Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Op. Dr Ahmet Koç, Kadın Doğum ve Çocuk hastanesiyle ilgili korkunç iddia. Op. Dr. Koç yaptığı yazılı açıklamada, bu hastanelerden sürekli şikayet aldıklarını ve birçok eksiğin olduğunu belirtti. Op. Dr. Koç, korkunç bir iddiada bulunarak, bazı polikliniklerde yetersizlik nedeniyle doktorların cep telefonları ışığıyla hastaları muayene ettikleri duyumlarını aldıklarını söyledi.

 

Van’da sağlık alanında yenilikler yaşanırken resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi, halen hizmete başlayamadı. Mevcut eski binalarda ve yetersiz malzeme ile verilen sağlık hizmetleri hem vatandaşları hem de sağlık çalışanlarının tepkisine neden oldu. Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Op. Dr. Ahmet Koç, kendilerine birçok hasta yakını ve sağlık personeli tarafından şikayet geldiğini söyleyerek, yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

 

ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR

Başkan Op. Dr. Ahmet Koç yaptığı yazılı açıklamada, Kadın Doğum hastanesi ve Çocuk hastanesinde alarm zillerinin çaldığını belirtti. Op. Dr. Koç, Son günlerde Doğumevi ve Çocuk hastanesinde çalışan doktorlardan, sağlık çalışanlarından ve hastalardan Tabip Odasına yoğun şikayetler geldiğini söyleyerek, “Kadın doğum ve Çocuk hastanesindeki altyapı ve doktor yetersizliği nedeniyle hastane olarak işlev görememektedir.” Dedi.

 

CEP TELEFONU IŞIĞIYLA MUAYENE

Op. Dr. Koç yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Her iki hastanede yetersiz çalışma koşulları ve yetersiz doktor sayısı ve personel sayısının azlığı nedeniyle büyük sorunlar yaşanmaktadır. Doğum evinde ve Çocuk hastanesinde çalışan doktorlar ve sağlık personeli çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle sürekli bizlere başvuruda bulunuyor. Bizlerde defalarca bu sıkıntıları dile getirmemize rağmen şu ana kadar herhangi bir çözüm bulunmadı. Her iki hastanede yaşanan sorunların bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor. Odamıza gelen en önemli şikayetler Doğum hastanesinde personel yetersizliği ve alet yetersizliğidir. Örneğin doğum hastanesinin olmazsa olmazı olan kolposkopi histerioskopi, HSG ve can kurtarıcı olan 500 liralık Atonik Balon olmadığı şikayetlerini almaktayız. Bazı polikliniklerde yetersizlik nedeniyle doktorların cep telefonlarının ışığıyla hastaları muayene ettikleri duyumlarını almaktayız.” Dedi.

 

MUAYENE SÜRESİ 1 DAKİKA

Kendilerine gelen sorunları yetkililerle paylaştıklarını ancak çözüm bulunmadığını söyleyen Op. Dr. Koç, “Doğum evi ve Çocuk hastanesinin mevcut yerlerinden bir an önce taşınarak yeni binaya taşınması gerekmektedir. Yatak kapasiteleri baz alınarak personel ataması yapılması nedeniyle gereken yatak kapasitelerinin artırılması lazım ki ancak bu şekilde doktor ve sağlık personeli kadrosu da arttırılmış olacaktır. 1 milyon nüfusa hitap eden doğum evinde çocuk yeni doğan ünitesinin çok yetersiz olduğu yatak kapasitesinin az olduğu açıkça ortadadır. Çocuk hastanesi ve doğum evi 1 milyon nüfusa hitap etmesine rağmen gündüzleri 1 pratisyen ve 1 uzman doktor hizmet etmektedir. Hastalara ayrılan muayene süresinin bazen 1 dakika ya kadar düştüğü, hal böyle olunca da hata payı her an artıyor. Hastalar tüm bu nedenlerden dolayı zarar görecektir.” Dedi.

 

YÖNETİCİLER DE BIKTI!

Çözülmeyen sorunlar nedeniyle hastane yönetiminin de bıktığını söyleyen Op. Dr. Koç, “Çözümlenemeyen sorunlar nedeniyle yöneticilerde artık bıkmış durumda. Doktorlar ve sağlık çalışanları artık nöbete giderken adeta kabus yaşamaktadırlar. Van'ın nüfusunun yanında bir de çevre illerden hastalar sevk edilmektedir. Çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle mecburi hizmeti sona eren doktor bir an önce ya istifa edip kaçmakta ya da başka yerlere tayin yaptırmakta. Van Hakkari Tabip Odası olarak amacımız sorunları tespit edip çözülmesi için yetkilileri uyarmak. Ayrıca zor şartlarda sağlık hizmeti sunulduğu için her an hata oranının arttığı, bu nedenle hastalar ile sağlık çalışanları ve doktorlar arasında şiddete varan olayların yaşanabileceği uyarısında bulunmaktır. Şiddete davet çıkaran bu yetersiz çalışma ortamlarının bir an önce düzeltilmesi çocuk hastanesini acilen doktor takviyesinin yapılması gerekiyor.

 

YETKİLİLERE UYARI!

Doktor takviyesi ve acil alet eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Doğum evinin eksik alet edevatlarının bir an önce gidilmesi gerekmektedir. Bilindiği gibi çok yakın zamanlarda bu tür yetersiz çalışma koşulları nedeniyle birçok Doktor ve sağlık personeli şiddete maruz kalmakta hatta öldürülmektedir. Van Hakkari tabip odası olarak eksikliklerin ve problemlerin bildirimi gibi görevimiz var. Bu uyarılarımızın yetkililerce bir an önce çözüme kavuşturulmasını temenni ediyoruz. Bu tür sorunların çözülmemesi durumunda oluşabilecek sıkıntılardan herkes sorumlu olacaktır.

Tabipler odası olarak bu eksiklikleri bildirmek oluşabilecek olumsuz durumları Önlemek açısından uyarı görevimizi yapmak istedik. Umarız sağlık çalışanlarına herhangi bir zarar gelmeden bu sorunlar bir an önce çözülür.” 

Editör: TE Bilisim