Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel merkezi tarafından hazırlanan ve Genel Başkan Kemal Kılışdaroğlu’nun da altına imza attığı ‘Bu topraklarda huzur, demokrasi ve barış isteyen herkese çağrımızdır’ adı altında hazırlanan 17 maddelik bildirge Van’da anlatılacak.

 

Bugün (Perşembe) Van’a adeta çıkarma yapacak olan CHP heyeti Van’da ‘Bu topraklarda huzur, demokrasi ve barış isteyen herkese çağrımızdır’ adı altında hazırlanan 17 maddelik bildirgeyi anlatacak. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu 10 kişilik CHP heyeti ilk olarak Van İl Başkanlığını ziyaret edecek. Ardından VATSO toplantı salonunda saat 12.00’da STK ve halk ile bir araya gelerek hazırlanan 17 maddelik bildirgeyi anlatacak.

 

Aralarından Milletvekillerinin de bulunduğu 10 kişilik CHP heyeti ‘Bu topraklarda huzur, demokrasi ve barış isteyen herkese çağrımızdır’ adı altında hazırlanan 17 maddelik bildirgesini anlatmak üzere Van’a geliyor. Van’da ilk olarak İl Başkanlığını ziyaret edecek olan heyet daha sonra VATSO’da STK ve halkın katılacağı bir toplantı gerçekleştirecek. Heyetin Van’daki temaslarıyla ilgili açıklama yapan CHP Van İl Başkanı Cemal Şen, “Demokratik çözümün daha sağlıklı bir noktaya taşınmasıyla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışmalar kapsamında aralarında milletvekillerimizin de olduğu 10 kişilik bir heyet Van’a gelerek, STK ve halk ile bir araya gelecektir. Yapılan görüşmeler rapor haline getirilip genel merkez ve genel başkana sunulacaktır.” Dedi.    

 

“KARARLI OLAN İKİ KESİM VAR”

 

CHP İl Başkanı Şen, şuanda Türkiye’de tarihi bir sürecin yaşandığını söyleyerek, “Hükümetin başlattığı, kandil ve İmralı’nın da içerisinde olduğu bir çözüm süreci başlatıldı. Bu çözüm sürecinde CHP’nin süreç önünde engel olduğu iddia edilmektedir. Ancak CHP Kürt sorununun çözümü ile ilgili samimi, dürüst ve kararlı bir şekilde Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda çok kararlıdır. Hükümet ve yandaş medyanın yarattığı algı halkımızda gerçekten egemen bir algı haline gelmiştir. CHP’nin kesinlikle çözümü istemediğini, silahların susmasını istemediğini, silahlı güçlerin sınır dışına çıkmasını istemediğini toplumda yaratılan bir algıdır. Bizler çok samimi ve kararlı bir şekilde bu çözümü en çok isteyen taraflardanız. Kürt sorununun çözümü konusunda kararlı olan 2 kesim vardır. Biri Türk halkı, diğeri de Kürt halkıdır. Türkler ve Kürtler çözüm konusunda çok kararlıdır. Samimi olmayan bu sorunun çözümünü istemeyen bir tek taraf vardır, o da Başbakan ve AKP hükümetidir.” Dedi.

 

HEYET VAN’DA STK VE HALK İLE BİR ARAYA GELİYOR

 

CHP olarak hazırladıkların 17 maddelik ‘Bu topraklarda huzur, demokrasi ve barış isteyen herkese çağrımızdır’ bildirgesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Şen, “Biz CHP olarak Ramazan ayının başından beri başlattığımız ‘Özgürlük ve Barışa çağrı’ adı altında oluşturduğumuz komisyonlar vardır. Komisyonlarımızın yaptığı ziyaretlerde STK’lar, kanaat önderleri ve halk ile birlikte hazırlamış olduğumuz ‘Bu topraklarda huzur demokrasi ve barış isteyen herkese çağrımızdır’ adı altındaki 17 maddeden oluşan bir demokratik paketimiz vardır. Komisyonumuz bu paketi Doğu ve Güneydoğu’da bulunan her ile giderek, halka anlatmaktadır. Yapılan bu ziyaretlerde halkın da düşünceleri alınarak Genel merkeze rapor edilmiştir. Çözümün daha sağlıklı bir noktaya taşınmasıyla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bu kapsamda Perşembe günü aralarında milletvekillerimizin de olduğu 10 kişilik bir heyet Van’a gelerek, STK ve halk ile bir araya gelecek. Yapılan görüşmeler bir rapor haline getirilip genel merkez ve genel başkana sunulacaktır. Amacımız bu sorunun daha doğru bir tahlilini yaparak, daha doğru bir noktaya taşımak.” Dedi.

 

“ARADA DAĞLAR KADAR FARK VAR”

 

Partileri tarafından hazırlanan demokratik paket ile Hükümetin hazırladığı paket arasından çok ciddi farklar olduğunu söyleyen Şen, Hazırlamış oldukları paketin maddeleri şöyle sıraladı: “Biz yüzde 10 olan seçim barajının kaldırılmasını, gösteri ve yürüyüş kanununun değişmesini, mayınlı bölgenin temizlenip halkın hizmetine sunulmasını istiyoruz. Diyarbakır zindanı diye anılan tarihe geçen ve işkencehane olarak dünya tarihine geçmiş bir cezaevinin müze yapılmasını istiyoruz. Ama AKP karşı çıkıyor. Biz gizli tanık ve yasadışı dinlemelere son verilsin istiyoruz. Biz faili meçhul cinayetlerin çözülmesini ve zaman aşımının ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Biz Newroz bayramının resmi bir bayram olarak ilan edilmesini istiyoruz. Ama AKP bunu kabul etmiyor. Bizim hazırladığımız demokratik paket ile AKP’nin hazırlamış olduğu paket arasında çok ciddi farklar var. Mesela daraltılmış seçim sistemi getiriliyor. Bu çok yanlış bir sistemdir. Özellikle Batıda yüzde 17 oy alamayan bir siyasi partinin milletvekili çıkarma şansı kalmıyor. İnsanların temsilde adalet hakkı ortadan kaldırılmaktadır. Biz onun için böyle bir paket hazırladık. Bu paketi halkımızın onayına sunduk. Şimdi de bu paketi Van’da halkın onayına sunacağız. Halk ile birlikte bu paketteki çalışmaları çok ciddi bir noktaya taşıyacağımızı düşünüyorum. Hazırlamış olduğumuz paketi iyi anlatıp iyi bir kontak kurabilirsek çok ciddi bir memnuniyetle karşılanacağını düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.        

 

CHP’NİN HAZIRLADIĞI 17 MADDELİK PAKETİN AYRINTILARI

 

İşte CHP genel merkezi tarafından hazırlanan ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da altına imza attığı 17 maddelik ‘Bu topraklarda huzur, demokrasi ve barış isteyen herkese çağrımızdır’ bildirgesi:

 

1. Yüzde 10 seçim barajını kaldıralım…
2. Milletin vekillerini liderler değil, millet seçsin.
3. Düşünceyi ifade ve inanç özgürlüğünü güvence altına alalım.
4. Toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüğü bir haktır, güçlendirelim.
5. Din ve vicdan özgürlüğü tartışılamaz. İnançlar arası farklılık gözetilemez. Bunu gerçekleştirelim.
6. Demokrasi ve insan haklarının önündeki engelleri temizleyelim.
7. Basın hürdür sansür edilemez. İletişim özgürlüğü esastır. Bunu sağlayalım.
8. Tutuklu siyasetçi, bilim adamı, gazeteci ve öğrenci ayıbına son verelim.
9. Özel yetkili mahkemelerini kaldıralım.

10. Özel yetkili mahkemelerin 2005 yılından bu yana verdikleri kararlar için yeniden yargılama yolunu açalım.
11. Milletin iradesi hapsedilemez. Meclis, milletvekillerinin tutukluluğuna son verecek yolu açmalıdır.
12. Faili meçhuller, yargısız infazlar cezasız bırakılamaz. Zaman aşımı engellenmelidir
13. Gizli tanık ve yasadışı dinlemelerle yargılama olmaz, adalet dağıtılmaz. Türkiye bu yanlıştan kurtulmalıdır.
14. Uludere’nin hesabı verilmelidir.
15. Diyarbakır’a cezaevi değil, Diyarbakır cezaevi demokrasi müzesi yapılmalıdır.
16. Mayınlı araziler temizlenip, topraksız köylüye verilmelidir.
17. Nevruz resmi bayram ilan edilmelidir.


Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim