Yerel Yönetimler Akademisi ve Van Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği ile gerçekleşen belediyelerin kentler açısından daha verimli bir çalışma yürütmesi kapsamında seçilmişlerine yönelik verilen “Mevzuat Bilgilendirme’’ toplantısı Van-TSO toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya GABB Genel Sekreteri Ahmet Ertak, Van Büyükşehir Eş Başkanı Hatice Çoban, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Yerel yönetimler Akademisi eğitim uzmanları Mustafa Yıldız, Arslan Özdemir, Büyükşehir ile ilçe meclis üyeleri tamamına yakını katıldı.

ÇOBAN: ALDIĞIMIZ ONAYI HİZMETE AKTARMAMIZ GEREKİYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban bir seçim süreci yaşadıklarını ve seçim sürecinin üzerinden 85 gün geçtiğini belirterek, halkın kendilerine büyük bir teveccüh gösterdiğini ve büyük bir sorumluluk yüklediğini belirtti. Eş Başkanların halkın verdiği bu iradeye bağlı kalacaklarını belirten Çoban "Van’da BDP olarak hedefimize tam olarak ulaşamasak da 14 belediyeden 12’sini alarak önemli bir başarıya imza atmayı sağlayan halkımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Halkımızın verdiği desteği hizmetle taçlandırmak da bizlerin görevidir" dedi. Belediyelerin hizmet kurumları olduklarını dile getiren Çoban "Bölgemiz ve kentimizin ciddi sorunlarının olduğunun farkında olarak enerjimizi doğru değerlendirmek durumundayız. Biz halkımızın sorunlarının çözümüne talip olduk ve halkımızdan aldığımız onayı demokrasinin gelişimi, katılımcılık ilkesinin uygulanması ve ayrımsız hizmete aktarmamız gerekiyor" diye konuştu.

ÇOBAN: HİZMETTE BİRBİRİMİZLE YARIŞACAĞIZ

Belediyeler olarak kentte yaşayan herkesime eşit hizmet götürme konusunun öncelikleri olduğunu belirten Çoban, "BDP olarak 15 yıllık bir belediyecilik deneyimine sahibiz. İyi olan belediyecilik yönlerini büyütmek, eksik bulunan yönleri tamamlamak önümüzde duran görevlerden biridir. Mutlaka birbirimizle yarışacağız. Birbirimizle yarışacağımız en önemli şey ise hizmetteki yarış olmalıdır. Bizim yaratacağımız en temel felsefe başka bir kültür ve şeffaflıktır. Seçim beyannamemizde altını özenle çizdiğimiz temel ilkeler kentimizle sözleşmemizdir" dedi. Çoban, BDP'nin ağır bedelleri olan bir seçmen profiline sahip olduğunu belirterek, her seçilmişin bu vicdan muhasebesini yapması gerektiğini ifade etti.

"DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTIK"

BDP belediyeciliğine yeni bir modelle devam ederek dünyada bir ilke imza attığını aktaran Çoban, "Eş başkanlık sistemi partimizin dünyada ilk uyguladığı sistemdir. Eş başkanlık sistemi yardımcılık sistemi değildir. Eş başkanlık sistemi katılımcılık ilkesini ifade eden bir sistemdir. Yani kadının yardımcı pozisyonda olmadığı, eşitlik ve katılımcılık ilkesini ifade eden bir sistemdir. Ne erkek kadının yardımcısıdır ne de kadın erkeğin yardımcısıdır. Partimizde seçilmemiş ve temsiliyetini sağlamamış kesimlerde var. Bu kesimlerinde mutlaka katılımcılık ilkelerimiz ölçüsünde seçmemiz gerekiyor." dedi.

ÇOBAN: TÜM HALKIMIZA HİZMET ETMEK ZORUNDAYIZ

Çoban, "Seçildiğimiz güne kadar BDP’nin adaylarıydık onun kotasında seçildik ama 30 Mart itibariyle 'bu kentin eş başkanlarıyız dedik ve bu kentin tamamına hizmet etmeye gönüllüyüz ve hizmet için varız' dedik. Bu şahsi bir felsefe şahsi, bir yaklaşım değil. Bu partimizin tüzüğünde ve seçim beyannamemizde temel felsefelerimizden biridir. Demokratik özerklik projemiz kentin bütün katılımını esas alır ve bütün katılımın temsiliyetini savunur. Bu açıdan bizler Büyükşehir Belediyesi olarak ortak çalışacağız. Hangi düşüncede olursak olalım hangi partiyi temsil edersek edelim, bu kenti yönetenler olarak halkımızın tamamının hukukunu savunmak ve tamamının hizmetinde olmak durumundayız" diyerek konuşmasını tamamladı.

Çoban’ın konuşmasının ardından konuşan GABB Genel Ahmet Ertak da kısa bir konuşma yaptı.Yapılan konuşmaların ardından Yerel Yönetimler uzmanları tarafından Belediyeler Meclisi ve İmar Uygulamaları, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 5393 sayılı belediyeler kanunu, Belediye Meclis çalışma yönetmeliği ve Halkla İlişkiler ile etkili iletişim konularında sunum yapılarak katılımcılara bilgilendirme yapıldı. 

Editör: TE Bilisim