41 kilometrelik yol Van’ı 41 kere mağdur etti. Yıllardır bitmeyen yolun hem kente hem de vatandaşa zararı büyük oldu. Kamulaştırma, 18’inci madde, kurum anlaşmazlıkları, sorumlu kurum gibi bir çok tartışmanın konusu olan Van Çevre Yolu’nun son bakanlar kurulu nihayet yapımı adına bir adım atıldı. Artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan o yol için ise mağdurlar gün sayıyor, “Artık yapılsın” istiyor.

 

2010 yılında ihalesi yapılan ve yapım çalışmalarının bir türlü başlamadığı Van Çevre Yolu son olarak Van Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. Çevre yolu bakanlığa devredildi ancak henüz ne ihale yapıldı ne de yapım çalışması konusunda bir zaman verildi. Şehrivan Gazetesi olarak 2010 yılında yapılan ihaleden bugüne kadar çevreyolunun sorunlarını sizlerle paylaştık. Gazete olarak bu kez ise çevreyolu mağdurları ile görüştük. Çevreyolu güzergâhında büyük arsalarının bulunan mağdurlar, “Ne olursa olsun. 18’nci madde mi olacak, kamulaştırma mı olacak. Hiç önemli değil. Yeter ki artık bir netlik olsun bizimde sorunlarımız çözülsün” diyor.

 

 

ASLAN: ZARAR GÖREN HALK OLDU

Gazetemize konuşan çevreyolu mağdurlarından Rıfat Aslan şu ifadelere yer verdi: “70 dönümlük bir arsamız var orada. Biz depremden önce bunu parselledik ve sattık. Ardından deprem oldu. Depremin ardından parselleme işlemleri durdu. Belediye ile Çevre Şehircilik Bakanlığının anlaşamamasından dolayı parselleme durdu. Ardından Çevreyolu için 18. Madde ile arsamızın yüzde 40 alındı. Biz ardından bu çalışma için çok fazla görüşmeler bulunduk ve gitmediğimiz kapı kalmadı. Siyasilere gidiyoruz bizi belediyeye yönlendiriyor, belediyeye gittiğimiz de bizi siyasilere yönlendirdiler. Arada zarar görenler ise halk oldu.”

 

“UZUN BİR SÜREDİR BEKLİYORUZ”

70 bin metrekarelik arsasının yüzde 40’ının aldığını ifade eden Aslan, “Başta biz olmak üzere orada arsasını satan vatandaşların hepsi mağdur durumdadır. Arsaları satın alanlar bize ‘Ya arsamızı verin ya da paramızı verin’ diyorlar. İnsanlar bir birimizi öldürecek seviyeye gelmiş durumdayız. Daha önce çevreyolu ile ilgili plan yapıldığı zaman biz 14 metreye göre parselleme yaptık ve buna göre arsalarımızı sattık. Ardından çevreyolu için bu oran 40 metreye çıkarıldı, birde üstüne 10 metrede kaldırım için aldılar. Toplamda 80 metre arsamın ortasından geçiyor. Buna da razı olduk, sesimizi çıkarmadık. Ancak ardından uzun bir süre bekledik.” Dedi.

 

 

ASLAN: BİZİ MAĞDUR ETMEYİN

Çevreyolunun devir edildiği bakanlığa da seslenen Aslan şöyle devam etti: “Son alınan karar ile çevreyolu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devir edildi. Bundan sonra bizim bakanlıktan ve devlet isteğimiz 18’in kaldırılması ve kamulaştırılmanın yapılmasını istiyoruz. Bizim orada satılan ya da bekleyen parsellerimizin ödemelerinin yapılmasını istiyoruz. Burada mağdur olan çok sayıda vatandaşımız var. Bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Bu ödemelerin ardından 18 mi yapılıyor, imara mı koyuluyor ne yapılıyorsa yapılsın. Biz bu konuda bakanlıktan rica ediyoruz. Bizi mağdur etmesinler.”

 

“BU YOL SADECE VANLILARIN DEĞİL”

Yaşanan sıkıntılardan dolayı insanların borçlandığını ifade eden Aslan, “İnsanlar artık bir birini öldürme aşamasına gelmiş. Sadece benim adıma orada olan arsamda 16 dönümüm var. 16 dönümü hesapladığımız zaman ben orada 1,5 milyon lira zarar ediyorum. Ben oradaki arsalarımızı satmış, paramızı almışız ve adamlara borçlanmış. Şu anda kurumlar arsaların üzerine şer koymuş bizde arsalarımızı satamıyoruz. Artık çevreyoluyla ilgili nasıl bir çalışma yapılacaksa yapılsın. Şu anda her hangi bir çalışma yapılmıyor. Çevreyolu arsamızı bölmüş ve tapudan çıkarmış. Arsamız tapudan çıkarıldığı için satamıyoruz. 18. Madde uygulandığı için mağdur olmuş durumdayız. Bu yol sadece Vanlıların da yolu değil. İran’ın, Irak’ın diğer çevre illerinin de yoludur. Van’daki birkaç vatandaş mağdur edilmesi sonucu bu yolun durması doğru değil. Van’daki insanlar borçlanarak orada arsa almışlar ancak orada şu anda bir arsaları yok.” Şeklinde konuştu.

 

 

YEŞİLOVA: 72 BİN METREKAREM ALINDI

Çevreyolu mağdurlarından bir diğeri ise 185 bin metrekaresi olan Naci Yeşilova. Yeşilova 72 bin metrekaresinin alındığını söyleyerek şunları söyledi: “Benim 72 bin metrekarem yola gitmiş durumda. Toplam 185 bin metrekareye yakın arsam var. Bu arsamın yüzde 40’ı alınmış durumda. Şu anda her hangi bir yolda açılmıyor. Biz yıllarıdır o yolun yapılmasını ve bizim hakkımız olanın bize verilmesini bekliyoruz. Bende birçok kişiye borçluyum. Yıllardır insanlara bana zaman verim arsamı satar satmaz borcunuzu vereceğim diyorum ama halen ne paramızı alabildik ne de arsamızla ilgili bir çalışma yapabildik. Ne olacak halimiz bilmiyorum.”

 

“YETER Kİ YAPILSIN, NASIL YAPILIYORSA YAPILSIN”

Kamulaştırma taleplerinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydeden Yeşilova, “Yüzde 40 arsamız alındı. Defalarca kamulaştırma yapılsın dedik. Bunun içinde bir netice alamadık. Belediye ile bakanlık arasında yaşanan sorunun sonunda yol bakanlığa verildi. Bizim şimdi bakanlıktan ve devletten tek isteğimiz yolun açılmasıdır. Artık 18 ya da kamulaştırmaya da girmiyoruz. Yeter ki yapılsın nasıl yapılıyorsa yapılsın. Bizde ona göre ne yapacağımıza karar verelim. İnsanlar mağdur olmuş durumda. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekiyor. 6 yıldır bu çalışma için bekliyoruz. Artık bekleyecek ne gücümüz ne de zamanımız kaldı.”

 

 

YEŞİLOVA: GEREKİRSE ANKARA’YA YÜRÜYECEĞİZ

Daha önce belediye ve birçok odayla görüştüklerini dile getiren Yeşilova bundan sonra gerekirse Ankara’ya gideceklerini söyledi. Yeşilova son olarak şunları söyledi: “Bu konuda gerekirse Ankara’ya gideceğiz. Bundan önce belediyeye, ticaret odasına ve birçok yere gittik. Ancak her zaman elimiz boş döndük. Kime de gittiysek herkes işi bir başkasına yönlendirdi. Şimdi artık tam anlamıyla çevreyolu bakanlığa geçti. Gerekirse buradan çıkıp bakanlığa gideceğiz. Orada en az 2 binden fazla insan mağdur edilmiş durumda. Bu mağduriyetlerin giderilmesi çok zor değil. Bu yüzden hemen bir adım atılması gerekiyor.”

