Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki eski cezaevi binası, belediye tarafından "kültürevine" dönüştürülecek.

 

Yaklaşık 37 yıl kullanıldıktan sonra kapatılan cezaevi binasının bir bölümü aslına uygun olarak müze haline getirilecek, kalan bölümü ise konferans salonu ve tiyatro sahnesiyle birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Cezaevinin de bulunduğu Namazgah mevkisinde, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının finans desteğiyle temeli geçen yıl atılan "Gedik Kent Parkı Rekreasyon Projesi"nin de tamamlanmasıyla bölge "kültür tepesi" haline gelecek.

 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, yaptığı açıklamada, bin 70 metrekare kapalı alanı bulunan cezaevinin kapatılmasının ardından binanın metruk hale geldiğini belirtti. Adalet Bakanlığı ile yaptıkları yazışmalar sonucu binanın belediyelerine tahsis edildiğini ifade eden Polat, 50 yıl önce inşa edilen ve yaklaşık 13 yıl önce kapatılan cezaevi binasını kültürevine dönüştürmek üzere harekete geçtiklerini söyledi. Polat, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle gerçekleştirecekleri dönüşümün tefrişat hariç yaklaşık 3 milyon liraya mal olacağını belirterek, kültürevinin çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacağını anlattı.

 

MÜZE, KONFERANS VE TİYATRO SALONU OLACAK

Hazırladıkları projeyle metruk cezaevi binasını sosyal yaşama kazandıracaklarını kaydeden Polat, "Cezaevini bir kültürevine dönüştürüyoruz. Gelecek yıl mayıs ayında burası ilçemizin hizmetinde olacak. Mahkumların çıktıkları bahçe alanı ile cezaevinin bir kısmını da aslına uygun şekilde müze yapmak için koruduk. Ayrıca bir konferans salonu ve tiyatro sahnesi de yapacağız." ifadelerini kullandı.

 

Polat, cezaevinin bulunduğu tepeyi parka dönüştüreceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Burası yoz bir tepeydi. Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının finans desteğiyle Gedik Kent Parkı Rekreasyon Projesi'ni uyguladık ve gerekli altyapıyı oluşturduk. Yamaçta bulunan Namazgahta da düzenleme yaptık. Proje büyük oranda tamamlandı. Sonuç itibarıyla burası 'Kültür tepesi' olacak." Polat, rekreasyon projesi için de 10 milyon lira harcanacağını kaydederek, aynı yerleşkede yer alacak kültürevi ve kent parkın, birbirini tamamlayarak sosyal yaşama hizmet vereceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim