Erzurum'da dede mesleği olarak çaycılık yapan Yener Temelli, hem çay bitkisini doğrudan sıcak su yerine, soğuk suyla demleyerek ulaştığı lezzet hem de ocağında icra ettiği müzikle mesleğinde fark yaratan isim olarak dikkat çekiyor.

 

"Çay, Rize'de yetişir, Erzurum'da içilir" deyişini doğuran Erzurumlunun dillere destan çaya olan tutkusu, kentin 80 yıllık çay ocağı Gıyasettin Temelli Kültür Çayevi'nde bir başka yaşanıyor. Klasik çay demleme yöntemi yerine ocağın üçüncü kuşak işletmecisi Yener Temelli tarafından çayın, sıcak su yerine soğuk suyla demlenerek farklı bir lezzete kavuşturulduğu ocak, her gün çok sayıda müdavimini ağırlıyor.

 

Yoncalık Mahallesi'ndeki çay ocağında AA ekibine çay demleme yöntemini anlatan Temelli, üç kuşaktır çaycılık yaptıklarını belirterek, dede mesleği çaycılıkta, eski ustaları da örnek alarak hep daha güzel çay demleme arayışı içinde olduğunu belirtti.  Bu arayış içinde çayı üzerine soğuk su koyduktan sonra önce kaynama noktasına gelmeyecek şekilde kısa süre ateşte tutarak, ardından da kazan buharı üzerinde demlemeye bırakma yönetimini geliştirdiğini anlatan Temelli, birçok şekilde çay demlediğini ama soğuk suyla demlediği çayın lezzet ve rengini hiçbirinde yakalayamadığını söyledi.

 

ÇAY BURADA MÜZİK EŞLİĞİNDE İÇİLİYOR

Adını taşıdığı Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi ve TRT Erzurum Radyosu sanatçılarından Gıyasettin Temelli'nin vasiyetine uygun olarak, aynı zamanda bir kültür merkezi gibi hizmet veren ocakta, çayın lezzetine müzik eşlik ediyor.

 

Temelli, demleme yöntemi  nedeniyle "soğuk çay" adıyla anılan çayının, müşterilerince çok beğenildiğini ifade ederek, "Türkiye'nin her yerinden bu çayın tadını almak için gelenler oluyor. Ben de farklı bir şey olsun diye çay ikram ederken müşterilerimize klarnet ve erbane (zincirli def) çalarak güzel vakit geçirmelerini sağlıyorum. Bu çayın lezzetini soranlara da duası ile birlikte çayın demlenme şeklini anlatıyorum" diye konuştu.

 

MÜDAVİMLERİ "SOĞUK ÇAYI" ANLATTI

Müşteri profili daha çok akademisyenlik, doktorluk gibi kariyer meslek erbaplarından oluşan çay ocağına gelenler, buradaki çayın lezzetini hiçbir yerde bulamadıklarını ifade etti.

 

Çay ocağının müdavimlerinden Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Rahmi Karabadağ, buradaki çayın demlenme yönteminin, kahve pişirmeye benzediğini ve bunun çaya çok özel bir kıvam ve lezzet kattığını söyledi. Karabadağ, buradaki çayın mideyi asla yormadığını kişisel deneyimiyle rahatlıkla söyleyebildiğini dile getirerek, "Çayın esas özelliklerinden biri sindirimi kolaylaştırmasıdır. Soğuk suyla demlenen çayda bu en iyi ortaya çıkıyor. Bu çayı ne kadar içerseniz için bu çay şişirmez" dedi.

 

Müşterilerden Feridun Türkmen ise soğuk su ile demlenen çayın renginin diğer çaylara göre daha güzel olduğunu, ayrıca içiminin çok yumuşak olduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilisim