Van’ın belki de en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde inşaatı sürdürülen City Van kuyumcular ve mağazalar çarşısı halkı heyecanlı bir bekleyiş içerisine soktu. Deprem nedeniyle bitirilmesi ertelenen Van’ın en görkemle AVM’sinin inşaatı hızla yükselmeye devam ediyor.

 

Van’ın en büyük eksikliklerinden birisi olan AVM eksikliğini büyük oranda giderecek projelerden birisi olan City Van AVM’nin inşaatı hızla sürüyor. Daha önce 2012 yılında bitirilmesi planlanan fakat Van’da yaşanan deprem felaketinden dolayı yapımı bir süre ertelenen AVM projesinde çalışmalar hızla devam ediyor. Turizmde büyük aşama kateden Van’ın ziyaretçi tutmada en önemli kozlarından biri olacak bu merkezle ilgili AVM’yi yapan isim olan Salih Kupik konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Depremden sonra AVM’nin sağlığı açısından çalışmalara ara verdiklerini ve çalışmalarında adeta kaşık ile eşeleye eşeleye çalıştıklarını belirten Kupik, en ufak riske girmemek için çalışmaları geç başlattıklarını açıkladı. Kupik, AVM’nin en kısa sürede bitireleceğine de müjdeleyerek Van’da görsel bir şölene imza atmanın hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.

 

HEYECAN YÜKSELİYOR!

 

Depremden önce ki aylarda inşaatına başlanan City Van’ın vatandaşların ilgi ile karşılayacağı bir bina olacağını belirten inşaat yetkililerinden Salih Kupik yaptığı açıklamalarda bu binadaki potansiyelin bölgede ilk olduğunu, her vatandaşın böyle nezih bir ortamı sürekli ziyaret etmek isteyeceğini ve yapım aşamasında yaşanılan gecikmenin depremden sonra ki dönemde alınmış olan bir önlem olduğunu belirtti. Van’a artı üzerine artı katacak böyle bir binayı herkesin dört gözle beklemesi ve gerek yurt dışından gerek diğer illerden burada bir mağazaya sahip olmak için başvurular olması vatandaşların büyük heyecanına neden oldu.

 

FARKLI BİR İKLİM OLUŞACAK

 

Yaptığı açıklamalarda Van’ın ikliminin vatandaşları nasıl etkilediğine ve City Van’ın nasıl bir iklim yaratacağına değinen yetkili Salih Kupik “Malumunuzdur ki Van Kış’ı çok soğuk olan, Yaz’ı da keskin Güneş ile birlikte çok sıcak geçen bir il olduğu için vatandaşlar işlerini halletmek için şehir merkezine geldiğinde zorluklar çekiyor. Üstelik Cumhuriyet Caddesi gibi işlek bir Cadde’nin de Van’da bulunması insanları iklim açısından rahatsız ediyor. Vatandaşlarımızın toplu olarak, serin bir ortamda işlerini halledeceği, ailesi ile birlikte gezeceği bir ortama ihtiyacı var. İşte bizlerde bu amaç doğrultusunda 6 katlı, vatandaşların Kış’ını sıcak, Yaz’ını soğuk geçireceği bir iş merkezi yapma aşamasındayız. İçerisinde kuyumcu esnafının ağırlıkta olacağı iş merkezimiz, son teknolojik donanımlarla vatandaşa hizmet verecek. Vatandaşlar Cumhuriyet Caddesi’nin bir ucundan öbür ucuna yürümek zorunda kalmadan geniş tercih imkânlarıyla işlerini halledecek. Tabi böyle bir potansiyel bölgede çok fazla yerde yok. Bölgede ilk olacak bir çalışma içerisinde bulunmaktan da bizler gurur duyacağız. Ayrıca Van’a daha ulaşmamış marka kobilerinin de burada bulunmak için başvurularda bulunmasını bekliyoruz.”dedi.

 

ŞEHRİN GÖBEĞİNDE BİR BAŞKA ŞEHİR

 

Bunun gibi bir yapıyı vatandaşların sürekli ziyaret etmek isteyeceğini belirten Kupik “Üst katlar da insanların bol çeşide uygun fiyatta ulaşabileceği mağazalar olacak gerek kuyumcu mağazaları gerek diğer mağazalar olacak, en üst katta fast food salonu olacak ve katlarımızdan birini de otopark haline getirmeyi planladık. Çalışma aşamasında olduğumuz City Van Binası ailelerin çok huzurlu bir şekilde tercih edebileceği, çocukların oyun alanlarının olduğu elit bir ortamdır. Bu gibi bir binanın da şehrin göbeğinde, şehrin merkezinde olması gerçekten Van halkına büyük avantajlar sağlayacak. İnsanlar araçlarına binip şehir merkezini dışına çıkmayı haftada en az bir kere olsun ister fakat bu gibi nezih bir ortama insanlar işleri olmazsa bile günde en az iki defa uğramayı kendine amaç eder. Yani City Van halkın her kesimine ve tüm ihtiyaçlarına seslenen son model bir bina. Elemanlar açısından hem yapım aşamasında hem de hizmete açıldıktan sonra ki aşamalarda geniş bir kadroyu bünyesinde taşıyacak.”diyerek ekledi.

