“Esnaf ve Sanatkâr Özelinde Sektör Analizleri Projesi” kapsamında Sektörel Bilgilendirme Toplantılarının ikincisi olan Gıda Sektörü Bilgilendirme Toplantısı, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci´nin yanı sıra Bakanlık bürokratları, Halkbankası yetkilileri, çalışmalara katkıda bulunan Kasaplar, Lokantacılar, Bakkallar, Fırıncılar ve Pazarcılar Federasyonlarının başkanları ile  Türkiye´nin dört bir yanından bağlı esnaf odaları başkanlarının katılımlarıyla 6-7 Şubat 2018 tarihinde Antalya´da gerçekleştirildi.

 

Esnaf ve sanatkârların faaliyet gösterdiği sektörlerde detaylı sektör analizleri yaparak mevcut durumlarını ortaya koymak ve gelecek projeksiyonlarını çizmek üzere Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen Esnaf ve Sanatkâr Özelinde Sektör Analizleri Projesi kapsamında, Gıda sektörüne yönelik proje çıktılarının sektörle paylaşılması ve esnaf ve sanatkârlarımızın sürdürülebilir ve rekabetçi bir yapıya kavuşturulması hedefine yönelik analizlerin yer aldığı Gıda Sektörü Bilgilendirme Toplantısı ilgili federasyon ve esnaf odalarının geniş katılımlarıyla gerçekleştirildi.

 

6 Şubat 2018 tarihinde toplantının açılışını yapan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftci, konuşmasına Afrin’de operasyonda olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman evlatlarını, kahraman şehit ve gazilerimize hitaben “kahraman ordumuza Cenabı Allah’tan başarılar ve muvaffakiyet diliyorum. Şehit olan kardeşlerimize, kahramanlarımıza Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Gazilerimize hayırlı şifalar niyaz ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun” diyerek başladı.

 

ÜLKEMİZİ VE BÖLGEMİZİ TERÖR VE ŞER ODAKLARINDAN KURTARACAĞIZ

Bakan Yardımcısı Çiftci, “Zor bir bölgedeyiz, zor bir süreçten geçiyoruz. Ülkemiz büyüdükçe, ekonomik alanda ve her alanda bölgesinde küresel bir güç oldukça ülkemize dönük olarak da uluslararası güçler şer odaklarını devreye alıp ülkemizin gelişip büyümesini engellemek noktasında çok ciddi bir mücadele vermektedirler. Ama Allah´a hamdolsun ki Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimiz var. Cumhurbaşkanımız liderliğinde ve önderliğinde Türkiye yoluna emin adımlarla devam etmektedir. İnşallah ordumuz orada da muvaffak olacak ve yakın çevremizdeki bu terör koridorlarını bir bir ortadan kaldıracaktır. Biz nasıl ki 15 Temmuzda esnafımızla, halkımızla, tüccarımızla Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sokaklara çıkıp o hain FETÖ girişimini ortadan defettiysek Allah´ın izniyle yine Cumhurbaşkanımızın liderliği ve talimatlarıyla, hükümetimizin göstermiş olduğu çok büyük çalışmalarla ve ordumuzun gösterdiği başarıyla ülkemizi ve bölgemizi bu terör ve şer odaklarından kurtaracağız” dedi.

 

ESNAFIMIZ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR VE REKABETÇİ BİR YAPI ARZULUYORUZ

Ülke ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biri olan esnaf ve sanatkârların karşılaştığı sıkıntıları çözmek için hükümet olarak var güçleriyle çalışmakta olduklarını belirten Çiftci, “Ülke genelinde sayıları 1 milyon 7 yüz bin olan esnaf ve sanatkarlarımızın değişen ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri ve yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri önem arz etmektedir. Ülke ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biri olan esnaf ve sanatkârlarımızın karşılaştığı sıkıntıları çözmek için hükümet olarak var gücümüzle çalışmaktayız. Esnaf ve sanatkârımız çok iyi biliyoruz ki ekonomimizin omurgasıdır. En büyük dinamizmidir. Bunun için de Bakanlık olarak da hükümet olarak da tüm politikalarımızı buna dönük olarak ve hep esnaftan yana hizmetler üreterek bugüne kadar getirdik.” dedi.

 

ESNAFIN SORUNLARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Esnaf ve sanatkarlarımızın değişen ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için günlük politikalarla değil, uzun vadeli, gerçekçi, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesi gerektiğini ifade eden Çiftci, “2015 yılı itibariyle “Esnaf ve Sanatkarlar Özelinde Sektör Analizleri” projesini faaliyete geçirdik. İlk etapta bitirdiğimiz dört projeden birisi olan “Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Gıda Sektörü Analizi Projesi” ile 300 binin üzerinde esnafımızın faaliyet gösterdiği gıda sektörünün detaylı bir analizini ortaya koyduk. Proje kapsamında yapılan çalışmalarda, üniversitelerimizdeki akademisyenler ve Bakanlık personelimizden oluşan proje ekipleri yer aldı. Bu çalışma, bu manada kamu-üniversite işbirliğinin de iyi bir örneği olma özelliğini taşımaktadır.” dedi.

 

Odak grup toplantılarından anket çalışmalarına, dünyadaki iyi örnek incelemelerinden yurtiçi mevzuat taramasına kadar hemen her alanda çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü ifade eden Çiftci, “Sahaya inmeden masa başında yapılan çalışmaların doğru sonuçlara ulaşmayacağını düşündüğümüzden Bakanlık olarak bütün bu çalışmaları yaparken en büyük paydaşımız esnaf ve sanatkârlar oldu. Bu çalışmalar sonucunda sektörün sorunlarını ve bunlara ilişkin çözüm önerilerini ortaya çıkarıp, ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştık. Esnaf ve sanatkârın sorunlarına, ihtiyaçlarına ilgisini eksik etmeyen sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği sayın Başbakanımızın himayelerinde Bakanlık olarak bu sorunların çözülmesi adına sürekli takipte olacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.

 

ESNAFIN YARINININ BUGÜNÜNDEN İYİ OLMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Çiftci, “Hükümetimizin ortaya koyduğu çok önemli destekler var. Bunların tamamını sizler çok daha iyi biliyorsunuz. Farklı açıdan bakarak esnaf geçmişte bu kadar az kredi kullanıyordu şimdi esnaf daha zor durumda daha çok kullanıyor mantığıyla hareket edenler olur. Ama bunların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Tam tersine biz esnafın işini büyütüp devam ettirmesi, geliştirmesi için finansmana daha kolay ve daha ucuz ulaşmasının önünü açtık. Ak Parti hükümetlerimiz döneminde esnafların kullandığı kredi faizlerine bakıldığında ve oranlarına bakıldığında çok açık ve net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bugün bakıldığında finansmanın ne kadar kolay olduğunu ve ne kadar ucuz olduğunu bununla beraber birçok alanda da faizsiz finansman sağladığımızı görebilmekteyiz. Onun için bundan sonraki süreçte de biz hükümet olarak her zaman esnafımızla birlikte olup desteklerimizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Çalışmalarımız neticesinde inşallah, yarını esnaf ve sanatkârlarımız için daha güzel, daha kazançlı ve daha güvenli kılmak hedefindeyiz. Ayakları yere sağlam basan politikalarla sizlerin işlerini kolaylaştırmak ve artırmak niyetindeyiz. Bu açıdan sektör analizi projemiz bir gelecek projesi bir vizyon projesi olmuştur ve Bakanlığımızın en önemli projeleri arasında yerini almıştır” diyerek sözlerine son verdi.

 

ESNAF VE SANATKÂR ÖZELİNDE SEKTÖR ANALİZLERİ PROJESİ

Esnaf ve sanatkârların faaliyet gösterdiği sektörlerde detaylı sektör analizleri yaparak mevcut durumlarını ortaya koymak ve gelecek projeksiyonlarını çizmek üzere Halkbank’ın sponsorluğunda 8 Nisan 2015 tarihinde Esnaf ve Sanatkâr Özelinde Sektör Analizleri Projesi hayata geçirilmiş, Proje çalışmaları kapsamında yurtiçi mevcut durum analizi, yurtdışı incelemeleri ile çalışmaların derlenmesi ve politika önerilerinin belirlenmesi faaliyetleri yürütülmüştü. Yürütülen faaliyetlerin sonuçlarının ilgili meslek kuruluşlarına aktarılması, sektöre ilişkin yeni düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi amaçlarıyla yapılan sektörel bilgilendirme toplantılarının ilki 5 Temmuz 2017 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci tarafından açılışı yapılan Ulaştırma Sektörü Bilgilendirme Toplantısı ile gerçekleştirilmişti.

Editör: TE Bilisim