Van'da çiftçilerin kimi kışa hazırlık için kimi satmak için tarlalarındaki otları kızgın güneş altında tırpanla biçiyor. Çiftçi Kızıldeniz, “Bu otu toplamasak hepsi kuruyup dökülür. Bu nedenle ramazan ayı boyunca hem dini görevimizi aksatmamaya hem de işimizi yapmaya çalıyoruz” dedi. Çiftçi Bilgin ise “Dilimiz damağımız kuruyor ancak her ne kadar zorlansak da Allah güç veriyor" söyledi.

 

Van'da, çiftçilerin kimi kışa hazırlık, kimi satmak için tarlalarındaki otları güneş altında tırpanla biçiyor. Ramazan ayının, uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelmesine rağmen çalışmalarını devam ettiren vatandaşlardan bazıları hayvanlarını kışın besleyebilmek, bazıları ise satmak için tarlarındaki otları biçip, topluyor. Gün içinde 30 dereceyi bulan sıcaklığa rağmen zorlu uğraş veren vatandaşlar, ramazan ayının gelmesiyle bir yandan dini vecibelerini yerine getirirken bir yandan da işlerini aksatmadan sürdürüyor. Sabahın erken saatleriyle başlayan zorlu mesai iftar saatine kadar, hatta bazen iftardan sonra da devam ediyor. Özellikle güneşin en etkili olduğu öğlen saatlerinde güçlük çeken işçiler, kafalarını ve şapkalarını soğuk su ile ıslatarak sıcaktan korunmaya çalışıyor.

 

Otları tırpanla biçerek toplanmaya hazır hale getiren Yaşar Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan günü tarlada, özellikle de sıcak havada oruçlu bir şekilde çalışmanın kolay olmadığını belirtti. Çok zor şartlar altında mücadele verdiklerini ifade eden Bilgin, "Eğer oruç tutmasaydık çalışmadan ötürü fazla zorlanmazdık. Fakat hem oruç hem sıcak hem de yazın uzun günleri birleşince gerçekten dayanmak zor oluyor. Çok terlediğimiz için su kaybediyoruz ve yerini dolduramadığımız için de dilimiz damağımız kuruyor ancak her ne kadar zorlansak da Allah güç veriyor" diye konuştu. Tarladaki otları toplamak zorunda olduklarını, aksi takdirde zarara uğrayacaklarını anlatan Öner Kızıldeniz ise "Bu otu toplamasak hepsi kuruyup dökülür. Bu nedenle ramazan ayı boyunca hem dini görevimizi aksatmamaya hem de işimizi yapmaya çalıyoruz. Bizi açlık değil de susuzluk daha çok etkiliyor. Başka çare yok. İşin yürümesi gerekiyor. Biz de mecburen dayanıyoruz" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim