Van'da 16 Kürt siyasetçinin yargılandığı ‘KCK’ davasında verilen toplam 145 yıl cezaya tepkiler devam ediyor. Hakkında 12 yıl 6 ay hapis verilen İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Veysel Keser, verilen cezaların siyasi olduğunu belirterek, “AKP Van'daki 7-1'lik yenilginin rövanşını mahkemeler aracılığıyla almaya çalışıyor.”

 

Van'da 2012 yılında KCK baskınlarda aralarında belediye başkanları ile BDP yöneticilerinin de bulunduğu 16 kişi hakkında Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 9 Haziran'da görülen karar duruşmasında verilen toplam 145 yıl cezaya tepkiler sürüyor. Örgüt üyesi olmak iddiasıyla verilen cezalarda birçok demokratik eyleme katılmak bile delil gösterildi. Gizli tanık beyanları ve telefon dinlemeleri baz alınarak yapılan yargılamada Kürt siyasetçilerin katıldıkları demokratik eylemler ve bu eylemlerdeki konuşmaları suç kapsamında değerlendirildi. Newroz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı, 1 Eylül Dünya Barış Günü, 4 Nisan kutlamaları gibi etkinliklere katıldıkları için yargılanan Kürt siyasetçilerin, bu eylemlerde yaptıkları konuşmalar da ‘KCK üyeliği’ için yeterli neden sayıldı.

 

SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ DELİL

Hakkında ceza verilen Kürt siyasetçilerden, o dönemin Çelebibağı Belde Belediye Başkanı şimdiki İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanı Veysel Keser'in 2009 yılında KCK siyasi soykırım operasyonlarına tepki amaçlı "Ben de KCK'liyim, kendimi ihbar ediyorum" adı altında başlatılan sivil itaatsizlik eylemine katılması suç sayıldı. Keser'in sivil itaatsizlik kapsamında verdiği dilekçeyi yargılamada delil olarak gösteren mahkeme, Keser'in açlık grevine verdiği desteği de KCK üyeliği için delil kabul etti. Yine Kürt siyasetçilerden BDP eski Van İl Saymanı Naim Işık'ın cezaevlerine yaptığı ziyaretler ile PKK'liler için kurulan taziyeleri ziyaret etmesi de suç kapsamında değerlendirildi.

 

KESER: CEZALAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR

Verilen cezaları siyasi bir karar olarak değerlendiren Veysel Keser, mahkeme delillerinin tamamının demokratik eylemler olduğunu söyledi. Keser; “Newroz, Kadınlar Günü gibi eylemlere katıldığımız gerekçesi ile bizlere dava açıldı. Yargılamada KCK'ye üyesi olabilmesi için organik bağı ifade edecek somut deliller yok KCK davaları artık anlamını yitirdi. AKP'nin KCK davalarını yeniden umut bağlamasını seçimlerde aldığı yenilgiye bağladır. Seçimden 2 gün sonra verilen cezaların AKP'nin Van'da aldığı 7-1'lik yenilginin rövanşı olarak görüyoruz. Ancak verilen cezalar bizleri yıldırtmayacaktır.” Sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim