olmadıklarını ancak mağdurda edilmek istemediklerini ifade etti. Güngör, yeni istihdam alanlarına da ihtiyaç olduğuna dikkat çeken. Pazar esnaflarından Cemal Dağ’da Pazar yıkıldığında perişan olacaklarını belirterek, “8 nüfusa bakıyorum. Ve burası benim tek geçim kaynağım. Yıkıldığında ne yaparız, nereye gideriz bilmiyorum. Yetkilileri bu konuda duyarlılığa çağırıyorum. Bize bir çare bulsunlar. Bizi mağdur etmesinler.” Dedi.

 

YENİ BİR YER ŞART

Pazarlarda 120’ye yakın vatandaşın ekmek kazandığını ifade eden Bir diğer esnaf Ferhat Çelenk, “İnanın bize buranın yıkılması bizi çok mağdur edecek. Burada ekmek kazanan 120 esnaf perişan olur. Tamam yıksınlar. Yıkmasınlar demiyoruz. Ama bizim içinde bir yer yapsınlar. En azında bu kadar esnaf mağdur olmaktan kurtulur ve evine ekmek götürür.” Şeklinde konuştu. Seyithan Ağcakaya ise belediyeye ait olan bir yerin yıkılmasına karşı olmadıklarını kaydederek, esnafın mağdur olmaması için başka bir yerin yapılmasının şart olduğuna dikkat çekti.

 

“CEZAEVİ HAYATI VAR BURADA”

Pazar esnaflarından Mehmet Alkan ise diğer esnafın aksine biran önce yıkılmasının faydalı olacağına işaret ederek, “Ama şu kira paralarında bir yapılandırma yapılmasını talep ediyoruz. Bu yapılandırma yapılırsa bizim için çok iyi olacaktır. Onun dışında biran önce yıkılmasını istiyoruz. Zaten burada cezaevinde gibi hissediyoruz. Diğer esnaflar istediği gibi iş yapabilirken biz burada cehennem hayatı yaşıyoruz. Zaten adam akıllı bir iş yaptığımız yok. Günde 5 lira kazandığımızda ya rabbi şükür deriz.” Diye belirtti.

 

ÇAKIR: NİSAN AYINA KADAR MÜHLET VERDİK

Konuya dair görüştüğümüz İpekyolu Belediye Eş Başkan Yardımcısı Halis Çakır, “Semt pazarı ve kadın emeği pazarının iyi çalışmadığını, oradaki düzeni bozduğunu, görüntü kirliliği yaşattığını biliyoruz. Büyükşehir belediyesi de parkları bize devretti. Bizde bahar aylarında orada park yapacağını karara bağladık. Esnafın mağdur olmaması için bir ay önce gittik, esnafı ziyaret ettik. Her iki pazarı da gezdik ve görüşmeler yaptık. Onlarla toplandık ve durumu aktardık kendilerine. Park yapacağımızı söyledik. Kendilerine kış olduğu için şartların uygun olmadığını söyledik. Ve onlara Nisan’ın başına kadar idare edeceğimizi ama sonrasında çıkmak zorunda olduklarını söyledik. Onlarda bu durumu mütevazı bir şekilde karşıladılar.” Dedi.

 

“DÜZEN OLMAZSA ŞEHRİN ÇARPIK YAPILAŞMASI ASLA DÜZELEMEZ”

Orada bulunan bütün işletmelerin ruhsatsız yapılar olduğuna dikkat çeken Çakır, “Buradaki bütün işletmeler ruhsatsız. Yerine yeni ve modern bir park yapmayı planlıyoruz. Merkeze yakılır, o bölgeye yakışır halkın dinlenebileceği bir yer yapmayı düşünüyoruz. Bu halkın layık olduğu ne ise onu yapmayı planlıyoruz. Kadınlar için zaten Bostaniçi TOKİ’de bir yer yaptık. Onlar gelip başvurularını yaptıkları takdirde orada kendilerine yer tahsis edilecektir. İnan bana şehir merkezinin kesinlikle bir çeki düzene ihtiyacı var. Van’ın genel durumuna bakıldığında içler acısı bir halde olduğunu göreceksiniz. Çoğu yeri ruhsatsız çalıştırıyorlar. Geçmişten gelen bir gelenek hale halini almış durumda. Ama biz yavaş yavaş halkı mağdur etmeden bir çeki düzen oluşturacağız. Belki bazı esnaflar bunu kabul etmeyecek ama buna mecburuz. Bir düzen olmazsa bu şehrin çarpık yapılaşması asla düzelemez.” Diye belirtti. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim