Sıkıntılı günlerin son bulmadığı Türkiye’de barış hasreti her gün biraz daha büyüyor. Ölüm haberlerinin ardı arkası kesilmezken, her gün bir ilde ölüm haberleri ile birlikte feryatlar arşa yükseliyor. Van ve bölge halkı çözüm sürecinin kayıtsız şartsız devam etmesini ilk günden bu yana seslendirirken yeni çatışmalı süreç herkesin tek temennisi olarak tarafların önünde duruyor. Bu zor günlerde barışa olan ihtiyacı bir Vanlı’nın şu sözleri şöyle özetliyor: “Süreç biterse Türkiye biter.”

 

Şehrivan Gazetesi olarak Vanlılara ‘Çözüm Sürecini’ ve ‘Erken Seçimi’ sorduk. Çıkan sonuçlar herkesin tahmin ettiğini gibi, ‘Süreç devam etsin, erken seçim olmasın’ oldu. Daha STK’ların, eğitimcilerin ve daha bir çok kesimin değerlendirdiği çözüm süreci ve erken seçim bu kez de Vanlı esnafların gündemi olurken, vatandaş barıştan yana net bir tavır ortaya koydu.  Şehrivan olarak bu sefer ki adresimiz olan Vanlı esnaflar süreç ve erken seçim ile ilgili nabız tuttuğumuz haberimizde Vanlılar sürecin devam etmesi gerektiğini vurguladı. 2013 yılında başlayan çözüm sürecinin biran önce yeniden devam etmesini isteyen Vanlılar ayrıca artık gözyaşı ve keder görmek istemediklerini aktardı. Erken seçimle ilgilide görüşlerini aldığımız esnaf ve vatandaşlar, aklın erken seçimin doğru olmadığını ve milletin meclise çıkardığı 4 partinin karar vererek bir hükümetin kurulmasından yana olduklarını belirtti. İşte Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz esnaf ve vatandaşların bu iki konu hakkındaki düşünceleri…

 

İşte süreç ver erken seçim için Vanlıların düşüncesi:

ŞEHİN: KESİNLİKLE DEVAM ETMELİ

Emre Şahin – Vatandaş: Süreç kesinlikle devam etmeli. 2013 yılında başlayan çözüm süreci son seçim dönemin ardından ne yazık ki sekteye uğradı. Süreci bu şekilde sekteye uğraması elbette ki tek nedene bağlanamaz. Bunun birçok nedeni var. Örneğin bir türlü kurulamayan koalisyon, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan IŞİD vahşeti. Devlet bu anlamda iyi bir politika izlemediği için süreçte ilk olarak aksamalar oldu, şimdi ise yeniden asker ve gerilla cenazeleri gelmeye başladı. Çözüm süreci Abdullah Öcalan’ın atmış olduğu ilk adımla başladı. Bana göre bu sürecin seyri yine PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın yapacağı bir açıklama ile devam edecektir. Sürecin olması için bu kadar gayret sarf eden ve herkesi barışa davet eden Öcalan bir açıklama yaparsa bana göre süreç eskisinden daha iyi bir şekilde ilerleyecektir. Tabi bunun için ilk önce Öcalan’ın İmralı heyeti ya da hükümet ile görüşmesi gerekiyor. Sürecin devam etmesi herkes için en iyisi olacaktır tabi üzgün adımlar atılırsa.

 

“ERKEN SEÇİMİ İSTEYENLER PİŞMAN OLUR”

Erken seçim olur mu olmaz mı bilmem ama bana göre erken seçim olursa, erken seçimi isteyen partiler pişman olurlar. Çünkü erken seçim isteyen partiler oylarını bu ülkede daha çok artırmak yerine oy kaybedecekleridir. Çünkü bu ülke 2 yıldır üst üste birçok seçim geçirdi ve ciddi anlamda bu seçimlerden sıkıldı diye düşünüyorum. Ki zaten halk kararını vermiş ve partilere verilecek oyları vermiştir. Siyasi partiler bana göre erken seçime gitmek yerine ağırlığı ve önceliği koalisyona vermelidir. Erken seçim bu ülke için kayıp, koalisyon ise kazanç olacaktır. Çünkü mecliste 4 parti var. Bu 4 parti çok sayıda insanı temsil etmektedir. Bu yüzden bu kalabalık ve her tipten insanın olduğu bir hükümet ile bir meclis bu ülkeye çok şey katacaktır. Hangi partiler koalisyon kursun derseniz, bence AKP ile CHP koalisyon kursun, HDP ana muhalefet partisi olsun, MHP ise Allah’a emanet olsun.

 

BAGİ: SÜREÇ OLMAZSA OLMAZDIR

Yunus Bagi – Esnaf: Çözüm süreci bu ülkenin olmazsa olmazıdır. Ancak gelinen son nokta gösteriyor ki bu ülkenin olmazsa olmazı olan süreç elden kayıp gidiyor. Yine askerler ve PKK’liler şehit düşüyor. Yine kardeş kardeşi öldürüyor. Ve yine koltuklarında oturanlar keyif çatıyor. Bu ülkede her zaman halk perişanlık çekti, halk acıları yaşadı. O koltuklarında oturanlar, o mevki makam sahibi olanlar ise sadece bunları izlemekle kaldı. Gerek milletvekilleri gerekse de diğer siyasetçiler sadece timsah gözyaşları ile acılı aileleri teselli etmeye çalıştı. Çözüm süre bu ülkede olmazsa olmazdır dedim ama bu kimin için geçerli onu bilemem. Çünkü şu anki durum gösteriyor ki PKK barışı istiyor, kanın durmasını istiyor. Ama hükümet daha çok çözüm sürecinin değil, savaşı ister gibi bir durumda. Bundan elbette ki emin olamayız ancak atılan adımlar, yapılan konuşmalar ve verilen mesajlar hiç güzel değil. Süreç kesinlikle devam etmeli. Devam etmeli ki kardeş kardeşi yeniden öldürmesin. İnsanlar huzur ve rafa içinde hayatlarını sürdürsün.

 

“ERKEN SEÇİM İŞLERİ ÇIKMAZA SOKAR”

Ülkede şu an bir kaos durumu söz konusu. Bu yüzden erken seçim olması işleri tam çıkmaza sokar. Bana göre şu an ki hükümet ve CHP acilen koalisyon kurmalıdır. Bunun ülkeye en büyük kazancı savaşın bitmesi olur. Çünkü bu kadar gergin bir ortamda yeniden seçim kazanç değil kayıptır. Neden CHP derseniz, şu an en mantıklısı CHP olarak görünüyor. MHP zaten koalisyon istemiyor ki istese bile bu koalisyon bir yıldan uzun sürmez. HDP ise bana göre muhalefette kalmalı. Kalmalı ki oy oranını daha çok arttırsın, süreç daha iyi bir şekilde ilerlesin. Erken seçim bana göre saçma bir karar olur. Çünkü bu ülkeyi ciddi anlamda bitkin duruma düşürür. İnsanların ülkeye olan güveni sarsar ve birçok parti ciddi anlamda düşüş yaşar.

 

ATA: SİLAHLARIN SUSMASI GEREKİYOR

Gurbet Ata – Giyimci Esnafı: Çözüm sürecinin devam etmesi için öncelikle silahların susması gerekiyor. Gerek PKK tarafında gerekse de Türkiye askerlerinin ölümleri artık durması gerekiyor. Benimde oğlum askerlik yapıyor. Belki askerliğini doğuda yapmıyor ama bu saatten sonra Türkiye’nin hangi noktasında olurda olsun askerlik yapan evlatlarımız tehlikededir. Bu yüzden çok acil bir şekilde çözüm sürecinin devam etmesi gerekiyor. Süreç devam ederse çocuklarımız güvende olurlar bizde huzur için uyuyabilir ve içimizde dert kalmaz.

 

“İNSANLAR ARTIK RAHAT ETMELİ”

7 Haziran’dan sonra seçimlerle ilgili konuşacak pek bir şeyin olduğunu düşünmüyorum. Bence erken seçim çok mantıksız bir hareket olur. Gerek seçimlerde harcanan paralar, gerek yaşanan olumsuzluklar bu ülkeye çok fazla zarar verdi. Bundan sonra gerek savaşın gereke de bu hemen hemen her sene yapılan seçimlere bir ara verilmeli ve insanlar artık rahat etmeli.

 

GÜNGEN: SÜREÇ TÜRKİYE’Yİ İLERİYE TAŞIDI

Halil Güngen – Esnaf: Çözüm süreci yaklaşık 2-2,5 yıldır devam eden ve ölüm haberlerinin gelmediği bir süreçti. Bu süreç ülkeye hem ekonomi, hem de güven anlamında çok şey kattı ve Türkiye’nin ileri gitmesini sağladı. Ancak son genel seçimlerin ardından ufaktan başlayan gergin ortam son zamanlarda sürecim tam kopma noktasına gelmesine neden oldu. Çözüm sürecinin elbette ki devam etmesi gerekiyor. Ama bunun için tarafları kesinlikle sağduyulu ve bir birlerine güvenilir olmaları şart. Yoksa sadece bir tarafın barış istemesi diğer tarafın başka yollar izlemesi sürecin devam etmesine katkı sağlamaz.

 

“TEK PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLSUN”

Şu ana kadar hükümet halen belirlenmiş değil. Bence erken seçim olsun. Madem hiç biri arasında anlaşamıyor erken seçime gidilsin de tek başına iktidar olacak olan parti hükümetin başına geçsin. 4 siyasi parti bir araya gelerek bir hükümet için ortak kararda karar kılamıyorsa, bu ülkenin rezalet bir durumda olduğunu gösterir. Bu kadar geniş ve tüm kesimlere hitap eden bir meclis hükümeti kuramıyorsa bence tek tip kesime hitap eden bir parti olsun. Olsun da diğer partiler ya da siyasiler boyunlarının ölçüsünü görsünler.

 

GÜLNAR: YENİ BİR SÜREÇ BAŞLATILMALI

Seyfettin Gülnar – Taksici: Süreç daha önceki dönemlere göre yeniden devam etmeli. Ancak eski yöntem ve ilerlemeyle değil. Ciddi anlamda bir çözüm süreci devam edecekse bu 2,5 yıl boyunca devam eden süreç gibi olmamalı. Artık süreç için adımlar atılmalı ve var olan süreç yerine daha sağlıklı bir çözüm süreci oluşturulmalı ve bu şekilde yola devam edilmelidir. Süreç bu ülke için ciddi anlamda olması gereken bir olaydır. Bu yüzden tarafların artık masada bir araya gelmesi ülke için adım atılması gereken adımlar atılmalı. Özellikle ilimiz ve bölgemizde yaşanan sorunlar için en sağlıklı adımlar atılmalı.

 

“ÜLKE YENİ BİR SEÇİMİ KALDIRMAZ”

Erken seçime hiç gerek yok. 4 siyasi partiden 2’si muhakkak bir araya gelerek yeni bir hükümeti kurmalıdır. Kurulacak olan koalisyon elbette ki eski koalisyonlara göre olmayacaktır. Bu yüzden erken seçim yerine koalisyon hükümeti kurulmalı ve halkın istediği şekli ile bir hükümet kurulmalıdır. Yok, eğer ki illa ki erken seçime gidilecekse erken seçime gitmek isteyen parti bana göre kaybedecektir. Parti kaybının yanı sıra ülkede kaybedecektir. 7 Haziran seçimlerinden sonra tek parti hükümet olmayınca borsa fırladı, dolar uçtu bilmeme neler neler oldu. Ülke bu kadar sıkıntıyı bir daha kaldırmaz.

 

KAPLAN: İÇ SAVAŞ OLURSA BU ÜLKE KİMSEYE KALMAZ

Necmettin Kaplan – Kahveci Esnafı: Ban göre süreç biterse Türkiye biter. Türkiye’nin barışa gideceği tek yol ve refaha ulaşacağı tek yol çözüm sürecidir. Yaklaşık 3 yıldır devam eden süreçte hiç asker ver gerilla cenazeleri gelmiyordu. Ancak bu son zamanlarda doğru ya da yanlış verilen cenaze sayıları yeninde eski günleri yaşatmaya başladı. Hatta eskinden bu kadar çok şehit haberi gelmezdi. Allah korusun böyle devam etmesi halinde ülkede bir iç savaş başlayabilir. Ve emin olun ki böyle bir şey olursa bu ülke ne Türk’e ne Kürt’e ne de Çerkez’e kalır. Bir Hıristiyan ya da Yahudi ülkesi gelir ve buraya himayesi altına alır. Tabi bu olduğu zamanda yine olan gariban hakla olur.

 

“AK PARTİ İLE CHP KOALİSYON KURMALI”

Erken seçim olması durumunda Ak Parti ile MHP oy kaybı yaşar. Bunların tam tersine HDP ile CHP ise oylarını yükseltirler. Ben erken seçimi mantıklı bulmuyorum. Erken seçim bu ülke için bir kayıptır. Bu yüzden Ak Parti ile CHP koalisyon yapmalıdır. Çünkü HDP’ye baktığımız zaman CHP’yle birlikte çalışıyorlar gibi görünüyor. MHP zaten koalisyon yapabilecek bir parti değil ki kendisi de istemiyor. Bu yüzden bu iki parti seri bir şekilde hükümeti kurmalı ve ülkede rahat bir nefes almalıdır.

 

BAT: ARTIK KARDEŞKANI DÖKÜLMESİN

Abdullah Bat – Boyacı: Asker ve PKK’lilerin cenazesinin gelmemesi için çözüm sürecinin yeniden devam etmesi gerekiyor. Süreç annelerin gözyaşını durdurmuştu ancak yeniden başlayan savaş annelerin gözyaşlarına neden oldu. Gerek devletin gerekse de PKK’nin annelerin gözyaşları için yeninden süreci devam ettirmeli. 20-21-22 yaşında gencecik fidanlar bu savaş yüzünden defalarca toprağa verildi ve verilmeye devam ediyor. Ki bu gençlerin çoğu akraba ve kardeş olan gençlerindir. Artık kardeşkanı dökülmesin.

 

“KOALİSYON HDP İLE KURULMALI”

Bu süreçte erken seçimin yapılması çok yanlış olur. Eğer ki süreç devam etseydi ben erken seçimden yana olurdum. Çünkü iki başlı devlet her zaman insanları mağdur eder. Ama böyle bir süreçte insanların kaybedildiği ve gözyaşlarının hâkim olduğu bir süreçte erken saçmalık olur. Biran önce bir hükümet kurulmalı ve ülkedeki huzurun sağlanması için adımlar atılmalıdır. Kurulacak olan hükümet ise bana göre gerek süreç gerekse de Kürtler için HDP olmalıdır.

 

İNAN: ERKEN SEÇİM ÜLKEYİ YIPRATIR

Faruk İnan – Öğrenci: Süreç bitmesi bu ülkenin kaosa girmesi anlamına gelir. Çözüm süreci bu ülke için gerekli ve hatta şart olan bir süreçtir. Bu yüzden sürecin tarafları muhakkak bir araya gelmeli ve süreci devam ettirmeliler. Bu sadece şehit düşenler için değil Türkiye’deki tüm insanlar için en iyi olur. Bana göre erken seçim yerine iradesini ve istediğini ortaya koyan halk dinlenmeli ve alınan milletvekili ve oylara göre güzel bir ittifak ile koalisyon hükümeti kurulmalı. Bir seçim daha yapılırsa ülke yıpranır.

 

KIRAN: SÜREÇ DEVAM EDERSE ÜLKE KALKINIR

Murat Kıran – Lokantası Esnafı: Çözüm süreci bu ülkenin kalkınması ve ilerlemesi anlamına gelir. Çünkü savaş döneminde silahlara ve savaşan harcanan paralar bugüne kadar ülke için kullanılsaydı ülke şimdiler de birçok dünya ülkesini geride bırakırdı. Bunun yanı sıra 30-40 yıllık süreçte hayatını kaybeden insanlar, zulüm gören halklar artık bu savaştan bıktılar. İnsanlar artık ağlamak, yas tutmak yerine gerçek anlamda mutlu olmak ve ülkede güzel günler görmek istiyor. Bu yüzden sürecin yeninden devam etmesi gerekiyor.

 

“TEK PARTİLİ HÜKÜMETTEN YANAYIM AMA…”

Erken seçim çok yanlış olmaz. Ben şahsi görüşüm olarak tek partili hükümetten yanayım. Ancak erken seçim olursa tek partili hükümet kurulur mu onu bilemem. Çünkü erken seçim olması durumunda durumun çok değişeceğine inanmıyorum. Bu yüzden yeniden koalisyon kurulma hesapları yapılacaktır. Buda hem zaman hem de maddiyat kaybı anlamına geliyor. Evet, tek partili hükümetten yanayım ama Türkiye halkı erken seçimde yine aynı kararı verecek ve yine aynı sonuç elde edilecek. Bu yüzden ilk önce koalisyon hesaplarının yapılması gerekiliyor.

 

DAĞ: DİKEN ÜSTÜNDEYİZ

Zeki Dağ – Giyimci Esnafı: Sürecin bu duruma gelmesi gerçekten çok üzücüdür. Yeniden eski dönemleri yaşamak ve insanların evine acı haberlerin düşmesi gerçekten çok acı verici. Biz Allah’tan yeniden o günlere gelmemek için dua ediyoruz. Artık silahların bir an önce susması ve müzakere ortamının yeninden sağlanmasını istiyoruz. Bugüne kadar çok kan döküldü artık kanın dökülmesini istemiyoruz. Diken üzerinde bir durumdayız. Bu yüzden artık birileri bu gidişata dur demeli ve bu kan çok acil bir şekilde durmalıdır.

 

“SEÇİM KALDIRACAK DURUMDA DEĞİLİZ”

İnanın artık başka bir seçim kaldıracak durumda değiliz. Bir an önce tüm kesimler yani partiler mantıklı bir şekilde hareket etmeli ve bir araya gelmedir. Hükümetin kurulması ertelenmeye devam ederse ve bunun sonucu erken seçime giderse işler daha da çıkmaza girer ve Türkiye’deki insanlar sorun yaşamaya devam eder. Bu yüzden erken seçimi falan kimse konuşmamalı öncelik koalisyon hükümetine verilmeli ve barış ortamında bu sağlanmalıdır. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim