Van Valisi Münir Karaloğlu, devletin yüzde 50’sini hibe olarak ödemesine karşın Van’da Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET) kayıtlı 135 bin çiftçiden sadece 689 kişinin Tarsim sigortası yaptırdığını belirterek, doğal afetlere açık bir il için bu sayının çok düşük olduğunu söyledi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Devlet Destekli Tarım Sigortalarının tanıtımı ve yaygınlaştırılması ile ilgili yaptığı (TARSİM) toplantısı, Erciş yolu üzerinde bulunan Van Ticaret Borsası (VATBO) toplantı salonunda yapıldı. Van Merkez’e bağlı muhtarlar, ziraat odası ve ilgili kurum temsilcilerinin katıldığı toplantıya katılan Vali Münir Karaloğlu, bir konuşma yaptı. Doğal afetlere açık bir il olan Van’da hayvansal ve bitkisel üretim yapan çiftçilerin mutlaka Tarım Sigortası yaptırmaları tavsiyesinde bulunan Vali Karaloğlu, bulundukları yerlerde birer kanaat önderi olan muhtarların önce kendilerinin sigorta yaptırmasını, daha sonra da vatandaşı yönlendirmesini istedi.

“TARSİM’İ YAPTIRANLARA DEVLETİN YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ VAR”

Çiftçilerin ödediği poliçe bedellerinin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını kaydeden Karaloğlu, çiftçinin karşılaştığı bir doğal afette ‘nerede bu devlet’ söylemi yerine Tarsim sigortası yaptıran çiftçinin ‘Nerede benim sigortam’ diyebileceğini ifade etti.  Karaloğlu, “Son 2 yıldır Özalp bölgemizde yaz yağmurlarıyla sel felaket yaşıyoruz. Meydana gelen felaketlerde yaklaşık Bin 700 hayvan telef oldu. Bu bölgede çiftçilik yapan insanlarımızın çok ciddi kayıpları oldu. Geçmiş olsun ziyaretine gittiğimde,çiftçilerimize ‘Tüm kayıplarınızTarsim’in içinde var. Bunun dışında artık devletten bir şey beklemeyin’. Elinizdeki hem bitkisel, hem hayvansal varlıkları mutlaka Tarsim ile sigortalayın. Sigortalattığınız vakit, kapımıza gelmenize gerek kalmaz. Devletten katkı beklemenize gerek kalmaz.Hiç kimseyi aracı yapmanıza da gerek kalmaz.Felaket durumunda, Tarım Sigortaları Kurumuna gider, zararınızı karşılarsınız.” dedi.

 

“KAYITLI 135 BİN ÇİFTÇİDEN 689’U TARSİM SİGORTASI YAPTIRMIŞ”

Van’da Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Veteriner Bilgi Sistemine (TÜRKVET) kayıtlı 135 bin çiftçiden sadece 689 kişinin Tarsim sigortası yaptırdığını anımsatan Karaloğlu, “Doğal afetlere açık bir alandayız. Çiftçilerimizin yaptığı her türlü tarımsal faaliyet, doğal afetlere açıktır. Hayvanlarla ilgili doğal afetlere de açıktır. Onun için çiftlerimizin kendilerini garantiye almaları ve Tarsim sigortası yaptırmaları gerekir.” dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ve TARSİM Malatya Bölge Müdürü Sabri Akın, Tarsim’le ilgili birer sunum yaptı. Toplantıda Van Vali Yardımcısı Zafer Coşkun, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu, Van Ticaret Borsası Başkanı (VATBO) Feridun Irak, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destek Kurumu İl Koordinatörü Necip Özgökçede hazır bulundu.

Editör: TE Bilisim