Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Akgün, Van F Tipi cezaevi olmak üzere Karadeniz cezaevlerinde hak ihlallerinin olanca hızıyla sürdüğünü belirterek duyarlılık çağrısı yaptı.

Cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik artan baskılara dikkat çekmek amacıyla Van TUYAD-DER’de basın toplantısı düzenleyen Dernek Başkanı Ahmet Akgün, cezaevlerinde sistematik bir baskının olduğunu belirterek, “Bu sistematik baskılar başta F Tipi cezaevleri olmak üzere tüm cezaevlerinde bir kontra yapılanması tarafından yapılmaktadır. Biz tutsak aileleri olarak sözün bittiği yerdeyiz. Sürece zarar gelmesin diye gerek zindanlardan gerek dışarıda olsun duyarlı davrandık. Ancak gelinen noktada zindanlardaki bu derin yapılanmalar tutsaklardan intikam alırcasına sistematik olarak bu faşist uygulamalarını ısrarla devam etmektedirler. Bu nedenle cezaevlerinde insan hakları korunması ve yaşama geçirilmesi için tüm kamuoyunu da duyarlı olmaya ve yaşanan hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmamaya çağırıyoruz.“ dedi.

AYGÜN: GEVER YAZILI TAKVİMLER TUTSAKLARA VERİLMİYOR

Van F Tipi cezaevinde sevkler, sürgünler, hücre cezalarının bitmeden son olarak ta havalandırma duvarlarına delik açıldığı bahane edilerek 70 tutsağa hücre cezası ve kamu malına zarar verildiği gerekçesiyle adli soruşturma açıldığını kaydeden Aygün konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Oltu, Kadın cezaevinde bulunan 12 kadın tutsak üzerinde tecrit ve izolasyon ve psikoloji baskı devam etmektedir. Bunlardan kelepçeli muayene uygulaması, kolilerin tam verilmemesi önemli açıklamaların olduğu günde gazetelerin verilmemesi gibi antidemokratik uygulamalar halen devam etmektedir. Gümüşhane E Tipi cezaevinde bir kadın müdirenin atanmasıyla baskılar had safhadadır. Diş muayenesine giden tutsakların kelepçeleri çözülmüyor. Dışarıdan gelen kitaplar TEM şubesi tarafından inceleniyor. Kürtçe kitaplar verilmiyor. Üzerinde ‘Kürdistan, Gever’ yazılı takvimler ve yeşil sarı kırmızı kartpostallar verilmiyor. Tokat merkez cezaevinde sağlık sorunları bulunan Nurettin Akbukak’ın tedavisi bilinçli olarak yapılmıyor ve kelepçeli muayene dayatması devam ediyor. Van F Tipi cezaevi ve Kastamonu E Tipi cezaevine sürgün edilen 6 tutsak halen dar bir odada tutulmaktadır. Bu tutsaklardan kalın bağırsak kanserine yakalanmış ve bağırsağından 12 cm alınan şeker ve tansiyon hastası 45 yaşındaki Aydın Değirmenci’ye kelepçeli muayeneyi reddettiği için kendisine bir ay iletişim cezası verilmiştir.” Aygün basın toplantısını cezaevlerinden gelen bazı mektupları okuyarak bitirdi.


Orhan AŞAN - Şehrivan

Editör: TE Bilisim