Van’da Şefkat Anaokulu müdürü ve öğretmenleri kolları sıvayarak, yaptıkları çalışmalarla çocukları hem eğlendiriyor hem de okulu sevdiriyor. Okul Müdürü İbrahim Akkoyun, “Eğlen öğren bahçemizde ‘Minik Hobi Sebze Bahçesi’ adı verilen bir sebze bahçesi, çocukların okul sınırları içerisinde güvenli şekilde kullanabilecekleri bir ‘Bisiklet Parkuru’ ve özellikle görsel uzamsal becerilerini destekleyici bir faaliyet olan satranç oyunu için ‘Satranç Alanı’ oluşturarak çocuklarımızın hizmetine sunduk. Eğlen öğren bahçemiz okul idaresi, öğretmen, çocuk, aile işbirliği ile çalıştık ve çocuklar için istenen niteliklere sahip alanlar oluşturduk.” Dedi.

 

Van’ın İpekyolu İlçesinde bulunan Şefkat Anaokulu’nda çocuklar artık çok mutlu. Okulun müdürü ve öğretmenleri okulu çocuklara sevdirmek için kolları sıvadı. Yaptıkları hobi bahçesi, satranç ve bisiklet yolu ile çocukları hem eğlendiriyor hem de okulu sevdiriyor.

 

 

ÇOCUKLARA ÖZEL ALANLAR OLUŞTURULDU

Şehrivan Gazetesine konuşan Okulun müdürü İbrahim Akkoyun, Şefkat Anaokulu olarak Van’da gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında konuştu. Yaptıkları ilk çalışmanın ‘Eğlen Öğren Bahçesi’ olduğunu belirten Akkoyun, “Eğlen öğren bahçemizde ‘Minik Hobi Sebze Bahçesi’ adı verilen bir sebze bahçesi, çocukların okul sınırları içerisinde güvenli şekilde kullanabilecekleri bir ‘Bisiklet Parkuru’ ve özellikle görsel uzamsal becerilerini destekleyici bir faaliyet olan satranç oyunu için ‘Satranç Alanı’ oluşturarak çocuklarımızın hizmetine sunduk. Eğlen öğren bahçemiz okul idaresi, öğretmen, çocuk, aile işbirliği ile çalıştık ve çocuklar için istenen niteliklere sahip alanlar oluşturduk.” Dedi.

 

 

“TOHUMLARA CAN SULARINI KENDİLERİ VERDİ”

Eğlen öğren bahçesini oluştururken amaçlarının uzun süren kış günlerinden sonra çocukların dış dünya ile aktif şekilde iletişime geçmesini amaçladıklarını belirten Akkoyun, doğayı doğanın içinde öğrenmesi, bir bitkinin nasıl dikildiğini ve büyüdüğünü yapay ortamlarda değil doğal ortamda çocuklara öğretmeyi amaçladıklarını vurguladı. Akkoyun, “Minik hobi sebze bahçemiz için öncelikle, sebze bahçesinin ahşaptan oluşturduk ve çocuklarla birlikte boyadık. Her sınıfın fikri alınarak maydanoz, tere, roka, soğan, dereotu, reyhan, havuç, salatalık, turp, nane, kişniş ve çilek tohumu ektik (Soğanlar damacanalara, naneler araba lastiklerine, çilekler saksılara) ve Çocukların sulama yapmaları için sebze bahçesinin yanına küçük bir havuz yaptık. Çocuklar Tohumlara can sularını kendileri verdiler ve günlük olarak sebzelerini sulamaya devam ediyorlar.” Diye konuştu.

 

    

AKKOYUN: DAVRANIŞ BOZUKLUKLARINDA AZALMA OLDU

Ayrıca Çocukların bisiklet sürebilecekleri güvenli bir alanın olmayışı da göz önünde bulundurularak “Bisiklet Parkuru” oluşturduklarını söyleyen Akkoyun, “Bisiklet Parkurumuz için öncelikle okul bahçesinde bulunan çocuk parkının etrafında zemin düzenlenmesi yaptık ve zemini asfaltladık. Ardından asfaltın üzerine şeritlerin çizilmesi ve parkurun etrafının çevrilmesi gibi işlemleri gerçekleştirdik. Son olarak parkurun etrafını çocuklarla birlikte boyadık ve bisiklet parkurlarını çocukların hizmetine sunduk. Ayrıca bisikleti olan ve olmayan bütün çocuklar gerekli teminler sağlandığı için bu alanı kullanabilme fırsatına sahip olmuşlardır. Çocukların motor ve sosyal duygusal gelişimlerinin günden güne arttığı, davranış bozukluklarında azalmaların olduğu, sosyal beceriler kapsamında gelişmelerin varlığı öğretmenler tarafından gözlemlenmektedir.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÇOCUKLARA BAHÇEDE SATRANÇ ALANI

Görsel uzamsal becerileri destekleyici, konsantrasyonu ve mantıksal düşünce becerilerini arttıran bir faaliyet olan satranç oyununu da okul bahçesinde “Satranç Alanı” olarak yerini aldığına vurgu yapan Akkoyun, “Satranç alanı için öncelikle satranç alanın oluşturulacağı zeminin düzeltilmelerini yaptık. Zemin düzenlemesi ardından satranç tahtasında yer alan kareleri zemine çizerek uygun renklere çocuklarla birlikte boyadık.  Çocukların hizmetine sunulan Satranç Alanı ile okulda sağlanan eğitim öğretim faaliyetleri okul bahçesine taşınmıştır. Çocuklara planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratan, görsel uzamsal becerilerini destekleyici, konsantrasyonu ve mantıksal düşünce becerilerini arttırıcı satranç oyununun ile hedeflenen alanlarda kazanımlara ulaşıldığı gözlemlenmektedir.” Diye konuştu 


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim