Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci Van'daki kamu kurumu niteliğinde bulunan meslek kuruluş odalarını ziyaret etti. 


Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci beraberinde Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir, Gümrük Bölge Müdürü ve Ticaret İl Müdürü ile ilk olarak Van Demirciler Tornacılar Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası ‘nı ziyaret etti. Çiftci’yi kapıda Başkan İdris Karael karşıladı. Karael, odalarının 1945 yıllardan bu güne kadar olan gelişimi ve çalışmaları hakkında bilgi sundundu. Karael, 1945 yıllarında kurulduğu bilinen ve 1960 ihitilalı ile demokrasinin kesintiye uğradığı dönemde o günkü adı Van Sobacılar Tenekeciler Kalaycılar Camcılar Derneği de 1960 ihtilalı ile kapatıldığını, 6 yıl süre ile esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşundan yoksun kaldıklarını söyledi. 1967 yılında 5 yürekli esnaf ve sanatkâr olan Aziz Altıntepe, İhsan Denizhan, Cevdet Ünsal, Yusuf Sürmeli ve Muzaffer Özkök ustaların öncülüğünde 50 esnaf ve sanatkârlarla 507 sayılı kanunla 1967 yılında Van Demirciler Tornacılar Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Derneğini kurduklarını ifade eden Karael, “1991 yılında 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununda yapılan değişiklikle dernek unvanı oda olarak değiştirilerek işlevine devam etmektedir. Odamız bünyesinden 3 sanayi sitesi kooperatifi kurulmuş, bir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kuruluşunda ortak olunmuştur. Odamız tam bir Ahi kuruluşudur ve Ahi geleneklerine özünde bağlıdır. Bu yıl odamızın 50. kuruluş yılı olması nedeni ile ve ilk defa bakan düzeyinde odamızı ziyaretinizle bizleri onurlandırdınız. Bakan yardımcısı olmadan da çok önemli çalışmalarınızın olduğunu biliyoruz, ancak bakan yardımcısı olduktan sonra daha da çok çalışıyor ve hizmet üretiyorsunuz. Bu günkü ziyaretiniz anısına ve gerek ülkemize ve gerekse ilimize Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olarak yapmış olduğunuz çok önemli hizmetlerden ve özelikle esnaf ve sanatkârlarımızın her sorununun çözümünde katkınızdan ve duyarlılığınızdan dolayı zatınıza ‘üstün hizmet belgesi’ düzenledik. Van esnaf ve sanatkârlarımız adına saygılarımla kabulünü arz ederim” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Fatih Çiftci oda başkanı İdris Karael’e hitaben, “Ben sizi çok önceden tanırım. Daima dik duruşuna ve kişiliğinizde taviz vermeyen açık sözlü tam bir Van sevdalısı esnaf ve sanatkârlar meslek odası başkanısınız. Özelikle size ve yönetim kurulunuza esnaf ve sanatkârlarınıza teşekkür etmek için buradayım. Çünkü sizler 16 nisan referandumunda dediğiniz gibi 19 meslek odası başkanları olarak Cumhurbaşkanlığı sistemine destek verdiniz sağ olun var olun. Bir hemşeriniz olarak Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olarak her zaman esnaf ve sanatkârların ve Vanlı hemşerilerime hizmet etmekten dolayı onur ve gurur duymaktayım” dedi.


“Artık SRC belgeleri Van da verilecek”

Daha sonra başkan Karael‘e teşekkür ederek Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasını ziyaret eden Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Başkan Mehmet Emin Tuğrul tarafından sıcak bir ortamda karşılandı. Burada kısa bir konuşma yapan Çiftçi, Emin beyin girişimi ve Bakanlık olarak bizlerin desteği ile artık SRC belgeleri Van’da verilecek. Her zaman esnaf ve sanatkârlarımız ile şoför esnafını yanındayız. Bizim hükümetimiz döneminde şoför esnafına çok önemli hizmetler sunduk” dedi.
Tuğrul ise, Bakan yardımcı Çiftçi’nin ziyaretinden dolayı teşekkürlerini sundu. Çiftçi ve beraberindekiler daha sonra aynı binada hizmet veren Van Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odasını ziyaret etti. Oda başkanı İsa Berge tarafından karşılanan Çiftçi, ziyaretlerinden dolayı memnun olduğunu söyledi. Çiftci’de özelikle Esnaf ve Sanatkar Odalarının 16 Nisa referandumundaki desteklerinizden dolayı teşekkürleri sunmak için burada olduğunu ifade ederek, “Bütün teşkilat başkanlarına ve esnaflarınıza ayrı, ayrı teşekkürlerimi iletin” dedi.


Çiftçi, oda ziyartetlerini tamamladıktan sonra Ankara’ya gitmek üzere Van’dan ayrıldı.

Editör: TE Bilisim