 

İNAN: EN KISA SÜREDE BAŞLAMALI

Gazete olarak görüştüğümüz işadamı Burhan İnan ise çevreyolunun bakanlığa geçtikten sonra ivedi bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. İnan, “2010-2011 yılları arasında Van’da çevreyolu için ilk adımlar atıldı. Ancak o tarihten bu yana çevre yolu henüz tamamlanmadı. Çevre yolu sonra olarak belediyeden alındı ve bakanlığa verildi. Bakanlığa verildikten sonra resmi gazetede 3 yıl içerisinde tamamlanması şartı vardı. Biz Vanlılar olarak bu sürenin 3 yıl içinde değil de daha kısa bir sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Yeterince zaman kaybı yaşandı. Bundan sonra en kısa sürede çalışmaları yapılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

 

 

“BİR YOL OLARAK BAKMAMAK GEREK”

Çevreyolunun sadece Van için değil diğer iller ve komşu ülkeler içinde önemli olduğunu ifade eden İnan şöyle devam etti: “Çevreyolunun kim için önemli olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bu yol sadece Van için değil, çevre iller ve yakında ki ülkeler için de büyük bir önem taşıyor. Bu anlamda çevreyoluna sadece bit yol olarak bakmamız doğru değil. Bu çevreyolu Van ekonomisi ve gelişimi için büyük bir önem taşıyor. Daha önce yapılan çevreyolu aynı firma üzerinden ya da farklı bir şekilde acilen ihaleye çıkması gerekiyor. İnsanların bu konuda beklentileri var ve netice almak istiyorlar.”

 

İNAN: KAMULAŞTIRMA İLE YAPILMALIDIR

18. Madde ve kamulaştırmayla ilgili de konuşan işadamı İnan, “Çevreyolunun 18. Madde ile yapılacağı söylendikten sonra yolun yapılmasında tıkanma oldu. Biz Vanlılar olarak orada mağduriyet yaşayan aileler için elbette ki kamulaştırma yapılsın deriz. Zaten bugüne kadar bölge iller olmak üzere 30’u aşkın ilde yapılan çevreyollarının tümü kamulaştırma ile yapılmış, yapılıyor ve yapılacak diye lanse edildi. Van’da da kamulaştırma yapılmalıdır. Ancak Van’da uzun zamandır bu yol için bekleniyor. Artık nasıl yapılırsa yapılsın. Yeter ki bu yolun Van’a olan katkılarını görelim ve vatandaşında mağduriyeti giderilsin.” Şeklinde konuştu.

 

TATVAN'DA ÇEVRE YOLU ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Van’da 2010 yılında ihalesi yapılan çevreyolu Bitlis'in Tatvan ilçesinde ise bahar ayı ile başlıyor. Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, yaptığı açıklamada, çevre yolu ön yeterlilik ihalesi ilanına çıkıldığını söyledi. 14 Kasım 2016 tarihinde Karayolları tarafından ön yeterlilik ihalesi yapılacağını belirten Aksoy, kış sonrası inşaat sezonuyla yolun yapımına başlanmasının planlandığını belirtti.

 

 

AKSOY: TATVANLILARA HAYIRLI OLSUN

Aksoy, "İnşallah sıkıntı çıkmaz ise baharın başlamasıyla temel atma çalışmaları başlayacak. Ön yeterlilikten sonra ihale süreci olacak ve ardından da yol yapımına başlanacak. Şu anda takvimde bir aksaklık yok ve toplulaştırma da bitmek üzere. 12'nci ayda toplulaştırma teslim edilmiş olacak. Şimdiden tüm Tatvanlı hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu. Kangren olan trafik sıkışıklığının çevre yolu ile çözüleceğini belirten Aksoy, Tatvan'da trafiğin çok yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde trafik artık halk için eziyet noktasına geldiğini dile getirdi.

 

"İNŞALLAH TATVAN'IN TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLECEK”

Aksoy, şöyle konuştu: "İnşallah Tatvan'ın trafik sorunu, çevre yolu ile bir nebze de olsa azalacak. Bunun için biraz daha sabredeceğiz. Tatvan çevre yolu zemin etüdü yıllar önce yapılmıştı ve projesi çizilmişti. İhale sırası bekliyordu. Çok şükür karayolları tarafından ön yeterlilik ilanına çıkarıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Çevre yolu ön yeterlilik ihalesi ve eski doğumevi kavşağının etüt projesi ihalesinin yapılmasında büyük katkıları olan Sayın Milletvekilimiz Vedat Demiröz'e, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarımız Sayın Suat Hayri Ak ve karayollarına çok teşekkür ederiz."


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MENDUH ÇALIŞKAN

 
Editör: TE Bilisim