Uzmanlar Van Edremit’te inşa edilen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün fay hattı üzerinde olduğunu söyledi. Depremden sonra TOKİ konutlarının fay hattı nedeniyle yapılmadığı alan üzerine şehir yapısıyla en çok alakası bulunan kurum inşa edilmeye başlayınca olay tam anlamıyla bir skandal haline geldi.

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, son günlerde gündemi iyice meşgul eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni hizmet binasını TBMM’ye taşıdı. 2011 yılından sonra yapılan değişiklikler sonrasında şehir dışına çıkarılması kararlaştırılan kurumlardan olan müdürlüğün Edremit’te yapımı başlanan binası ile ilgili flaş iddia gündeme gelince Gür harekete geçti. Uzmanların depremden sonra TOKİ konutlarının da yapılması düşünülen fakat fay hattı geçtiği gerekçesiyle iptal ettirdiği alan üzerine Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün yeni hizmet binasının yapıldığını söyleyince konu hemen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşındı. Özellikle deprem sonrası Van’ın yeniden şehirleşmesi anlamında en önemli kurum olan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün böyle bir şok iddia ile anılması üzerine gözler Bakan’ın vereceği cevaba çevrildi!

“FAY HATTI ÜZERİNE BİNA YAPIYORLAR SAYIN BAKAN!”

Yaşanan bu olay üzerine HDP Van Milletvekili çareyi Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye taşımakta buldu. Güllüce’nin bilgisi bulunduğu ve buna rağmen onay verdiği yönündeki iddiaların da kamuoyunda konuşulması üzerine daha da içinden çıkılmaz bir hal alan olayla ilgili harekete geçen vekil Gür, Bakan’a bu skandalı sordu. Gür, Bakan Güllüce’ye sunduğu önergede, fay hattı üzerinde hizmet binası yapıldığını belirterek şu sözlere yer verdi; “2011 yılında Van ilinde yaşanan iki büyük depremden sonra Edremit ilçesinde depremzedeler için TOKİ tarafından yapılan 9. etap konutlarının zemininden fay hattı geçmesi nedeniyle yeri değiştirilmişti. 9. etabın yapılması planlanan yerde fay hattının geçtiğini tespit eden Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü fay hattının geçtiği alana hizmet binası yapacaktır.”

FAY HATTI GEÇİYOR MU GEÇMİYOR MU?

Bu iddialar halen Van gündemini meşgul etmeye devam ederken Gür, bir de bu iddialarla ilgili Güllüce’den açıklama talep etti. Gür, konu ile ilgili oluşturduğu önergede şu soruları da Bakan Güllüce’ye sunarak kendisinden olayın netleştirilmesi anlamında bilgi istedi; “Van’ın Edremit ilçesinde bulunan TOKİ konutlarında fay hattı geçtiği doğru mudur? Edremit ilçesinde kaç fay hattı tespit edilmiştir? Edremit TOKİ konutlarının bulunduğu bölgenin zemin etüdü yapılmış mıdır? Yapıldıysa elde edilen sonuç nedir? Van’ın Edremit ilçesinde geçen fay hattı üzerine Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün Hizmet Binasının yapılıyor olmasının sebebi nedir? Edremit ilçesinde geçen fay hattı 9. etap inşaatına başlandıktan sonra mı tespit edilmiştir? Edremit ilçesinde tespit edilmiş fay hatları üzerinde bulunan bina ve yapımı devam eden yapı sayısı kaçtır?”

BİR ÖNERGE DE BAŞKALELİ ÇİFTÇİLER İÇİN

Van Milletvekili Gür ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e de bir soru önergesi sunarak, Başkale ilçesindeki 520 çiftçinin aftan yararlanması üzerine bilgi istedi. Gür, konu ile ilgili Bakan Eker’e sunduğu önergesinde; Van ili Başkale ilçesinde bulunan 520 çiftçi 5 yıl boyunca çiftçilikten men edilmiş ve bu çiftçiler için geri ödemeler çıkartılmıştır. 05.08.2013 tarih ve 21056 sayılı ile 5488 sayılı kanunun geçici 3. Maddesinden yararlanmaları gerekirken Başkale İlçe Tarım Müdürlüğü ve Van İl Tarım Müdürlüğüne başvurmalarına rağmen bu çiftçilerin aftan yararlanmalarına açıkça engel olmuşlardır. 520 çiftçi Başkale Ziraat Odasında aktif olarak ÇKS ( Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtları bulunmakta ve her yıl aidatlarını düzenli bir şekilde ödemektedirler. Fakat Başkale Tarım İlçe müdürlüğü 520 çiftçinin ÇKS kaydının olmadığını, bundan dolayı 3. Maddeden yararlanamayacağını iddia etmektedir. Çiftçilerimizin mağduriyeti biran önce giderilmesi gerekmektedir.” Sözlerine yer verdi. Ardından da çiftçinin yaşadığı bu sıkıntılarla ilgili sorular yönelten Gür; önergesinde su sorularla konuyu TBMM’ye taşıdı; Van ilinin Başkale ilçesinde bulunan 520 çiftçinin Başkale Ziraat Odasında ÇSK kayıtlarının olmasına rağmen çiftçilikten men edilmesinin nedeni nedir? 05.08.2013 tarih ve 21056 sayılı ile 5488 sayılı kanunun geçici 3. Maddesinden dolayı 520 çiftçinin aftan yararlanması gerekirken Başkale İlçe Tarım Müdürlüğü ve Van İl Tarım Müdürlüğünün bu hakları geri iade etmemesinin nedeni nedir? 05.08.2013 tarih ve 21056 sayılı ile 5488 sayılı kanunun geçici 3. Maddesinden dolayı 520 çiftçinin aftan yararlanması için Bakanlığınızca her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz? Van ili Başkale ilçesinde bulunan 520 çiftçiden her hangi bir geri edeme alınmış mıdır? Bu çiftçiler Başkale İlçe Tarım Müdürlüğünde borçlu olarak görülmekte midir? Her çiftçi için geri ödeme miktarı nedir? Geri ödemenin iptali için her hangi bir çalışmanız olacak mıdır? Başkale ilçesinde bulunan 520 çiftçinin aftan yararlanmalarına rağmen engel olan yetkililer hakkında her hangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Van ili Başkale ilçesinde kaç çiftçi bulunmaktadır? 2002-2014 yılları arasında kaç çiftçi farklı sebeplerden dolayı çiftçilikten men edilmiştir? 05.08.2013 tarih ve 21056 sayılı ile 5488 sayılı kanunun geçici 3. Maddesinden dolayı Van ilinde kaç çiftçi aftan yararlanmıştır? Başkale ilçesinde bulunan çiftçiler için Bakanlığınızca ne tür projeleriniz bulunmaktadır? Başkale ilçesinde hayata geçirdiğiniz projeler bulunmakta mıdır? Devam eden proje var mıdır? Van ili Başkale ilçesinde bulunan çiftçilere Bakanlığınızca ne tür destekler verilmektedir? 

Editör: TE Bilisim