ŞEHRİVAN HABER: Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklama ile Van ve tüm ülke genelinde alınan yeni kararları açıkladı. İşte o kararlar:

“Bilindiği gibi 18 Mart 2020’de bilim insanlarımız ve ilgili tüm kesimlerle yaptığımız toplantılarla beraber ortak akıl ve karar ürünü olarak ortaya çıkan kapsamlı tedbirleri milletimizle paylaştık. Salgının yayıldığı dönemlerde tedbirleri sıkılaştırırken, gevşediği dönemlerde normalleşme adımları atmıştık. Süreç içerisinde aldığımız tedbirlerden tüm kesimler için ilave destek paketleri oluşturduk. Salgın tedbirleri sebebiyle işi bozulan, geliri bozulan vatandaşlarımız olmuştur. Bunları yakından takip ederek pek çok farklı yol ve yöntemle desteklemeye çalıştık. Kimi ülkelerde ortaya çıkan kaos ikliminin Türkiye’de oluşmasına izin vermedik. Dünyada ve ülkemizde salgının bir yıllık seyrine baktığımızda gördüğümüz şudur: Türkiye hem sağlık hizmetleri hem önleyici tedbirler hem de sağlık hizmetleri noktasında herkesin takdir ettiği bir yerde durmaktadır.”

“Hastanelerde ve diğer her konuda örnek alınan bir ülke durumundayız. Bugün 9 milyonu bulan aşılama sayısı ile Türkiye dünyada ilk 5 ülke arasında yer almaktadır. Hiçbir vatandaşımızı doktorsuz, ilaçsız bırakmadık. Finansal dalgalanmalara karşı da ülkemizin tüm imkanlarını seferber ettik. Salgının seyrine göre ihtiyaç duyulan her zaman ve her alanda halkımızın her bir ferdinin yanında sürdüreceğiz. Milletimize daha önce söz verdiğimiz gibi de bugün itibariyle yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz.”

“Tedbirlerin sıkılaştırılması da gevşetilmesi de tamamen salgının seyri ile ilgilidir. Salgının arttığı bir dönemde normalleşme mümkün değildir. Türkiye birçok devlete nazaran coğrafi alan ve nüfus itibariyle büyük bir ülke olduğu için adımlarımızı kademeli atmamız gerekmektedir. Bilim kurulu yüz bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere illerimizi sınıflandırdı. Bu değerlendirmelere göre risk haritaları renklerle ayrıldı. Her hafta illerin durumu tespit edilecek ve normalleşme durumu netleşecek. Valilik başkanlıklarındaki İl Hıfzıssıhha kurumlarımız bu değişiklikleri güncelleyecek. Kararlar illerdeki iyileşme ve kötüleşmeye göre verilecek. Salgın artış eğilimine girilen yerlerde kısıtlamalar tekrar genişleyecek. Bir başka ifadeyle her ilimiz salgın tedbirlerinin ne düzeyde olacağını kendisi belirleyecek. Bugünkü toplantıda normalleşme adımlarının prensipte nasıl atılacağını kapsamlı görüştük.”

Buna göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlanması düşük ve orta illerde tamamen kalkmıştır, diğer kesimlerde bir müddet daha devam edecek. Ülkenin tamamında süren akşam 21.00 ile 05.00 arasındaki kısıtlamalar sürecek. Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi ve ilkokullarda, 8 ve 12’inci sınıflarda açılacaktır. İlaveten orta okul ve liselerde düşük ve orta riskli illerde okullar başlayacak. Diğer riskli yerlerde ise sadece yüz yüze sınavlar yapılacak. Lokanta, restoranlar çok riskli iller dışında faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 arasında yüzde 50 doluluk ile sürdürebileceklerdir. Halı saha, havuz, salonlar da düşük riskli illerde yine aynı şekilde hizmete başlayacaktır. Çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale dönecektir.”

“STK, meslek odaları, kooperatiflerin genel kurulları katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir. Diğer hususlardaki uygualamaların nasıl olacağı, Valilik başkanlığında belirlenecektir. Hedefimiz mümkün olan en kısa sürede ülkenin tamamında kontrollü normalleşmeyi tamamlamaktır. Tedbirler de bu çerçevede daha kontrollü ve sıkı şekilde devam edecektir. Aldığımız kararların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Editör: TE Bilisim