 

GEÇ OLSUN TEMİZ OLSUN

 

Yapıların yüklerini sağlam bir zemine ulaştırmak için Fore kazık sisteminin kullanıldığını belirten Kupik “Şu anda yeni binaların gündeminde olan en önemli şey deprem sonrası ve öncesinde binaların durumlarıdır. Deprem görmemiş bir yapı ile buluşabilmek her insanın en büyük dileğidir.  Şu anda bizim burada artçı depremlerden sonra atılmış bir temelimiz mevcut. Depremden sonra bile atmadık temelimizi, işimizi garantiye alarak artçıların da bitmesini bekledik. Sadece temel için 550 ton demir kullanıldı. Ayrıca inşaat çalışması sırasında ‘Fore Kazık’ çalışması yaptık burada.  Fore kazık bildiğiniz üzere sağlam zemine sahip olmayan bölgelerde yapı yüklerini sağlam zemine ulaştırma amaçlı uygulanan bir sistemdir. Tabi bu gibi imkânları sağlamak birebir olarak emniyet ve güven meselesidir. Bizle bu Fore kazık çalışması ile depremden sonra büyük ve müthiş bir performans ile birlikte korunma elde ettik. Kullanımda bulunan zeminin altına doğru 22 metre bir kazıda bulunduk. Temelimizin depremden bir sene sonrasında atılmasının rahatlığını da yaşamıyor değiliz.”dedi.

 

GÖRSEL BİR ŞÖLENE İMZA ATILACAK

 

Bina yapımında ki teknik aşamalara ve inşaatın gecikme sebebine de değinen Kupik “Teknik olarak konuşacak olursak bizler inşaatta 24’e 22’lik demirler kullandık. Malzeme olarak da, teknik olarak da enlerdeyiz şu anda. Nihayetinde bir deprem bölgesinde çalışma yapmak her türlü riski göze almak demektir. Görsel olarak da şimdiden bir şeyler söylemek pek uygun olmaz ama çalışmalar neticesinde sonuca baktığımızda gerçekten bu çalışmayı bekleyen vatandaşlarımızı tatmin edecek görsel bir şölen oluşacak. Bizler şu anda iç mekânda mağaza çokluğundan ziyade insanların ferah bir şekilde gezebileceği ortamlar oluşturduk. 22 adet yürüyen merdiven sistemi ve 2 çift panoramik asansör sistemi oluşturduk. İnşaat yapım süremiz ruhsat tarihinden itibaren 3 yıl. Bilindiği üzere deprem süreci bu gibi sektörleri olumsuz etkileyen noktalardan bir tanesi. Depremin yaşanmamış olması emin olun ki bizi şu anda bitim aşamasına getirecekti. Bizler burada Fore kazık çalışması yaparken sıradan bir çalışma yürütmedik. Çalışmalar esnasında toprağı kazarken bile Fore kazık sistemini yerleştirmeyi amaçladık. Bundan dolayı temel çalışmamız uzun sürdü. Vatandaşlarımızın da inşaatın uzun sürdüğü konusunda şikâyetleri var onları da netleştirmek açısından tekrar tekrar söylemek istiyorum ki depremden sonra ki çalışmalarımızın itina ile sürdürülmesi ve artçıların döktüğümüz betonu etkilememesi için betonun geç dökülmesi çalışmalarımızı bir yıllık bir aksaklığa uğrattı.”diyerek ekledi.

 

‘KAŞIK İLE EŞELEYE EŞELEYE ÇALIŞTIK’

 

Sözlerini sonlandırmadan önce yaptıkları inşaatın depremden sonra ki döneme ertelenmesinin sebeplerine ve bu döneme ertelenmesinin faydalarına değinen Salih Kupik “Bizler bu kadarlık bir öz veri ile çalışmamış olsaydık City Van’ın dört bir yanının açık olması sebebi ile temel için açtığımız çukur dolacaktı. Bu yüzden çalışmalarımızı yavaş ve özenle yürüttük. Tabiri caizse ‘Kaşık ile eşeleye eşeleye çalıştık.’ Neticesini de depremden sonra ki dönemlerde gördük. Özellikle depremden sonra ki artçı sarsıntıların yaşanması ve yaşanan bu sarsıntıların şiddetinin yüksek olması bizleri çok etkiledi çünkü biz temel atamıyorduk. Temelimizin depremden sonra dökülmesinin sebeplerinden bir tanesi de yeni dökülmüş bir betonun en ufak sarsıntılarla bile zedeleneceğini bilmemizdi. Zaten temelimizin demirleri bağlı bir şekilde betonun gelmesini bekliyordu. Yani gecikme olarak düşünülen bu mevzular başı ve sonuyla planlanmış bir tedbirdi. Biz isteseydik bu inşaat çalışması şu anda bitmiş, iş teslim edilmiş olurdu fakat önemli olan her şeyi acele yapmak değil her şeyi ölçülü yapmaktır.”diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Faruk TOKTAŞ/Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim