HERKESE KAMULAŞTIRMA VAN’A 18!

Van’ın 5 yıldır bitmeyen Çevre Yolu yeni meclis döneminin de en önemli konularından biri olarak önergelerde yerini almaya başladı. 2010 yılında önemli projelerle birlikte Van’ın büyük yatırımlarından biri olarak başlayan fakat deprem sonrası 18’inci maddeye takılan Çevre Yolu bir kez daha meclis sunuldu. Yıllardır gündemde olmasına rağmen hale 3’te 1’i bile tamamlanmayan 41 kilometrelik yol adeta yerinde sayarken bir türlü bitmeyen yol için Bakanlığın yeniden çalışma başlatacağı söylentiler arasında yer almıştı. Van’ın uluslararası geçişler için de önemli bir güzergahı olarak yapılan yolun biteceği tarih muamma olarak dururken HDP’nin Van Milletvekili Lezgin Botan konuyu 2 bakanlığa yazılı önerge ile iletti. Diğer birçok ilde kamulaştırma ile yapılmasına rağmen şaşırtıcı şekilde sadece Van’da 18’inci madde ile yapılmaya çalışılan yolu meclise taşıyan Botan; “Deprem yaşamış bu kentte ekonomik daralmanın önüne geçmek için kamu kaynaklarının etkin kullanılması gerekir. Bu nedenle çevre yolunun yapılması için kamulaştırma yapılarak hemen çalışmalara başlanmalıdır. Diyarbakır, Bitlis, Şanlıurfa, Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Batman, Kayseri ve Rize illerinde yapılan çevre yolları kamulaştırma yöntemi ile gerçekleştirilmesine rağmen Van ilimizde ısrarla 18. Maddenin uygulanmaya çalışılması dikkat çekmektedir.”

 

BOTAN SORUNLARI ‘MECLİSE’ TAŞIDI!

Van’ın deprem sonrası kentin ayaklanmasında ve uluslararası transite açılması anlamında önemli bir ayak olan Çevre Yolu başlamasının 5’inci yılında halen bitirilmeyi bekliyor. Depremden sonra 18’inci maddeye takılan ve yapımı kaplumbağa hızını geçmeyen Çevre Yolu belirsizliğini korurken HDP’nin çiçeği burnunda vekili Botan, yolu meclise taşıdı.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan Van’ın sorunlarını meclise taşıdı. Çevre Yolu ve Van esnafının yaşadığı sorunları dile getiren Botan; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soru önergeleri sundu.

 

18’İNCİ MADDE İLE YAPILAMAYAN YOL!

HDP Milletvekili Lezgin Botan Van’ın sorunlarını meclise taşıyarak yetkili mercilere sorun önergeleri sundu. İki konu üzerinde duran Botan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’e 2010 yılında ihale ve yapım çalışmaları başlayan Çevre Yolu’nu sorarken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ise 2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından yaşanan ekonomik sorunu ve vergi terkinini sordu. Botan Çevre Yolu için şu ifadelere yer verdi: “İhalesi ve yapım çalışmaları 2010 yılında başlayan Van Çevre Yolu’nun 18’inci madde ile mücadelesi devam ederken, bir dönem hükümetin ve siyasetçilerin dilinden düşmeyen proje, başlamasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen halen bitirilmeyi bekliyor.” 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından yaşanan sorunları da dile getiren Botan, “Van ilimizde 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda nüfusun önemli bir bölümü uzun süre şehir dışında yaşamak zorunda kalmış ve iş yerleri 15 ay boyunca kapalı kalmıştır. Dolayısıyla esnaf uzun bir süre iş yapamamıştır. Yine deprem sonucunda küçük esnaf mal ve hizmet satımında olsun, satılan mal ve hizmetin bedelinin tahsilinde olsun ciddi sıkıntı yaşamıştır.” Dedi.

 

BOTAN: ISRARLA 18’İNCİ MADDE UYGULANMAKTADIR

İlk olarak çevre yolu için soru önergesinde bulunan Lezgin Botan şu ifadelere yer verdi: “2010 yılında yapımına başlanan ve Van halkı nezdinde büyük beklentilere yol açan çevre yolu bürokratik engeller nedeniyle halen bitirilememiştir. 41 kilometrelik bir alanda yapılması beklenen Çevre Yolu, çalışmaların başlamasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen henüz 2’inci etaptan öteye gitmemiştir. İhale sürecinde yapılan tüm itirazlara rağmen kamulaştırma yerine İmar Kanunu’nun 18’inci maddesi uygulaması ile yürütülen yol çalışması adeta durdurulmuş durumdadır. Deprem yaşamış bu kentte ekonomik daralmanın önüne geçmek için kamu kaynaklarının etkin kullanılması gerekir. Bu nedenle çevre yolunun yapılması için kamulaştırma yapılarak hemen çalışmalara başlanmalıdır. Diyarbakır, Bitlis, Şanlıurfa, Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Batman, Kayseri ve Rize illerinde yapılan çevre yolları kamulaştırma yöntemi ile gerçekleştirilmesine rağmen Van ilimizde ısrarla 18. Maddenin uygulanmaya çalışılması dikkat çekmektedir.”

 

“2010’DA BAŞLAYAN ÇALIŞMA NE ZAMAN BİTECEK?”

Botan yaşanan sorunlarla ilgili Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’e şu soruları yöneltti: “Yapımına 2010 yılında başlanan Van Çevre Yolu’nun halen bitirilmemiş olmasının nedeni nedir? Başlanan çalışmanın ne zaman bitirilmesi öngörülmektedir? Başka illerde yapılan yol çalışmalarında doğrudan kamulaştırma yoluna gidilirken; Van ilindeki çevre yolu çalışmasında neden benzer yöntem uygulanmamıştır? Bakanlık olarak Van Çevre Yolu’nun bir an önce tamamlanması için yürüttüğünüz herhangi bir çalışma var mıdır, yok ise bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz? Van Çevre Yolu’nun tamamlanmasının önünde büyük bir engel teşkil eden İmar Kanunu’nun 18. Maddesi ile ilgili yürüttüğünüz yasal bir çalışma var mıdır?”

 

BOTAN: ESNAF FELAKETLE KARŞI KARŞIYA KALMIŞTIR

2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından Van’da yaşanan sorunları da meclise taşıyan Botan, Van halkının ekonomik felaketle karşı karşıya kaldığını ifade etti: “2355 Sayılı kararname ile Van esnafının vergi ve kredi borçları mücbir sebep hali nedeniyle ertelenmiştir. Mücbir sebep halinin sona ermesinden sonra esnaf ciddi bir vergi borcu ve kredi geri ödemeleri sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum Van’da ticaretin tıkanmasına, esnafın iş yapamamasına ve lokal bir ekonomik krize neden olmuştur. Sakarya depreminden sonra çok doğru ve yerinde bir kararla 4731 sayılı kanun marifeti ile Sakarya’da bulunan esnafın bir kısım vergi borcu silinmiştir. Ülkemizde uygulama birliğinin sağlanması ve Sakarya ilinden daha düşük milli gelire sahip Van ilinin de böyle bir açılıma ihtiyacı olduğu aradan geçen zaman içinde sürekli dile getirilmiş olmasına rağmen; hükümet bu konuda Van esnafını rahatlatacak adımları atmamıştır. Bu durum Van esnafı ve halkını önemli bir ekonomik felaketle karşı karşıya bırakmıştır.”

 

“DEPREM SONRASI KAYITLI ESNAF SAYISI KAÇTIR?”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Van depremi sonrası Van’ın durumunu soran Boran şu soruları yöneltti: “2011 depremleri öncesinde Van ilimizde faaliyet gösteren kayıtlı esnaf sayısı ile deprem sonrasında faaliyet gösteren kayıtlı esnaf sayısı kaçtır? Van ilimizde depremde zarar gören kayıtlı esnaf ile zarar gören işyeri sayısı kaçtır? Zararların maddi karşılığı ne kadardır? Bu işyerlerinde çalışırken işsiz kalan kişi sayısı kaçtır? Deprem sonrasında vergi ve kredi borçlarının ertelenmesi kanununda kaç esnaf yararlanmıştır? Ertelenen vergi ve kredi borçlarının toplamı kaç TL tutarındadır? Vergi ve kredi ödemlerinin ertelenmesi süresinin dolmasından sonra borçlarını düzenli ödeyemediği için riskli duruma düşen esnaf sayısı kaçtır? Van ilimizde 2011 depremlerinden önce ve depremlerden sonra ödenemeyen ve karşılıksız çıkan çek ve senetlerin sayısı ve bu çek ve senetlerin parasal tutarı ne kadardır? Sakarya depremi vb. depremler sonrasında mağdur olan esnafın vergi ve kredi borçlarının terkin edilmesi yönünde alınan kararların benzeri Van esnafı için neden uygulanmamıştır?

 

“DÜZENLEME BUGÜNE KADAR NEDEN YAPILMADI?”

Tüm girişimlere rağmen yapılmayan terkinin nedenini de soran Botan, Bakan Şimşek’e şu soruları yöneltti: “Van Sanayi ve Ticaret Odası ile Esnaf Odalarının ısrarlarına rağmen Van esnafının borçlarının terkin edilmesi yönünde bir yasal düzenlemenin bu güne kadar yapılmamış olmasının nedeni nedir? Bundan sonra böyle bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Van ilimizin ekonomik olarak kalkındırılması için almayı düşündüğünüz önlemler var mıdır, varsa bu önlemler nelerdir? Depremden dolayı 15 ay iş yapamayan Van esnafı çeklerini ödeyemediği için kara listeye alınmış olduğundan kredi kullanamamaktadır. Önceki hükümet bir sicil affıyla bu durumu düzelteceğini vaat etmesine rağmen bu yönde bir iyileşme görülmediği aksine daha sonra gerek yapılan ihaleler gerekse de esnafın durumunu düzeltmek için bankalara kredi için başvuruları esnasında bu durum engel olarak karşılarına çıkarılmıştır. Bu da ciddi bir mağduriyete ve ekonomik sıkıntılara neden olmuştur. Esnafımızın toparlanabilmesi için sicil affıyla ilgili bir çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?”

 

Editör: TE Bilisim