Başbakan Binali Yıldırım, Milli Tarım Projesi'ni açıkladı. Yıldırım, tarımda havza bazlı üretime destek verileceğini belirterek, “Herkes kafasına göre değil, havzasına göre ekim yapacak" dedi. Yıldırım, Milli Tarım Projesi ile ilgili olarak şunları kaydetti: "Tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Şimdiki destekler daha bilinçli hale gelecek. Türkiye'deki bütün iller, ilçeler, tek tek masaya yaratıldı. Böylece 941 tane havza ortaya çıktı. Bu havzalarda hangi ürünler yetişir, pamuk, zeytin, arpa nerede yetişir? Hangi ürün daha çok su ister? Bunları belirleyince iş kolaylaşıyor. Mesela buğday ve yem ürünlerine yurdun neresinde yetiştirirseniz, yetiştirin desteği alacaksınız. Havzaya uygun olmayan ürünlere veren destekler kesilecek. O havzada yetişen ürünler için destekler verilecek. Herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın."

 

DESTEKLEME BAŞVURULARI

Başbakan Yıldırım, destekleme başvurularının da basitleştirileceğini belirterek, şöyle konuştu: "Piyasadaki fiyat dalgalanmaları en aza düşürülecek ve maksimum kazançlar esas alınacak. Bunların önüne geçmek için bir sistem geliyor. Destekleme başvuruları basitleştiriliyor. Çiftçiler, bir yıl içerisinde bir kez başvuru yapacak. Çiftçiye ve hayvancılığa 13 milyar liradan fazla destek veriyor. Destek yok deniyor. Destekler 12 aya ayrılmış, hiçbir işe yaramıyor. Öyle olunca artık bu destekleri yılda iki defa vereceğiz. İlk destek ekim zamanı Nisan-Mayıs gibi, ikinci destek Eylül-Ekim'de hasat zamanı olacak. Söz verdiğimiz gibi gübrede KDV'yi kaldırdık. Bu yüzde 18 ucuzlayacağı anlamına geldi. Tarım Bakanlığı bir çalışma daha yaptı. Şu anda gübre yüzde 23 ucuzladı. Böylece gübrede yüzde 25 indirim sağladık."
 

 

TOPLULAŞTIRMA VE SULAMA

Toplulaştırma ve sulama işinin tek bir bakanlıkta toplanacağını açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, konuşla ilgili olarak şunları kaydetti: "184 ovamız SİT ilan edilecek. Arazi toplulaştırması bir bakanlıkta, sulama başka bakanlıkta. Dolayısıyla burada istediğimiz gibi ilerleyemiyoruz. Araziler bölünüyor, bölünüyor. 10 parçaya, 20 parçaya bölündü kimseye faydası yok. Şimdi 7 milyon hektar araziyi 2023'e kadar toplulaştıracağız. Bu sefer ne olacak? Ektiğiniz, biçtiğiniz alan bize karşılığını verecek. Emeğimizin karşılığını alabileceğiz. Toplulaştırma ve sulama işini tek bakanlıkta toplayacağız. O bakanlığın adı da Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı." Tarımda maliyetleri düşürmek için gübre ve mazotu ciddi anlamda destekleyeceklerini vurgulayan Yıldırım, "Gübre tarımda maliyeti en fazla arttıran bir unsur. İkinci ne, mazot. Gübreyle ilgili söyledim yüzde 23 indirim sağlandı. Mazotta da şimdi bir karar verdik. Çiftçinin kullandığı mazotunun yarısı kendinden yarısı bizden. Bol bol ekin, Allah bin bereket versin. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

 

Editör: TE Bilisim