Van'da geçtiğimiz yıllarda hazırlanan birçok proje ve çeşitli uygulamalarla alınan güvenlik önlemlerine rağmen, sokakta çalışan çocuk sorununun önüne tam olarak geçilemiyor.

 

Van'da maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları, okulların kapanmasıyla birlikte sokaklara akın etti. Bazen ısrarlı bir tutum sergileyerek elindekileri satmaya çalışan çocuklar, bazen de duygu sömürüsü yaparak gece yarılarına kadar kaldırımlarda oturuyor veya yere yatıyor. Şehrin dört bir yanında boyacılık, tartıcılık ve seyyar satıcılık yaparak para kazanmaya çalışan çocukların çoğu, okulların yeni sezonu için harçlıklarını çıkarmaya, ailelerine katkı sağlamaya çalışıyor. Çocuk işçiliği ve sokakta bulunan çocukların okullara yönlendirilmeleri için başlatılan projeler, uygulamalar ve güvenlik önlemlerine rağmen istenen sonuç alınamıyor. Aileleri tarafından küçük yaşta sokaklarda çalışmaya itilen çocuklar, gece geç saatlere kadar kaldırım taşları üzerinde mendil satmak için bekliyor. Zaman zaman istismara, sömürüye ve kötü davranışa maruz kaldıkları görülen çocukların yaşadığı soruna kesin çözüm bulunamıyor.

 

Çalışan çocukların yanı sıra birçok mahallede yüzlerce çocuk ise günlerini çöplüklerde geçiriyor. Atıklar arasında satıp paraya çevirebilecek plastik, cam ve metal gibi malzemeler arayan çocuklar, para kazanmanın mücadelesini veriyor. Açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç ise sokakta çalışan çocuklara yönelik kültürel, sportif ve sanatsal çalışmalarının olduğunu belirtti. Çocuk ve Gençlik Merkezleri kapsamında bu çocuklara yönelik aktivitelerin yapıldığını ve onları sokaklarda çalışmaktan uzaklaştırmak için bu gibi çalışmaların devam ettiğini anlatan Koç, "Bu manzara işsizlik ve göçün yaşandığı birçok kentte görülmektedir. Aileler bu durumdan dolayı çocuklarını çalışmak üzere sokaklara gönderiyor. Biz de bunun önüne geçmek için durmadan aralıksız çalışmaktayız. Yaptığımız çalışmalarla çok yol kat ettik. Bunun daha da iyi olacağına inanıyorum" dedi. 

Editör: TE Bilisim