Van'daki Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezine son yıllarda rağbet artıyor.

 

Açıklamalarda bulunan Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Veysel Akdaş, mesleki eğitim merkezlerinin ülke sanayisinin hizmet sektörüne nitelikli eleman yetiştirme lokomotifleri olduğunu söyledi. Aktaş, kalfalık eğitimi mezunlarının bilgili ve bilinçli birer teknik eleman olarak yetişmeleri, ustalık eğitimini tamamlayanlara ise kendi işini kurarak genç yaşta patron olmaları ve ülke ekonomisine katkı sağlamalarının öncelikli amaçları olduğunu belirtti.

 

Akdaş, "Merkezimize kayıt yaptıran öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanır. Öğrencilere her ay asgari ücretin yüzde 30'unun 2/3 oranı kadar işletmelerine devlet katkısı ödemesi yapılır. Öğrenciler haftada bir gün okula gelir, diğer günler usta öğretici gözetiminde iş yerinde çalışır. 3. sınıfın sonunda yapılan beceri sınavında başarılı olanlara kalfalık belgesi verilir. 4. sınıfın sonunda başarılı olanlara ise ustalık belgesi verilir. Ustalık belgesi alanlar, bu belge ile bağımsız iş yeri açabilirler. 4 yılın sonunda başarılı olanlar Bakanlıkça belirlenecek fark derslerini açık öğretim yoluyla başardıkları takdirde mesleki açık öğretim lisesi diploması alabilir ve YGS-LYS sınavlarına girmeye hak kazanırlar" diye konuştu.

 

Akdaş, kurumlarındaki meslek alanları ile ilgili de bilgi vererek, "Vali Ali Paşa Mesleki Eğitim Merkezinde başvurulacak meslek alanlar motorlu araçlar teknolojisi, güzellik saç bakım hizmetleri, makine teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, metal teknolojisi, ahşap teknolojisi, yiyecek içecek hizmetleri, elektrik/elektronik teknolojisi, diğer meslek alanlarında eğitim verilmektedir. 6 derslik, 6 meslek atölyesi, kütüphane, yemekhane, rehberlik servisi bulunmaktadır. Merkezimize kayıt yapılması için en az ilköğretim mezunu olmak, sağlık durumu yapacağı mesleğe uygun olmak, usta öğretici belgesine sahip bir ustanın yanında çalışıyor olmak gerekir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim