HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van İl emniyet Müdür Yardımcısı Salim Cebeloğlu hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergesi sundu. Üçer Müdür Yardımcısı Cebeloğlu’nun halkta kaygılar uyandırdığını dile getirerek, Bakan Ala’ya, “Van İl Emniyet Müdür Yardımcısı Salim Cebeloğlu’nun ildeki uygulamalarından haberdar mısınız? Bu uygulamaları demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri açısından nasıl değerlendirmektesiniz?” diye sordu.

ÜÇER: VUR EMRİ HALKI KAYGILANDIRIYOR

HDP Milletvekili Özdal Üçer, yapılan basın açıklamalarında eylem yapanlara ve basın açıklaması yapanlara Emniyet Müdür Yardımcısı Salim Cebeloğlu’nun yaptığı ve yaptırma emrini verdiği ve uyguladığı tavrın halkta kaygıların oluşturduğunu söyledi. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergesi sunun Üçer, müdür yardımcısının vurun emrini vermesinin kaygılar doğurduğunu vurguladı. Üçer, “Van İl Emniyet Müdür Yardımcısı Salim Cebeloğlu’nun ildeki uygulamaları halkta kaygı uyandırıcı boyutlara ulaşmış durumdadır. Bu kişinin basın açıklamalarına ve demokratik gösterilere adeta bütün emniyet güçlerini yığması ve hiçbir taşkınlık olmadığı halde şiddet odaklı anlayışıyla halkı baskılamaya/sindirmeye çalışması; basın açıklamalarına sert ve gayrı-hukuki müdahaleyi layık görmesi; en ufak hak talebinde bile insanlara tomalarla, coplarla, gaz bombalarıyla müdahale edilmesi emrini vermesi; kimi emniyet mensuplarının basın açıklaması yapan kitlenin içine (provakatif amaçlı olarak) sivil kıyafetlerle girmeleri konusunda görevlendirmeler yapması; (başta seçilmiş siyasetçiler olmak üzere) Siyasal Temsilciliklerin, Demokratik Kitle Örgütlerinin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının yöneticilerini ve temsilcilerini hedef göstermesi; bu kişiler için emniyet güçlerine “vurun” emrini vermesi kaygıları doğrular mahiyettedir.”

“GÜVENLİK GÜÇLERİNİ GLADYO ÜYELERİ GİBİ KULLANIYOR”

Emniyet Müdür Yardımcısı Cebeloğlu’nun güvenlik güçlerini kullandığını ve korku atmosferi yarattığını dile getiren Üçer, şu sözlere yer verdi: “Söz konusu kişi; Van’daki güvenlik güçlerini gladyo üyeleri gibi kullanmakta; ilde korku atmosferinin oluşması için azami çaba harcamaktadır. Dolayısıyla Salim Cebeloğlu’nun ancak polis devletinde olabilecek bu uygulamaları ile hukuk devleti ilkeleri ayaklar altına alınmakta; halk arasında: “90’lı yıllarda devlet tarafından devreye sokulan şiddet odaklı politikalara yeniden dönüldüğü” şeklindeki haklı endişelerin yaygınlaşmasına yol açmaktadır.”

ÜÇER: CEBELOĞLU HAKKINDA SORUŞTURMA VAR MIDIR?

İşte Milletvekili Özdal Üçer’in İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sunduğu o sorular: “Van İl Emniyet Müdür Yardımcısı Salim Cebeloğlu’nun ildeki uygulamalarından haberdar mısınız? Bu uygulamaları demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri açısından nasıl değerlendirmektesiniz? Bu kişinin (siyasal iktidardan bağımsız olarak) kendi inisiyatifiyle böyle bir uygulamanın içinde olması mümkün müdür? Salim Cebeloğlu’nun daha önceki görev yerlerinde benzer uygulamalarından dolayı geçirmiş olduğu idari ve hukuki soruşturma var mıdır? Açıklayınız. Hâlihazırda Van ilinde söz konusu kişi hakkında bu uygulamalarından dolayı açılmış olan bir idari/ hukuki soruşturma var mıdır? Açıklayınız. Böyle bir soruşturma yoksa (bakanlığınızın ita amirliği sıfatı ve bu durumun vermiş olduğu sorumluluk nedeniyle) Salim Cebeloğlu hakkında soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?” dedi.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim