ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ- Van Gölü’nün, derelerin ve kirliliğin Van’da gündemi işgal ettiği şu sıralar Çatak’taki doğa harikası Kanispi ile ilgili de flaş bir iddia ortaya atıldı. Geçtiğimiz haftayı Van Gölü Farkındalık Haftası ilan eden Van Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Van Gölü Çalıştayı’nda konu çevrece kesimlerce dile getirildi. Kanispi’nin 49 yıllığının bir şirkete kiralandığı ve oradaki doğal çevreye ciddi zarar verileceği iddiasının dile getirildiği iddialardan sonra Şehrivan konuyu ilgili kurum olan Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sordu.

Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan karar ile ‘Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri’ kapsamında düzenlenen Van Gölü Çalıştay’ında Çatak İlçesi’nde bulunan Kanisipi alanın bir firmaya 49 yıllığına kiralandığı öne sürülmesinin ardından Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden konuya ilişkin açıklama yaptı.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

‘Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri’ kapsamında düzenlenen Van Gölü Çalıştay’nda Çatak İlçesi’nde bulunan Kanisipi alanın bir firmaya 49 yıllığına kiralandığı öne sürüldü. İddia üzerine Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, konuyla ilgili Şehrivan aracılığı ile bir açıklama yaptı. Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Şehrivan Gazetesi’ne yaptığı açıklamada; “Son günlerde kamuoyunda ilimiz Çatak İlçesi "Kanisipi l. Derece Doğal Sit Alanı'nın İl Müdürlüğümüz tarafından özel bir firmaya işletilmek üzere 49 yıllığına kiralandığı yönündeki söylemler üzerine yapılan incelemede, söz konusu sit alanı için "mesire yeri olarak kullanılmak üzere” özel bir firma ile Çatak Mal Müdürlüğü arasında 15.05.2017 tarihinde 3 yıllığına kiralama sözleşmesi imzalandığı görülmüştür.”

“KİRALAMA YOK” DENİLDİ

“Bilindiği üzere 10.07.2018 tarihinde 30474 sayılı 1 nolu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile daha önce Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanmıştır. Bu nedenle sözleşmenin bitim tarihi olan 15.05.2020 tarihinden itibaren kiralama talebinde bulunulması halinde, müracaatların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Müdürlüğüne yapılması gerektiğinden ve söz konusu alan doğal sit olduğundan Bakanlığımıza bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Van Bölge Komisyonu tarafından değerlendirilecektir. İlimiz Çatak İlçesi "Kanisipi l. Derece Doğal Sit Alanı” kurumumuz tarafından herhangi bir firmaya 49 yıllığına kiralanmamıştır.” diye belirtildi.

KANİSPİ İÇİN NE DENİLMİŞTİ?

‘Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri’ kapsamında düzenlenen Van Gölü Çalıştay’nda söz alan çevreci derneklerden bir isim Kanispi için şu ifadelere yer vermişti: “İlimizin göz bebeği olan ve önemsenen, ilimizle özdeşleşen Kanisipi’miz var. Bugün Kanisipi, 49 yıllığına bir şirkete pazarlanmış, oradaki bütün canlının, bütün organizmanın ve floranın yok olması anlamındadır. Suyun ticarileşmemesi adına bizde girişimde bulunduk. Hukuki bir süreci başlayacağız. Bütün Vanlıların değerlerimize, suyumuza, havamıza ve toprağımıza sahip çıkması gerektiği noktasında duyarlılık göstermesi gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim