"Güneş şehri" anlamına gelen "Tuşba" adıyla uzun yıllar Urartu Krallığına başkentlik yapan Van, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, Türkiye'nin güneş enerjisi üretim merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Güneş potansiyelini değerlendirmek amacıyla yabancı yatırımcıların güneş enerjisi sistemlerinin üretildiği fabrikaları kurmak için fizibilite yaptığı Van'da, tutuklu ve hükümlülerin sıcak su ihtiyaçları da cezaevlerinin bahçesine kurulan kollektörler sayesinde güneş enerjisiyle sağlanacak.

Adalet Bakanlığı tarafından Van-Erciş karayolundaki F tipi yüksek güvenlikli cezaevinin bulunduğu kampüs alanına kurulan 400 güneş kollektörüyle yıllık 62 bin 655 metreküp doğalgaz ve 70 bin liralık elektrik tasarrufu sağlanırken, aynı zamanda katı yakıt kullanımı nedeniyle doğaya karbondioksit salınımı da engellenecek. 912 metrekarelik alana kurulan sistem sayesinde, cezaevindeki sıcak su ihtiyacının yaz döneminde ilave herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç olmadan karşılanacağı, kış ayında da suyun ön ısıtmasının sağlanacağı bildirildi.

Projeyle ilgili bilgi veren Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Servet Sanağa, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün, hükümlü ve tutukluların yaşam alanlarının iyileştirilmesi ve ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini söyledi. Sıcak su konusunun cezaevlerinde zaman zaman sorun teşkil ettiğini ve bunun giderilmesi için günümüzde güneş enerjisi sistemlerinin etkin şekilde kullanıldığını bildiren Sanağa, şöyle devam etti: "Bulunduğumuz kampüs alanında 3 yeni cezaevi inşa edilmekte ve mevcut bir cezaevimiz var. Ortalama 2 binin üzerinde mahkum olacağı tahmin edildiğinden, önemli bir sıcak su ihtiyacı ortaya çıkacak. Proje kapsamında 400 güneş enerjisi kollektörü bulunmakta. Bu sistem, yaz ve kış aylarında sıcak su ihtiyacını önemli oranda sağlayacak. Böylece kurumumuz ekonomik açıdan da büyük kazanç elde edecek."

SANAĞA: HAVA KİRLİLİĞİNİN DE ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

Sanağa, Türkiye'nin en çok güneş alan kentlerden birinin Van olduğunu ifade ederek, bu potansiyeli değerlendirmek için projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi. Asıl amaçlarının tutuklu ve hükümlülerin ihtiyaçlarını en hızlı ve verimli şekilde karşılamak olduğunu belirten Sanağa, bunun yanında karbondioksit salınımına bağlı olarak hava kirliliğinin de önleneceğine dikkati çekti. Sanağa, daha önce kullandıkları yakıtların pahalı olduğunu, ayrıca bu yakıttan yüksek verim alamadıklarını anlatarak, güneş enerji sisteminin kurumlar için çok büyük bir kazanım olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim