Suriye'deki iç savaşa siaysi çözüm bulmak için Esed rejimi ve muhaliflerin bir masada oturacağı Cenevre-3 görüşmelerinin tarihi bugün kesinleşti. 29 Ocak olarak açıklanan toplantının davetiyeleri de bugün gönderiliyor.

 

PYD'YE RESMİ DAVET

PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in dün akşam Staffan De Mistura'nın isteği üzerine, görüşmelerin yapılacağı İsviçre'nin Cenevre kentine gitti. Davetiyeyi resmi olarak alıp almadığına dair henüz bir açıklama yapılmazken, bugün ulaşması bekleniyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun şiddetle karşı çıktığı "PYD'nin masada muhalif olarak oturması" ile ilgili gelişmeler de hız kazanıyor. Muhalifler adına toplantıya  katılacak heyetin Başkan yardımcısı olan George Sabra, 23 Ocak'ta verdiği bri röportajda PYD'nin rejime çok yakın olduğu ve muhalefet olamayacağı söylenmişti. "Cenevre'de olmalarını kabul etmiyoruz" diyen Sabra, buna şiddetle karşı çıktıklarını söylemişti.

 

PYD MASADA OLURSA MUHALEFET NE YAPACAK?

PYD'nin masaya oturması ihtimalinde ise muhalefetin sergileyeceği tavra yönelik bir açıklama yapmadı. Avrupa Birliği ile Diyalog Toplantısı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, masada "muhalif" olarak oturmalarını kesinlikle onaylamadıklarını söylerken, YPG çok istiyorsa rejim heyetinde yer alabilir demişti. Davutoğlu da CNN International'a verdiği röportajda "Biz terör örgütü olan PYD'nin masaya oturmasına karşıyız" dedi. Bugünkü grup konuşmasında da konuya değinen Davutoğlu "Biz Cenevre Kürtlere değil PYD'ye karşıyız" dedi.

Editör: TE Bilisim