Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünce "Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği" düzenlendi. Van Kalesi önünde düzenlenen şenlik şiddetli yağmura rağmen durmadı. Unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarının oynandığı şenlikte her yaştan vatandaş oyunlara eşlik etti.

 

Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın katılım sağladığı şenlik yöresel yemeklerin servis edilmesiyle başladı. Çok sayıda unutulmaya yüz tutmuş oyunların oynandığı şenlikte Vali Taşyapan ve ildeki kamu kurum kuruluş amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve çocukların aileleri eşlik etti. İlk olarak halt çekme oyununda katılımcılarla birlikte halat çeken Taşyapan ardından çocuklarla birlikte yağ satarım bal satarım oyununu oynadı. Kurum amirleri, STK temsilcileri ve çocukların ailelerinin eşlik ettiği Taşyapan ardından sırasıyla fırfıra, misket, seksek oyunlarını oynadı.

 

Oynanan oyunlar sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali İbrahim Taşyapan çocuklarla birlikte oyunlara eşlik ettiklerini söyledi. Taşyapan şunları söyledi: “Bugün Van’ın daha önceden çocuklar tarafından oynanan oyunların ‘Yetişkinler Oynasın Çocuklar Öğrensin’ adı altında bunu bir şenlik havası altında yapmak için buraya geldik. Daha önceki yıllarda oynana oyunları burada çocuklarımız sergilediler. Yetişkin Vanlı büyüklerimiz çocuklarla beraber oynadılar ve bizlerde onlara eşlik ettik. Yağmur oyunların oynanma kalitesini düşürdü biraz ancak yine oyunlar sergilenmeye çalışıldı. Van’ın yerel oyunlarını bizde oynamaya çalıştık. Aslına bakıldığı zaman kültürler aynı. Benimde çocukluğumda oynadığım oyunlar vardı burada.”

 

Taşyapan açıklamasında, “Bunları unutturmamak için çocuklarımızı bu oyunlara yöneltmeliyiz. Teknolojik anlamda bilgisayar ve tablet oyunları var ancak bu oyunlar çocukları bireysel olmasına neden oluyor. Ancak burada gösterimi yapılan tüm oyunlar çocukların sosyalleşmesinde, arkadaş edinmesinde, topluma karışmasında ve mahalle canlılık getirmesinde güzel oyunlar. Bu yüzden bu oyunların unutulmaması gerekiyor. Önemli bir konu olduğu için bizde özellikle vakit ayırdık. Hem çocuklarımızın oyunlarını seyrettik hem de bizim yaşımızda olan abilerimizin oyunlarını izlemiş oldu. Ben bunu düşünenleri tebrik ediyorum. Bunun her yıl yapılması gerekiyor. En azından okullarımıza bu oyunların oynanması gerekiyor. Umuyoruz ki herkes bu konuda elinden geleni yapacaktır.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim